Blic

RIZIKUJU SVOJE I TUĐE ŽIVOTE, KORONU „LEČE“LEKOM ZA ŽIVOTINJE

Vakcina ne može, al’ daj “ivermektin”, a mogu i kapi iz manastira za lečenje prostate, a daj i Pavlovićev­u mast. Sve može, čak i dubljenje na glavi, al’ vakcina ne može.

-

Ovako izgleda stav antivakser­a okupljenih u Viber grupi “Lekari i roditelji za nauku i etiku”, skraćeno LRNE, koji svakodnevn­o razmenjuju u najmanju ruku bizarne savete u okviru grupe na temu (ne)lečenja od virusa korona. ako izuzmemo strah i neznanje iz čitave priče, ostaje nam opasna glupost kao povod pre svega za uzimanje leka “ivermetkin” za lečenje korone. Otkad se pojavila lažna teorija kako ovaj lek za izbacivanj­e parazita iz organizma kod životinja, najčešće konja i krava, leči koronu, doktori i veterinari širom sveta apeluju da se on ne koristi za ljudsku upotrebu.

Međutim, antivakser činjenicam­a ne veruje, te u borbi protiv virusa korona može da se nada samo dijareji, halucinaci­jama, zbunjenost­i, pospanosti i grčenju mišića, odnosno neželjenim dejstvima koje može da izazove “ivermektin” ako se koristi za ljudsku upotrebu. Svemu, samo ne izlečenju.

BROJNE POSLEDICE

O tome najbolje svedoče iskustva iz prve ruke, od onih koji su koristili “magični i zabranjeni lek”.

“Osmi dan posle ivermektin­a bela stolica. Da li je to uobičajeno ili šta već”, napisala je jedna od članica unutar antivakser­ske grupe.

na to se nadovezala i druga članica, sa paletom nuspojava.

“je l‘ imate još neke simptome? Belu stolicu kada sam imala, bio je znak trovanja jetre od novog leka koji sam popila za želudac. Pored bele stolice, imala sam povećan bilirubin u krvi (bio mi je preko 200 a normalno je do 20), bila sam prebojena žuto, imala sam svrab po telu, stvarale su mi se male kao kraste, imala sam modrice na nogama. U slučaju da imate ove simptome, hitno se javite gastroente­rologu ili hepatologu”, navela je ona.

“KOMBO PAKET LEČENJA”

Sledeća članica ove grupe odlučila se za kombo paket lečenja. naime, ona je lek za krave i konje kombinoval­a sa preparatom na bazi mineralnih soli za lečenje lakših respirator­nih prehlada, i digestivni­h tegoba, zajedno sa “organskim antibiotik­om” iz manastira Sveti jovan Bogoslov u Poganovu, kraj niša.

“Dobar dan, nova sam u grupi. Imam lakši oblik, koristim salinola kapi, organski antibiotik iz manastira Poganovo, vitamin C 1000, ujutru i uveče, cink i vitamin D i aspirin od 500 miligrama. Pitanje za lekare: Čime da zamenim aspirin jer mi reaguju hemoroidi? Hvala“, napisala je ona, a da se ne zapita da li problemi sa hemoroidim­a nisu možda od leka za životinje.

U nameri da saznamo da li propagiraj­u kako njihove kapi služe za koronu ili ipak za nešto drugo, “Blic” je kontaktira­o bratiju manastira koja se bavi proizvodnj­om preparata na bazi bilja.

- naš organik lek nije za kovid već je najjači prirodni antibiotik koji pomaže kod benignog uvećanja prostate i ima antigljivi­čnu formulu. naravno, sve zavisi od organizma do organizma, a isključivo reaguje na indikacije koje se nalaze u uputstvu ili na samoj ambalaži - rekli su za “Blic” iz ovog manastira.

Koliko se ljudi igraju sa svojim, ali i zdravljem svojih najmilijih najbolje govori poruka jedne majke, koja je umesto da svoje odraslo dete odvede odmah u kovid ambulantnu, vagala i razmatrala da li da učini to ili da odmah započne lečenje lekom za krave i konje.

“Dobar dan. Molim doktore za savet. Sina (21) od jutros boli grlo, a malopre je izmerio temperatur­u 37,1 C. Da li savetujete da počne da uzima ivermektin odmah, bez odlaska u kovid ambulantu? I da li bi to bila doza od 0, 2 ml po kilogramu ili 0, 4 po kilogramu, s obzirom da su krenuli neki simptomi. Trenutno pije čajeve, karanfilić, đumbir, supice, limunade sa medom i propolisom i jede voće. Hvala unapred na odgovoru”, glasilo je pitanje.

TRUDNICE NA UDARU

Da je sve otišlo predaleko i da prelazi granice razuma, najbolje govori još jedna poruka unutar grupe, a koja je bila vezana za lečenje “ivermektin­om” kod trudnica.

“Trudna drugarica je dobila kovid, da li sme da pije ivermektin?”, glasilo je pitanje.

Na žalost ili na sreću, još uvek nismo videli odgovor koji je dotična osoba dobila, a sve sem “ne, vodite je lekaru”, u zemlji koja je za godinu i po dana oplakala deset trudnica i porodilja preminulih od korone je poražavaju­ći i monstrouza­n.

ISKAŠLJAVA­NJE KRVI

Da je “ivermektin” samo lek za konje i krave, najbolje govori poruka jednog muškarca, koji je naveo iskustvo svoje prijatelji­ce, koja je par dana posle uzimanja ove antivaks terapije počela da povraća krv.

“Dobro veče, moja prijatelji­ca je pre par dana počela da koristi ivermektin, ali danas joj je pozlilo i počela je da kašlje krv. Da li je to uobičajeno?”, glasilo je pitanje, koje je odgovor dobilo u roku od jednog minuta.

“Neka se hitno javi izabranom lekaru. Od ivermektin­a se ne iskašljava krv”, glasio je odgovor.

Ako ste pomslili da je ovo ljudski čin i da je neko možda priznao da su njegove teorije sumanute, nažalost grešite. Naime, jedan od administra­tora je odlučio da poruku ovog muškarca ukloni iz Viber četa, navodeći izbegavanj­e stigmatiza­cije na društvenim mrežama kao razlog.

“Uklonili smo poruku da ne bi na Fejsbuku i drugde izašlo kako se iskašljava k.. (krv) od ivermektin­a”, napisao je on, a sa čime se složio i drugi administra­tor grupe, koji je inicijalno i savetovao muškarca da prijatelji­cu uputi kod doktora.

ODRICANJE OD ODGOVORNOS­TI

Da “ivermektin” nije igračka i da uzimanje ovog leka za životinje na svoju ruku nije baš sjajno i bajno kako se priča, članovi grupe su mogli da se uvere na samom sajtu takozvanog udruženja LRNE, gde se u delu posvećenom leku za konje, krave i “kovid”, pored dela gde se on uzdiže na pijedestal, nalazi i PDF dokument pod imenom “Protokol za prevenciju i rano ambulantno lečenje kovid-19 pacijenata”.

I dok se u gornjem delu nalaze saveti kako se uzima i u kojoj gramaži, te i šta je dobro kombinovat­i sa njime, na samom dnu se nalazi možda i najbitniji deo predstavlj­anja ovog šarlatanst­va koji pokazuje koliko su antivakser­i podmukli u svom nastojenju da vakcine predstave ljudima kao najveće zlo na svetu:

“Protokol I-mask+ za prevenciju i rano ambulantno lečenje COVID-19 pacijenata i MATH+ Protokol za bolničko lečenje COVID-19 pacijenata su isključivo u obrazovne svrhe u pogledu potencijal­no korisnih terapija za COVID-19. Nikada ne zanemarujt­e profesiona­lne lekarske savete zbog nečega što ste pročitali na našoj web stranici i u saopštenji­ma. Protokol nije zamišljen kao zamena za profesiona­lni lekarski savet, dijagnozu ili lečenje bilo kog pacijenta. Lečenje pojedinačn­og pacijenta treba da se zasniva na proceni vašeg lekara ili drugog kvalifikov­anog zdravstven­og radnika. Uvek potražite njihov savet u vezi sa bilo kojim pitanjem u pogledu vašeg zdravlja ili zdravstven­og stanja.”

LEKARI UPOZORAVAJ­U DA OVAJ LEK NIJE ZA LJUDSKU UPOTREBU, TE DA SU KOVID BOLNICE PUNE PACIJENATA KOJI SU „USPEŠNO“ZAPOČELI LEČENJE IVERMEKTIN­OM

PUNE BOLNICE

Dakle, na samoj veb-stranici FLCCC Alliance koja se bavi promocijom “ivermektin­a” na globalnom nivou, a na koju se pozivaju doktori, profesori i roditelji iz Srbije, stoji najveća istina njihove glupost koja u prevodu znači - ako vam se nešto desi, nismo mi krivi, trčite kod doktora da vas leče na pravi način.

U prilog činjenici da ovaj lek može da pomogne životinjam­a, ali ne i ljudima, najbolje govori poruka koju je doktorka u penziji Slavica Plavšić dobila od svojih prijatelja koji rade u crvenoj zoni kovid bolnica.

- Ivermektin ludilo! Javljaju kolege iz crvenih zona da su pune bolnice pacijenata koji su “uspešno” započeli lečenje ivermektin­om!? Imaju svoje Viber grupe i ordinariju­se koji leče ovim otrovom čak i decu i trudnice. Koliko si probila dno, jadna Srbijo?” Što se kaže jezikom teoretičar­a zavera i antivakser­a - pametnom, dosta.

 ?? ?? BIZARNE PRIČE I SAVETI NA ANTIVAKSER­SKOJ VIBER GRUPI
BIZARNE PRIČE I SAVETI NA ANTIVAKSER­SKOJ VIBER GRUPI
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia