Blic

KOMFOR I LUKSUZ

-

Novi voz je prvi dabldeker, odnosno voz na sprat, koji će saobraćati prugama u Srbiji. U vozu ima ukupno 316 sedišta, a takođe postoji i wifi internet, displeji koji pokazuju zauzetost sedišta i mini bar. Karta će, prema ranijim najavama, koštati najverovat­nije oko 1.000 dinara.

- Možemo da se pohvalimo da smo kupili 3 ovakve garniture, koje vrede 51 milion evra, i po kojima će građani moći da se voze po najsavreme­nijim prugama. Od 1. marta ćemo moći da putujemo od Beograda do novog Sada - rekao je predsednik Vučić.

Primoredaj­i voza prisustvov­ali su ministar građevine, saobraćaja i infrastruk­ture Tomislav Momirović, gradonačel­nik Beograda Zoran Radojičić, predstavni­ci kompanije “Štadler” i ambasade Švajcarske u Beogradu, kao i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i ambasador Švajcarske Urs Šmid.

Šmid je podsetio da Švajcarska i Srbija ove godine obeležavaj­u 30 godina saradnje, kao i da je „ubeđen da postoji veliki potencijal“za produbljen­je saradnje dve zemlje, naročito u oblasti javnog saobraćaja.

- Ono što je počelo humanitarn­om pomoći u veoma teškim vremenima, 1991. godine, tokom godina se razvilo u sveobuhvat­nu bilateraln­u saradnju. Kroz brojne projekte podržavamo napore Vlade Srbije na uvođenju inovacija i na modernizac­iji - naveo je.

Predstavni­k kompanije “Štadler Peter Šuler rekao je da su „veoma ponosni i srećni“zbog isporuke voza Srbiji.

- Prodali smo više od 500 ovakvih vozova u 12 zemalja. Ovaj voz je veoma inovativan, maksimalna brzina je 200 kilometara na sat, ima dosta posebnih sadržaja za putnike - kazao je Šuler.

Ugovor o nabavci tri putnička elektromot­orna voza za brzine od 200 kilometara na sat potpisan je 8. aprila u Beogradu, a preostala dva “Štadlerova” voza trebalo bi da Srbiji budu isporučena do kraja godine.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia