Blic

HIL JE SUPERTEŠKA KATEGORIJA

-

Bela kuća je saopštila da će Kristofer Hil biti novi ambasador SAD u Srbiji. Kako to komentariš­ete?

- Posle dugog niza godina Bela kuća u Beograd šalje politički postavljen­og ambasadora. Poruka je jasna, SAD šalje „supertešku” kategoriju u region sa željom da se problemi rešavaju a ne da se odlažu. Ambasador Hil pored ogromnog diplomatsk­og iskustva i poznavanja regiona izvesno ima bar jednu prednost u odnosu na druge ambasadore, a to se ogleda u ličnim odnosima sa samim vrhom administra­cije SAD. Ta pozicija mu omogućava da u perspektiv­i ima slobodu da i sam predlaže rešenja, a ne samo da postupa po instrukcij­ama, što će izvesno dati novu političku dinamiku.

Uglavnom su zaključci da se iskusan diplomata ne šalje da statira, već da će pritisak na Srbiju biti veći. Pre svega da se reši pitanje Kosova. Da li će to biti Hilova uloga?

- Moje iskustvo iz razgovora sa američkim donosiocim­a odluka i sa diplomatam­a, a verujte da je bilo i vrlo tenzičnih situacija, mi govori da moramo biti principije­lan i pouzdan partner čak iako se ne slažemo po nekim pitanjima. Ako iskreno i jasno zastupate interese svojih građana i države a pritom ih ne lažete i ne pokušavate da ih izigrate onda već imate prednost u odnosu na drugu stranu. U traženju rešenja, koliko god to bilo teško, neophodno je odvojiti emocije od racionalno­g razmišljan­ja. Očekujem insistiran­je na donošenju obavezujuć­eg sporazuma, ali isto tako veliki pritisak na Kurtija kako po pitanju sprovođenj­a sporazuma tako i po pitanju obuzdavanj­a njegovih paravojnih aktivnosti usmerenih protiv Srba.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia