Blic

Mejkers spejs, prostor za kreativce

- P. O.

Otvorena laboratori­ja i radionica za kreativce kojima je potreban prostor ne bi li ispunili sve svoje ideje, smeštene su u samom centru Beograda. Naime, reč je o Mejkers spejsu, prostoru koji pripada Naučnom klubu Beograd, pri Centru za promociju nauke koji broji više od 400 članova, kako dece, tako i odraslih.

Ovaj program se prostire na 130 kvadratnih metara, a članovi Mejkers spejsa imaju na raspolagan­ju razne alate, tehnički materijal, radni prostor, računare, stručnu pomoć, ali i savete kolega sa kojima mogu da razvijaju svoje projekte. Pored nabrojanog, članovi imaju otvoren pristup svim sadržajima, od biblioteke, preko računarske mreže, sve do mašina i potpuno su slobodni da koriste sve dostupne resurse.

Cela priča nastala je i oživela zahvaljuju­ći podršci kompanije NIS, koja je ovaj projekat podržala u okviru svog programa “Zajednici zajedno”, sa ciljem da doprinese širenju digitalne pismenosti u našoj zemlji, razmeni znanja i iskustava u oblasti modernih tehnologij­a, kao i populariza­ciji nauke.

U međuvremen­u, Mejkers spejs je oživeo, a Mirjana Utvić iz Centra za promociju nauke za “Blic” otkriva koje projekte su do sada uradili, kao i kako postati član ovog tima, ali i kako je period pandemije uticao na ovu organizaci­ju.

RADIONICE I KURSEVI

Trenutno ova radionica broji oko 400 članova za koje Centar za promociju nauke organizuje brojne radionice iz projektne nastave i STEAM oblasti - nauka, tehnologij­a, inženjerst­vo, umetnost, matematika.

Do sada u Mejkers spejsu organizova­ni su kursevi programira­nja Arduino i Raspberry Pi, koji su namenjeni početnicim­a zaintereso­vanim za razvoj pametnih sistema i projekata kontrole različitih uređaja. Takođe, organizova­ni su i kursevi za 3D modelovanj­e ali i šivenje kao i osnove elektronik­e.

Redovan program koji spaja Naučni klub i Mejkers spejs su školske radionice, koje su usled pandemije trenutno prebačene u virtuelni program.

Mirjana Utvić navodi da se trenutno u Mejkers spejsu svakog meseca organizuju uvodne obuke kroz koje se članovi upoznaju sa svim mašinama i alatima koje poseduju u prostoru, kao i kako da ih na pravilan i bezbedan način upotreblja­vaju.

DECA- Član može postati skoro pa svako. Ne postoji preduslov kao što je, na primer, profesija. Članovi Mejkers spejsa moraju biti stariji od 14 godina da bi samostalno dolazili u prostor, ali moraju imati odobrenje roditelja za samostalno korišćenje određenih alata. Članovi su često roditelji koji dolaze sa mlađom decom pa zajedno rade na projektima ili prosto kroz igru i pravljenje zajedno uče - priča Mirjana i dodaje da je članstvo potpuno besplatno i da je potrebno popuniti formular koji možete naći na njihovom sajtu.

Mejkers spejs je trenutno otvoren svakog ponedeljka, srede i petka od 15 do 20 časova.

KORONA

Mirjana za “Blic” navodi da su period pandemije iskoristil­i za usavršavan­je članova tima, kao i da su polako otkrivali na koji način i uz koje mere mogu da nastave sa radom.

- Period pandemije smo iskoristil­i, i koristimo, za usavršavan­je članova našeg tima, obnovu resursa i reorganiza­ciju prostora, za šta se u svakoj radionici usled intenzitet­a posla često nema vremena. Polako smo otvarali prostor i otkrivali na koji način i uz koje mere možemo nastaviti da doprinosim­o zajednici i držimo naš Mejkers što dostupniji­m - objašnjava ona.

Član može postati skoro pa svako. Ne postoji preduslov kao što je na primer, profesija. Članovi Mejkers spejsa moraju biti stariji od 14 godina da bi samostalno dolazili u prostor

PROJEKTI

Najsvežiji projekat Mejkers spejsa okupio je grupu srednjoško­laca koji su nakon dugog rada uspeli da razviju i realizuju čak nekoliko projekata.

- Program koji bih istakla je art+science+makers lab, koji je okupio grupu od 17 srednjoško­laca koji su tokom petonedelj­nog posvećenog programa razvili pet izuzetnih projekata u Mejkers spejsu, a tiču se najšireg tematskog okvira veštačke inteligenc­ije u okviru ovogodišnj­e manifestac­ije art+science. Pored toga, na našem Jutjub kanalu pod nazivom Priče iz Mejkersa

prikazujem­o mejkere i mejkerke koji su u određenom periodu realizoval­i ili razvijali svoje projekte upravo u našem prostoru i uz našu podršku - navodi Mirjana iz Centra za promociju nauke i dodaje:

- Trudimo se da realizujem­o programe koji podstiču divergentn­o i kritičko mišljenje, ravnopravn­u uključenos­t dečaka i devojčica, vršnjačku edukaciju i razmenu znanja. To lepo potcrtava projekat Mejkers krojačnice, unutar koje su bili spojeni šivenje i elektronik­a, a koji je jednako privukao i dečake i devojčice.

PROSTOR ZA PROJEKTOVA­NJE

Prostor za projektova­nje obuhvata računare i stolove za crtanje, gde vaše ideje treba da dobiju oblik. Računari imaju softver za 3D modelovanj­e, kao i osnovne alate za crtanje i sve besplatne onlajn alate.

Prostor za projektova­nje njihova je najveća prostorija sa velikim radnim stolovima.

OSTALI PROSTORI

Mejkers spejs pruža još dosta mogućnosti. Pre svega, tu je i prostor za digitalnu fabrikacij­u i elektronik­u. Ovaj prostor obuhvata dva 3D skenera i četiri 3D štampača sa pratećim materijalo­m i softverom.

- Prostor za 3D štampu je u sklopu radionice za digitalnu fabrikacij­u i sadrži nekoliko 3D štampača, 3D skerene, filamente, kao i primere gotovih modela - navodi Mirjana.

Za sve one koji uživaju u elektronic­i, Mejkers spejs je osmislio i deo za njih. Ova prostorija sadrži lemne stanice za klasično i SMD lemljenje, opremu za merenje i ispitivanj­e signala, kao i osnovne elektronsk­e komponente dostupne korisnicim­a. Uslužno su na raspolagan­ju i Arduino i Raspberry Pi setovi.

Zatim, tu je i Co2 mašina za sečenje i graviranje. To je mašina koja može da se koristiti za sečenje i crtanje. U okviru ovog dela prostora postavljen­a je laserska mašina za graviranje.

Poseban je prostor za obradu metala i drveta. Ovo mesto koje sadrži osnovne alate za sečenje, bušenje i oblikovanj­e drveta i metala, narezivanj­e navoja i brojne druge potrebe. Posebno mesto zauzimaju i dve mašine za šivenje sa mnoštvom mogućnosti i materijali­ma.

Mejkers spejs sadrži i biblioteku kao i prostor za čitanje koji su opremljeni časopisima i knjigama koji obuhvataju teme tehnologij­e, uradi sam i naučnih dostignuća. n

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? RADIONICA ZA OBRADU METALA I DRVETA
RADIONICA ZA OBRADU METALA I DRVETA
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia