Blic

Deda Milija ne da svoju muku ispod cene

Sa strane je izgledalo da će sredovečni bračni par, koji se u četvrtak ujutro besnim kolima doveze na kvantaš kod stadiona u Užicu, brzo da pazari kupus, napuni gepek džakovima i nastavi dalje...

- VLADIMIR LOJANICA

Ali, povede se i oteže rasprava. Izgur’o kupus na 70 dinara. Supružnici upamtili da su lane kilo plaćali upola jeftinije, nije im jasno otkuda sad tolika cena, pa udarili na trgovca Miliju Janjića. U lice mu sasuli da je “nezasit i da seljačine poput njega hoće da im skinu kožu s leđa.” Nije Miliji bilo do cenkanja, još manje do svađe, ali nije htela da oćuti mudra glava erska.

Ne prodaje svoju muku ispod cene.

- Vidi, sinovac, ovako... Letos na plus 40 ti si se sa sve četiri uvis baškario u hladu suncobrana i navijao da žega potraje da bi se brčkao u moru, a meni su se u njivi gaće znojile, molio sam Boga da padne kiša. I sad me teraš da ti muku prodam ispod cene - posve kulturno, spram onoga što mu mušterija reče, odgovori Milija Janjić.

Ima 70 godina, iz Lunovog Sela je, poljoprivr­ednik. Ni njemu nije pravo što je kupus poskupeo, ali suša učinila svoje. Od 24. septembra svaki dan od jutra do mraka je na kvantašu. Dođe zorom sa sinovima, dovezu pun kombi kupusa, oni odu svojim poslom i vrate se uveče da povezu oca kući u Lunovo Selo. Tako će biti dok bude imao kupusa na prodaju, mada slabo je rodilo pa neće imati čime da trguje do duboko u jesen kao ranije.

Poljoprivr­ednik Milija Janjić (70) iz Lunovog Sela prošle godine je u etapama proizveo 70.000 strukova kupusa, a ove „na mišiće“60.000

NEMA CENKANJA

Dok se muž i žena snebivali hoće – neće da kupe kupus, Milija na pragu kombija natenane seckao stelju i slaninu, kaže celododnev­no dreždenje na hladnoći traži jaču ’ranu. Na dohvat ruke mu flašica rakije da krv brže procirkuli­še kad hladoća strese stare kosti.

- Uzeli bi sto kila, zar na tu količinu nema neki popust - uporni su ovo dvoje usput i zaokupljen­i porukama koje im stižu na telefone.

Reka Lužnica je letos skoro pa presušila, te je Milija, noću kad malo više vode naiđe, morao da ustaje da zaliva kupus. Do u sitne sate razvlačio je creva na njivama i navodnjava­o letinu.

- Toliko je – koliko je. Da si ikad ušao u njivu i da si svestan koliko je bila grdna suša, ne bi imao obraz da me pitaš što je skupo. Dede, pročitajde u tom telefonu da je đubrivo sa 42 otišlo na 86 dinara - nije se dao Milija.

KONTRANAPA­D

Na njivama u Lunovom Selu Janjić je prošle godine u etapama proizveo 70.000 strukova kupusa, a ove „na mišiće“60.000. Ni deo od toga ne bi došao na branje da Milija nije dirinčio po jari i osveženje tražio pod mlazom vode iz creva kojim je zalivao kupus. I sad mu neko kaže da mu on dere kožu.

- Mi smo vlasnici agencije, ali znamo dobro šta je i njiva i vrućina, imamo veliki malinjak, u sezoni angažujemo dosta berača - nisu hteli da ustuknu supružnici.

Eto penala za Miliju. Na svom je terenu i kao zapeta puška spreman za kontra napad.

- Malinu ste naplatili 400 i jače dinara, a skupo vam 70 za kupus? Najbolje bi, jelte, bilo da je malina hiljadu, a kupus džabe. E, sad vidite... Imate pare i isplativo vam je da platite berače, a ja sve sam sa dvojicom sinova. Jedan je veterinar, drugi obućar, čim stignu s pola trče meni u njivu da pomognu. Gaje, prskaju, seku, polomiše se. Vidite i ovo... Vas da izda malina preživeli bi od drugog posla, a ja bez kupusa ne bih imao sa čim da zazimim - britko je poentirao poljoprivr­ednik.

TVRD ORAH

Sad je reč uzela žena. Očito da muževljeva diplomatij­a sa seljakom ne daje ploda, te bi ona da pokuša, samo mnogo žustrije. Shvatila da je trgovac tvrd orah i da ne može isposlovat­i nižu cenu, ali bi verbalno da napakosti starcu. Miliji te ovakav je, te onakav je, pustila jezik do granice nepristojn­osti. A seljak je strpljivo slušao i merkao od glave do pete. Nije se na kvantašu za sve ove godine nagledao tako moderno obučenih.

Drskim damama obično preporuči, ako su već gospođe, da ne ostavljaju kupus ako im je skup, nego da u papučama prošetaju do prodavnice i kupe vakuumiran­u glavicu. Ova je bila zrela za verbalnu ćušku.

- Sele, da ti nešto reknem. Gledam te tvoje štikle, veće nego ova moja para – vadi Janjić iz džepa i razvlači novčanicu od 5.000 dinara.

Nije rekao ni reč više.

“TOLIKO JE – KOLIKO JE. DA SI IKAD UŠAO U NJIVU I DA SI SVESTAN KOLIKO JE BILA GRDNA SUŠA, NE BI IMAO OBRAZ DA ME PITAŠ ŠTO JE SKUPO”, KAŽE MILIJA KUPCIMA

Dok se bračni par snebivao hoće-neće da kupe kupus, Milija je seckao slaninu

100 KG I TRI GLAVICE PRIDE

- Dobro, ajde, trpaj sto kila - nema vajde raspravlja­ti se Milijom.

Džak po džak, izmeri Janjić tačno sto kila i utovari im džakove u kepek. Sto puta sedamdeset, tačno sedam hiljada. Šest „crvenih“plus 900 dinara izbroja muž iz svog džepa, od supruge traži da Miliji da još stotku iz svog novčanika.

- Nećemo sitničarit­i, nisam ja gladan u oči... Sto dinara ja častim. Plus ovo pride - pruži im Janjić još tri poveće glavice.

Isprati ih sa: „Živi bili i u zdravlju da se poj’de“i dobaci još: „Vidimo se dogodine, valjda će biti jeftinije“. Nastavi Milija da secka stelju. Ovo dvoje odoše. Izgubili su i vreme i polemiku sa seljakom. Barem će se zimus najesti kiselog kupusa.

Cena kupusa skočila na 70 dinara za kilogram, a lane je bio upola jeftiniji

n

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia