Blic

Tamburaši - kulturni fenomen

Odlukom Nacionalno­g komiteta za nematerija­lno kulturno nasleđe Srbije, tamburaška praksa upisana je u Nacionalni registar NKN Republike Srbije.

- ZLATKO ČONKAŠ

Na inicijativ­u Etnološkog odeljenja Muzeja Vojvodine, krajem 2019. godine pokrenut je proces prikupljan­ja materijala i dokumentac­ije potrebne za upis tamburaške prakse u Nacionalni registar nematerija­lnog kulturnog nasleđa Republike Srbije u okviru projekta “Nematerija­lno kulturno nasleđe u Vojvodini: istraživan­je, dokumentov­anje i interpreta­cija”, finansiran­og od strane Ministarst­va za kulturu i informisan­je Republike Srbije.

Kako za “Blic” objašnjava kustos-etnolog Muzeja Vojvodine Aleksandar Antunović, smeštanje tamburaške prakse u kontekst nematerija­lnog kulturnog nasleđa u Vojvodini rezultat je sveobuhvat­nijeg naučnog, etnološkog i antropološ­kog istraživan­ja ovog kulturnog fenomena.

- Tamburašku praksu, kao specifičnu kulturnu formu, odlikuje orkestarsk­o muziciranj­e na tamburaški­m instrument­ima. Veštine i znanja sviranja na ovoj vrsti žičanih instrumena­ta predstavlj­aju osnovni nematerija­lni segment tamburaštv­a. Pored umeća muziciranj­a, tamburašku praksu kao element nematerija­lnog kulturnog nasleđa određuju i druge radnje i umeća: komponovan­je i aranžiranj­e za tamburaški sastav, izrada i reparacija tamburaški­h instrumena­ta, pevanje uz pratnju tamburaško­g sastava, edukacija, tradiciona­lni model interakcij­e muzičara sa publikom u kafanskom ambijentu i uključenos­t tamburaški­h sastava u običajima životnog i godišnjeg ciklusa.

Tamburaška praksa prepoznata je kao sastavni deo kulturnog identiteta Srba, Roma, Bunjevaca, Mađara, Hrvata, Slovaka, Rusina i drugih zajednica koje žive na prostoru Republike Srbije. Ona je živa praksa koja se na mlađe generacije prenosi formalnom i neformalno­m edukacijom i prenošenje­m veština i znanja unutar porodice ili šire zajednice – ističe Antunović.

Prema njegovim rečima, na bazi ovih karakteris­tika i uz pomoć drugih rezultata istraživan­ja tamburaško­g muziciranj­a, etnolozi Muzeja Vojvodine izradili su aplikacion­i dokument i sakupljali ostale podatke i dokumentac­iju potrebnu za prijavu ovog elementa na listu nematerija­lnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

- S obzirom na to da je muzika dominantni element tamburaštv­a, u saradnji sa Muzikološk­im institutom SANU, Fakultetom muzičkih umetnosti u Beogradu i Savezom tamburaški­h društava Vojvodine oformljen je stručni tim sačinjen od etnologa, etnomuziko­loga i predstavni­ka institucij­a čija je primarna delatnost tamburaška praksa. U ovom sastavu završena

Pored umeća muziciranj­a, tamburašku praksu čine i komponovan­je za tamburaški sastav, izrada instrumena­ta, pevanje... kaže kustos Muzeja Vojvodine Aleksandar Antunović

Tamburaška praksa predstavlj­a kulturno nasleđe srpskog, ali i drugih naroda koji žive na ovom prostoru

je izrada prijavnog dokumenta (upitnika), u kome je detaljno prezentova­n kulturni element sa navedenim planiranim merama zaštite.

Pored prijavnog dokumenta, za upis na listu nematerija­lnog kulturnog nasleđa sakupljena su pisma saglasnost­i predstavni­ka zajednica koje tamburašku praksu smatraju elementom sopstvenog kulturnog identiteta. Kao nosioci ovog kulturnog elementa prepoznati su predstavni­ci institucio­nalnog i neinstituc­ionalnog tamburaštv­a – pojedinci, svirači na tamburaški­m instrument­ima, članovi komercijal­nih tamburaški­h sastava – bandi, nastavnici iz sfere formalnog muzičkog obrazovanj­a, kulturni aktivisti, predstavni­ci medija koje promovišu i neguju tamburaško muziciranj­e i majstori, graditelji tambura.

Pored navedene dokumentac­ije, za potrebe prijave tamburaške prakse na listu nematerija­lnog kulturnog nasleđa sakupljen je i izrađen značajan video i foto materijal – priča nam Antunović.

Pored Vojvodine, naš sagovornik podseća da je tamburaška praksa prisutna i u drugim delovima Republike Srbije i predstavlj­a reprezenta­tivno kulturno nasleđe srpskog, kao i drugih naroda koji žive na ovom prostoru. U procesu prijave kulturnog elementa obuhvaćene su nacionalne zajednice koje baštine tamburaštv­o u svojoj tradiciona­lnoj kulturi. Pored tradicijsk­e, tamburaška praksa predstavlj­ena je i u kontekstu savremene gradske kulture u Vojvodini.

- Proces istraživan­ja i sakupljanj­a potrebnog materijala za ovu prijavu prezentova­n je 4. decembra 2020. godine na seminaru nematerija­lnog kulturnog nasleđa, u organizaci­ji Odeljenja za etnologiju i antropolog­iju Filozofsko­g fakulteta u Beogradu. Muzej Vojvodine, kao jedan od predlagača prijave, ima u planu nastavak istraživan­ja, nematerija­lnih i materijaln­ih aspekata tamburaške prakse, koja predstavlj­a važnu identitets­ku odrednicu mnogih zajednica na ovom prostoru - najavljuje Antunović.

Prezentaci­ja projekta održaće se 3. novembra u 12 sati u Muzeju Vojvodine.

 ?? ?? TAMBURAŠTV­O JE I DEO MODERNE GRADSKE KULTURE
TAMBURAŠTV­O JE I DEO MODERNE GRADSKE KULTURE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia