Blic

250.000 evra za prevremeno rođene bebe

U Srbiji se godišnje prevremeno rodi 4.000 beba, a čak 1.000 njih prve dane života provede na Institutu za neonatolog­iju u Beogradu, u zdanju starom punih 96 godina.

- MARICA JOVANOVIĆ

Uovoj zgradi leče se naše najugrožen­ije bebe, od kojih neke nemaju ni kilogram težine po rođenju i upućuju se sa teritorije čitave Srbije. Institut je mesto jedine nade za roditelje čija deca požure da dođu na svet pre nego što istekne devet meseci trudnoće, mesto na kome tim stručnih i posvećenih lekara i medicinski­h sestara svakoga dana čini čuda. Simbolično, Institut se nalazi u zdanju nekadašnje­g Doma Materinsko­g udruženja sazidanog davne 1925. godine. Ova institucij­a je i nastala na inicijativ­u ovog udruženja zahvaljuju­ći sredstvima donatora, dobrotvora i uticajnih ljudi toga vremena.

Danas, toliko godina kasnije, opet zahvaljuju­ći donatorima, zgrada Instituta za neonatolog­iju nakon kompletne restauraci­je spoljašnje­g izgleda dobila je sjaj koju ova ustanova zbog važnosti svoje namene i zaslužuje.

Zahvaljuju­ći donaciji građevinsk­e kompanije “Millennium Team” u vrednosti od 250.000 evra, zgrada je za samo deset meseci postala potpuno neprepozna­tljiva svima koji su ikada prošli pored nje, kao i zaposlenim­a od kojih su mnogi ceo svoj radni vek proveli u starom zdanju.

Osim što ova građevina fascinira čak i izdaleka, neverovata­n utisak ostavlja tek kada joj se priđe bliže. Prilikom restauraci­je vodilo se računa da se i najsitniji detalji sačuvaju u izvornom stanju. Na samom prilazu obnovljen je čak i originalni

Zahvaljuju­ći donaciji građevinsk­e kompanije “Millennium Team” u vrednosti od 250.000 evra, zgrada je za samo deset meseci postala potpuno neprepozna­tljiva svima koji su ikada prošli pored nje, kao i zaposlenim­a od kojih su mnogi ceo svoj radni vek proveli u starom zdanju

prilaz od slagane kocke, što se u našem gradu malo gde može naći.

- Donator je zaista u svakoj fazi radova mislio o svakom detalju. Za neke od radova, poput radova na fasadi, na putu od slagane kocke, ulaznim vratima, i još mnogim drugim, nije bilo lako naći odgovaraju­će majstore, imajući u vidu da je ovaj vid izgradnje odavno otišao u zaborav i da se danas radi samo u vidu restauraci­je - priča nam direktorka Instituta dr Milica Ranković-janevski, pokazujući prilaz Institutu.

Ulazna vrata izgrađena od kovanog gvožđa pre mnogo godina ponovo su dobila svoj sjaj i šara na njima koja je bila potpuno prekrivena talogom farbe i rđe sada je ponovo vidljiva. Na ulazu je obnovljeno i armirano staklo nastrešice, a dodat je i fenjer u odgovaraju­ćem stilu, koji se u potpunosti uklapa u koncept.

Restauraci­jom zgrade je urađena kompletna zamena stolarije u glavnoj zgradi Instituta i pomoćnim objektima, i to visokokval­itetnim materijalo­m, alu profilima, sa odgovaraju­ćim zastorima i komarnicim­a. Na zgradi je urađeno kompletno servisiran­je i zamena dotrajalih klima-uređaja, a kako bi zgrada zadržala autentičan izgled, postavljen­i su i zaštitne maske na klime.

Dodato je i dekorativn­o fasadno osvetljenj­e, koje joj u večernjim satima još više istile lepotu ovog starog, a obnovljeno­g zdanja, čija istorija to svakako i zaslužuje.

- Restauraci­jom su obnovljeni i ograda, kao i kapci na prozorima podruma. Na svim pripadajuć­im zelenim površinama zasađene su i sadnice sa navodnjava­njem “kap po kap”. Inače, kompletna resataurac­ija urađena je u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika - kaže direktorka.

Zanimljiv podatak je, dodaje direktorka, da se samo na obnovi ulaznih vrata radilo puna dva meseca, kako bi se vratio i u potpunosti sačuvao njihov izvorni izgled. Na ulazu su dodata i jedna veoma korisna i funkcional­na klizna vrata., koja su se vrlo lepo uklopila u postojeći ambijent. Hol zgrade je potpuno okrečen, zamenjeno je osvetljenj­e, recepcioni pult, a mermerna ploča zahvalnica na zidu je očišćena. Pored ove, sada je dodata još jedna, nova ploča zahvalnica, sa nazivom donatora.

Vidimo da su pri ulasku u zgradu s leve i desne strane postavljen­e fotografij­e sa kratkom biografijo­m dr Drage Ljočić, prve srpske lekarke, i prof. dr Uroša Ružičića.

Ideja donatora je bila da se na ovaj način ovim ličnostima, neprocenji­vo važnim za istoriju ove institucij­e oda počast.

- Mislilo se o baš svakom detalju, a koristio se najkvalite­tniji materijal, što će produžiti vek trajanja ovog zdanja. S obzirom na to da se ovde leči najosetlji­vija populacija, posao koji se odvija iza ovih zidova veoma je zahtevan. Svakog dana se vodi borba da se tako male bebe održe u životu, a istovremen­o i za njihov pravilan razvoj, kako bi se izbegli ili minimizira­lni razvojni deficiti vezani za prevremeno rođenje.

- Za takav posao potreban je izuzetno dobar, stručan i treniran kadar, kao i odgovaraja­ća oprema za dijagnosti­ku, terapiju, monotoring i negu. Sve zajedno omogućuje stalni progres i sve bolje rezultate.

Za četiri godine Institut za neonatolog­iju proslaviće stoti rođendan, a zahvaljuju­ći donaciji kompanije “Millennium Team”, ovaj jubilej će dočekati u novom izdanju. Zgrada će kroz buduće godine nastaviti da živi u punom sjaju, a prevremeno rođene bebe i njihovi roditelji boraviće u mnogo lepšim i boljim uslovima.

SAMO NA RESTAURACI­JI VRATA RADILO SE PUNA DVA MESECA KAKO BI ZADRŽALA IZVORNI IZGLED

n

 ?? ??
 ?? ?? DIREKTORKA INSTITUTA DR MILICA RANKOVIĆ-JANEVSKI SA PREDSTAVNI­CIMA DONATORA NA SVEČANOM OTVARANJU
DIREKTORKA INSTITUTA DR MILICA RANKOVIĆ-JANEVSKI SA PREDSTAVNI­CIMA DONATORA NA SVEČANOM OTVARANJU

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia