Blic

SRBI NA STARTU U BERSIJU

Samo je Andre Agasi 1999. uspeo u istoj godini da osvoji i Rolan Garos i Bersi. Srbin je na startu slobodan, a u 2. kolu ga čeka meč sa boljim iz duela Fučovič (Mađarska) - Fonjini (Italija).

- JELENA MEDIĆ

Poslednji put Novak Đoković je na terenu bio početkom septembra kada je u finalu US Opena izgubio od Danila Medvedeva. Od tada najbolji teniser sveta je bio na odmoru, a vreme je posvetio porodici i prijatelji­ma. Tek je sredinom oktobra počeo da trenira u Beogradu, a od sutra će u Gradu svetlosti pokušati ponovo da ispiše istoriju.

U istoriji belog sporta samo je Andre Agasi uspeo da u istoj godini (1999) dođe do pehara na dva najveća teniska takmičenja koja se igraju u Parizu - Rolan Garosu i mastersu u Bersiju. Kako je Novak već osvojio Kup musketara u 2021, u novembru će imati priliku da dominaciju u Francuskoj pokaže i na mastersu. Nole je, inače pet puta osvajao pehar u Bersiju - 2009, 2013, 2014, 2015. i 2019. godine - a dva puta u Bulonjskoj šumi 2016. i 2021. Đokoviću odgovara igranje u Parizu, a jedini je u istoriji mastersa u ovom gradu koji je osvojio tri titule zaredom i jedini kojem je pošlo za reketom da odbrani titulu.

Eto prilike da se 7. novembra Novak ponovo raduje ispisivanj­u istorije.

Juče je održan žreb za masters u Parizu, a Đoković je dobro prošao. U prvoj rundi igraće sa boljim iz meča Marton Fučovič (Mađarska) – Fabio Fonjini (Italija). Sa obojicom Srbin ima pozitivan skor. Protiv Fučoviča je igrao tri puta i sva tri puta pobedio, a poslednji put su rekete ukrstili ove godine u Vimbldonu kada je Nole slavio sa 6:3, 6:4, 6:4. Protiv Fonjinija ima još bolji skor: osam puta su igrali i Đoković ima stopostota­n učinak. Poslednji put su se sastali 2016. na mastersu u Šangaju kada je Srbin pobedio sa 6:3, 6:3.

Prvi nosilac na Novakovom

Pored Novaka Đokovića, u Bersiju će igrati i Filip Krajinović, Dušan Lajović i Laslo Đere. Krajinović u prvom kolu igra protiv Amerikanca Opelke, Lajović protiv Mekdonalda, dok će Đere morati da sačeka završetak kvalifikac­ija. putu trebalo bi da bude Gael Monfis, Francuz kojeg je Đoković savladao u finalu za prvu od svojih pet pariskih titula (2009). Prethodno, Monfis mora da dobije kvalifikan­ta, pa boljeg iz duela Manarino – Basilašvil­i. Projektova­ni Đokovićev rival u četvrtfina­lu je Andrej Rubljov – u drugom kolu Rus čeka boljeg iz duela Fric – Sonego, a prvi nosilac na putu mu je Kameron Nori.

Stefanos Cicipas je treći nosilac i potencijal­ni Novakov protivnik u polufinalu, ali dotad je dug put. Grka u drugoj rundi čeka pobednik duela Haris – De Minor, prvi nosilac na putu mu je Bautista Agut, a u četvrtfina­lu su projektova­ni Hubert Hurkač ili Feliks Ože-alijasim.

Danil Medvedev, prvak iz 2020. godine, u drugom kolu će igrati sa boljim iz duela Ilja Ivaška – Albert Ramos, u trećoj rundi mu je projektova­n zemljak Aslan Karacev, a u četvrtfina­lu Janik Siner. Italijan će se u drugom kolu sastati sa boljim iz duela Karlos Alkaraz – Pjer-ig Erber.

Projektova­no je polufinale Medvedeva sa Aleksander­om Zverevom, koji će se u drugoj rundi sastati sa boljim iz duela Dušana Lajovića i Mekenzija Mekdonalda. Potom mu sledi Dimitrov, a Zverev bi u četvrtfina­lu trebalo da ide na Ruda, ali kod Norvežanin­a u osmini su Tijafo i Švarcman, a u drugom kolu Ruda čeka ili Evans ili Bublik.

Inače, Novak će posle mastersa u Parizu igrati na Završnom mastersu u Torinu i u Dejvis kupu (Insbruk i Madrid).

n

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia