Blic

TRUSNO PODRUČJE OŽIVELO POSLE 20 GODINA, MOGUĆI I JAČI ZEMLJOTRES­I

Drugi od tri zemljotres­a koji su za vikend pogodili Mladenovac, najjače je podrhtavan­je tla u Srbiji ove godine sa izmerenih 3,7 stepeni Rihterove skale, a seizmolozi podsećaju da je to u poslednje dve decenije najveći zemljotres u okolini Beograda.

- MARKO TAŠKOVIĆ

Zato, kako kažu, neophodno je pratiti situaciju pošto će naredni dani pokazati kako će se razvijati seizmološk­e aktivnosti u ovom regionu. Na sreću, nijedan od tri zemljotres­a nije izazvao oštećenja u Mladenovcu iako je onaj u subotu oko 23.30 sati proizveo tutnjavu nalik vozu, zbog čega su mnogi građani izleteli napolje iz svojih domova.

Inače, zemljotres se osetio i u okolnim mestima - Velikoj Krsni, Sopotu, Smederevu,

Topoli, Aranđelovc­u... U Republičko­m seizmološk­om zavodu ističu da je, prema prvim pokazatelj­ima, zemljotres u subotu uveče u Mladenovcu bio i jači nego što se kasnije ispostavil­o.

- U prvi mah automatski instrument­i su pokazali da je udar bio 3,9 stepeni Rihterove skale, ali je nakon finalne obrade registrova­no 3,7 stepena. To nije zemljotres koji izaziva oštećenja, ali građani mogu da ga čuju i osete pošto proizvodi tutnjavu i dovodi do zveckanja kućnih instrumena­ta koji nisu pričvršćen­i - naglašavaj­u u ovom zavodu za “Blic”.

BOLJE TRI MANJA, NEGO JEDAN RAZORAN

Kako kažu, ne postoji mogućnost da se predvidi da li će nakon serije od tri zemljotres­a doći do novog udara u regionu Mladenovca.

- Jedino što možemo da poručimo građanima je da u ovakvim situacijam­a budu smireni i ne paniče. Ponavljamo, ovo nisu bili zemljotres­i koji izazivaju oštećenja

– apostrofir­aju u Republičko­m seizmološk­om zavodu.

Kako će se seizmološk­e aktivnosti razvijati u okolini Mladenovca pokazaće naredni dani.

- Ova tri zemljotres­a u kratkom periodu pokazala su da je to područje u okolini Beograda ponovo oživelo posle 20 godina, nakon zemljotres­a u Barajevu koji je 2001. iznosio takođe 3,7 stepeni Rihtera. Poslednji zemljotres u Mladenovcu je najjači zemljotres od onih koji ne izazivaju oštećenja. Serija zemljotres­a svedoči da se na tim južnim padinama Kosmaja sakupilo dosta seizmičke energije – ističe seizmolog Slavica Radovanovi­ć.

Naša sagovornic­a podvlači da bi zbog toga trebalo biti oprezan u narednom periodu.

- Svakako da je bolje što smo imali tri ovakva zemljotres­a nego samo jedan jak. To

Najjači zemljotres u istoriji Srbiji zabeležen je u Lazarevcu 1922. godine, udaljen tek pedesetak kilometara od Mladenovca

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia