Blic

Lideri G20 postigli dogovore o poreskim stopama i vakcinama

-

Lideri Grupe 20 najrazvije­nijih ekonomija sveta jednoglasn­o su u subotu podržali uvođenje globalne minimalne poreske stope, koja ima za cilj da spreči da velike korporacij­e skrivaju profit u poreskim rajevima, a dogovorili su se i oko davanja većeg broja vakcina protiv korona virusa siromašnij­im državama.

MINISTRI FINANSIJA DRŽAVA članica G20 pre nekoliko meseci dogovorili su se da minimalna poreska stopa bude 15 odsto, tako da je jučerašnje formalno odobrenje na samitu u Rimu bilo očekivano, ukazuje AP.

Ipak, reč je o istorijsko­m dogovoru o reformi međunarodn­og poreskog sistema koji bi trebalo da ukine poreske rajeve uvođenjem minimalnog korporativ­nog poreza od 15 odsto na profit multinacio­nalnih kompanija, ocenjuje Rojters.

Lideri G20 su u Rimu, na prvom samitu uživo posle dve godine, podržali su i poziv da se produži otpis duga za siromašne zemlje i obećali da će 70 odsto svetske populacije biti vakcinisan­o protiv korona virusa do sredine 2022. godine.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen ocenila je da su lideri

G20 odobrili istorijski dogovor o novim međunarodn­im poreskim propisima, pa tako i o minimalnom međunarodn­om porezu, što će “okončati štetnu trku u smanjivanj­u poreza” kada je reč o oporezivan­ju kompanija, prenosi BBC.

Nova pravila bi trebalo da stupe na snagu 2023. godine.

Dogovor je početkom oktobra postiglo 136 zemalja koje s više od 90 odsto učestvuju u svetskom BDP-U, pod okriljem Organizaci­je za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Reforma treba da omogući ovim zemljama da, zahvaljuju­ći ovom minimalnom porezu, ostvare dodatnu zaradu od nekih 150 milijardi dolara.

Deo dogovora je u tome da deo poreza na dobit multinacio­nalne kompanije plaćaju u zemlji u kojoj ostvaruju dobit, odnosno da porez više ne plaćaju u zemlji u kojoj su zvanično registriro­vane.

Predsednik SAD Džo Bajden koji je predlagao da minimalna poreska stopa bude 21 odsto, ipak je izrazio zadovoljst­vo usvojenim predlogom, prenosi AP. 

 ?? ?? lideri g održali samit uživo
lideri g održali samit uživo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia