Blic

PETI PO BROJU ZARAŽENIH U EVROPI

-

Srbija je sa prosekom od oko 1.350 zaraženih na 100.000 građana i dalje duboko u crnoj korona zoni, ali više nismo zemlja sa najtežom epidemiolo­škom situacijom na planeti. U Evropi su trenutno ispred nas Letonija sa 1.766, Gruzija sa 1.570, Estonija sa 1.517 i Litvanija sa 1.413 zaraženih na 100.000 ljudi.

na kovid.

Koliko je situacija ozbiljna svedoči i podatak da je skoro tokom celog oktobra procenat pozitivnih bio iznad 30 odsto (tzv. “Konov koeficijen­t”), što znači da je svaka treća testirana osoba bila pozitivna na koronu. I ono što je verovatno najbolnije, prošlog meseca smo zabeležili i crni rekord po broju preminulih, jer je prema zvaničnim podacima od posledica kovida-19 preminula 1.721 osoba, naspram 1.597 koliko smo preminulih imali u decembru prošle godine. I to iako sada imamo na raspolagan­ju vakcinu, za razliku od pre godinu dana.

Poslednjih desetak dana nismo imali dan sa manje od 60 umrlih... A među njima je bilo trudnica, pa čak i dva dečaka od 13 i 16 godina...

- Situacija je trenutno jako loša. Imamo sedam nedelja sa preko 6.000 dnevno obolelih u proseku - to nikada do sad nije bilo! Koriste se kapaciteti novih kovid bolnica, i pored toga mi imamo situaciju da kreveta nema - prosto je zavapio nedavno dr Predrag Kon.

Prema podacima Republičko­g zavoda za statistiku u septembru ove godine u Srbiji smo imali duplo više umrlih nego što je rođeno beba. Nema nikakve sumnje da će brojke za oktobar biti još strašnije.

- Ovaj talas će sigurno trajati do Nove godine. Ova neobična krivulja polako će se spuštati, ali zbog zime i većeg broja ljudi u zatvorenom imaćemo povremeno i pikove, odnosno povećanja broja zaraženih. Po mojoj proceni brojke će ići polako naniže, biće i sličnih kao sada, ali nećemo imati više od 10.000 zaraženih - rekao je za “Blic” epidemiolo­g u penziji prof. dr Radmilo Petrović.

Ipak, bez obzira na crne korona brojke, te uprkos zahtevima medicinsko­g dela Kriznog štaba za uvođenjem znatno restriktiv­nijih mera, jedino smo dobili “poluosakać­ene” kovid propusnice koje važe samo u ugostitelj­skim objektima i to isključivo nakon 22 časa. 

zaraženih u poslednja 24 sata

osoba je preminulo za 24 časa

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia