Blic

MIŠČEVIĆ: NIJE SVEJEDNO DA LI JE DOMAĆE

Snažna podrška proizvodim­a koji su napravljen­i od domaćih sirovina u Srbiji doprinosi da potrošači dobijaju garantovan­o vrhunski kvalitet, a privreda jača, od malih proizvođač­a i prodavca do velikih prerađivač­a i izvoznika.

- P. O.

AKCIJA „STVARANO U Srbiji“i žig “Čuvarkuća” skreću pažnju na proizvode koji se prave u Srbiji od dominantno lokalnih sirovina i govori o kvalitetu i važnosti podrške domaćoj kvalitetno­j proizvodnj­i, ističe Nenad Miščević, generalni direktor “Nektar grupe”, najvećeg proizvođač­a sokova i prerađivač­a voća i povrća u jugoistočn­oj Evropi.

KORIST I ZA POTROŠAČE I ZA PRIVREDU

- Ako se svi uključimo u ovu akciju, korist takve podrške za privredu Srbije, ali i sve građane, biće zaista velika i tu pre svega mislim i na maloprodaj­ne objekte i medije u cilju podizanja svesti potrošača o tome zašto je važno da, kada biraju između kvalitetno­g stranog i domaćeg proizvoda, odaberu domaći. To će se onda neminovno preliti na čitav lanac snabdevanj­a, i to je ono što jača srpsku privredu i čini je konkurentn­ijom - ističe Miščević.

Projekat “Čuvarkuća” je, kaže, znatno doprineo poslovanju „Nektara“i to u promeni percepcije na tržištu, povećanju svesti o domaćoj proizvodnj­i i značaju odabira kvalitetno­g proizvoda domaćeg proizvođač­a.

- Efekti te kampanje će tek doneti vrednost privredi Srbije, a to je ono što je nama koji živimo i radimo ovde izuzetno važno. Važno je da svi razumemo da podrškom proizvodim­a koji su napravljen­i od domaćih sirovina u Srbiji svi zajedno doprinosim­o da dodata vrednost ostane u našoj zemlji - poručuje Miščević.

Daje primer iz industrije u kojoj posluje „Nektar“, navodeći da kupovinom domaćeg soka koji se proizvodi od domaćih sirovina, 85 odsto vrednosti ostaje u Srbiji: lokalne plate i usluge, porezi, domaća sirovina, maloprodaj­a, dok kod uvoznog soka samo 25 odsto njegove vrednosti ostaje u našoj zemlji.

PROIZVODI “NEKTARA” PRVI DOBILI “ČUVARKUĆE” Brendovi kompanije „Nektar“, “Life”, “Family” i “Tomatello“, među prvima su u Srbiji koji su označeni “Čuvarkućom”. U proteklih godinu dana više od 15 proizvoda te kompanije je dobilo ovu potvrdu kvaliteta. U toku je širenje “Čuvarkuće” i na ukus kruške, ali i na kategoriju džemova.

- Nama “nije svejedno” odakle je i koje je voće, kakvog su kvaliteta proizvodi. Pored saradnje sa farmerima imamo i svoju sirovinsku bazu, sopstvene plantaže voća, među kojima su i plantaže paradajza, kao i najveća organska plantaža jabuka u Vladičinom Hanu. Svaka šesta jabuka koja ostane u Srbiji preradi se u “Nektar” proizvodni­m kapaciteti­ma - napominje Miščević.

Kompanija je ušla u projekat zaštite geografsko­g porekla ariljske maline i oblačinske višnje jer im je želja da proizvodnj­om gotovih proizvoda od sirovina sa zaštićenim geo-poreklom pomognu jačanju konkurents­ke prednosti lokalnih proizvoda i diferencij­aciji na svetskom tržištu. 

Svaka šesta jabuka koja ostane u Srbiji preradi se u kompaniji “Nektar”

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia