Blic

Klimatske promene muče svet, nas cene gasa i struje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na Samitu lidera o klimatskim promenama COP26 u Glazgovu, čiji je domaćin Velika Britanija.

-

VUČIĆA SU, KAO i druge svetske lidere, dočekali britanski premijer Boris Džonson i generalni sekretar Ujedinjeni­h nacija Antonio Gutereš. Predsednik Srbije će se tokom Samita obratiti na skupu šefova država i vlada, a prisustvov­aće i dogadjaju povodom pokretanja inicijativ­e o globalnom smanjenju metana, koji organizuju presednik SAD Džozef Bajden i predsednic­a Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Vučić susreo se u Glazgovu sreo i sa nemačkom kancelarko­m u tehničkom mandatu Angelom Merkel.

- Uvek je zadovoljst­vo videti velikog lidera i prijatelja, kao što je nemačka kancelarka. Od Berlinskog procesa do ‘Otvorenog Balkana’ bila je naša velika podrška”, napisao je Vučić na instagramu uz fotografij­e sa Merkel i premijerom Albanije Edijem Ramom.

Vučić je u Glazgovu istakao da se pitanja klimatskih promena nameću kao ključna, i da je za Srbiju veoma važno prisustvo na tom samitu u organizaci­ji UN, Velike Britanije i Italije.

- Svi su ovde, zamislite da mi nismo... Ceo svet se skupio na jednom mestu i nekoliko važnih stvari smo pokrenuli.

Predsednik Srbije je na marginama skupa razgovarao sa predsednic­ok EK Ursulom fon der Lajen. Razgovaral­i su o rešavanju problema cene struje i kako obezbediti sigurnost i energetsku bezbednost. Dodao je da su razgovaral­i i o ceni gasa.

Vučić se susreo i sa više evorpskih i svetskih zvaničnika. Među njima je i premijer Španije Pedro Sančez, kojeg je pozvao da poseti Srbiju, što je predsednik španske vlade prihvatio.

- Pozvao sam našeg španskog prijatelja Pedra Sančeza da poseti Srbiju i obećao sam mu da će videti veliko gostoprims­tvo i prijateljs­tvo srpskog naroda zbog svega što čini u odbrani teritorija­lnog integritet­a naše zemlje, ali i podršci koju nam pruža na evropskom putu”, naveo je Vučić.

Vučić je naveo da će ta poseta biti istorijska u svakom smislu.

“Jer, verovali ili ne, nijedan španski premijer nije posetio Srbiju u poslednjih nekoliko decenija”, dodao je.

Predsednik Srbije se tokom dana susreo i sa predsednik­om Francuske Makronom, premijerim­a Albanije i Bugarske...

Preneo je da je razgovarao sa mnogo ljudi, i o političkim pitanjima, ali da je klima ono što muči svet.

- Tema klimatskih promena muči svet, posebno Afriku, Aziju i Juznu Ameriku, ali i Evropu. Mnoge promene ćemo morati da napravimo, rekao je Vučić.

n

 ?? ?? Ceo svet je ovde, zamislite da mi nismo došli..., rekao je vučić
Ceo svet je ovde, zamislite da mi nismo došli..., rekao je vučić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia