Blic

“NEPRIJATNI SUDAR SA ZIDOM”

Globalni broj smrtnih slučajeva od kovida 19 premašio je pet miliona, 19 meseci nakon što je pandemija prvi put proglašena, prema podacima koje je objavio Univerzite­t „Džons Hopkins“.

-

Nezavisni senator Vadim Tiškevič rekao je da PIS vodi zemlju “u zid” i upozorio na “neprijatni sudar”.

- Imam iskustvo u lokalnoj vladi i znam koliko je važan svaki zlot. Toliko novca može imati dalekosežn­e posledice. Kad god mislimo da smo udarili u dno, vidimo da dna nema i da i dalje padamo – naveo je Tiškevič. “Politiko” ukazuje da je predsednic­a EK iznela mapu puta za deeskalira­nje krize, ali da poljskoj vladi neće biti lako da sledi njene direkcije. Dok Fon der Lajen ističe da su reforme “neophodan uslov”, ministar Ziobro smatra da Varšava ne treba da popusti u sukobu sa Briselom.

NEKI STRUČNJACI, UKLJUČUJUĆ­I i one iz Svetske zdravstven­e organizaci­je, veruju da bi pravi broj ljudi mogao biti dva do tri puta veći od zvaničnih podataka.

Naš svet je došao do još jedne tragične prekretnic­e – pet miliona života izgubljeni­h u pandemiji kovida, objavio je na svom zvaničnom Tviter nalogu generalni sekretar Ujedinjeni­h nacija Antonio Gutereš.

Gutereš je ocenio da „moramo nastaviti da se trudimo da svi, svuda, imaju pristup hitno potrebnim vakcinama i tretmanima“.

„Samo zajedno i solidarno možemo da pobedimo pandemiju“, poručio je Gutereš.

Broj smrtnih slučajeva od kovida 19 daleko nadmašuje broj drugih virusnih epidemija u 21. veku i većinu iz 20. veka, sa izuzetkom španskog gripa. SAD, Brazil, Indija, Meksiko i Velika Britanija zajedno čine više od polovine svih smrtnih slučajeva širom sveta.

Desetine zemalja zabeležile su više od 1.000 smrtnih slučajeva, a broj slučajeva u nekim zemljama sada je preko 1 milion. U poslednjih 28 dana Univerzite­t Džons Hopkins zabeležio je 197.116 smrtnih slučajeva i 11,7 miliona novih slučajeva širom sveta.

Nakon što je prvi put zabeležen u Kini krajem 2019. godine, koronaviru­s se brzo proširio u skoro sve delove sveta, a epidemija je proglašena pandemijom u martu 2020.

U poslednjih mesec dana SAD, Velika Britanija, Rusija, Turska i Ukrajina zabeležile su najviše novih slučajeva, dok je širom sveta primenjeno 581 milion doza vakcine.

SAD imaju najveći broj smrtnih slučajeva, 745.836, a zatim Indija (458.437). Zvanični broj smrtnih slučajeva u Rusiji iznosi 235.318, iako nezavisna analiza viška smrtnih slučajeva u Rusiji, koju je uradio Moskva tajms, sugeriše da bi prava cifra mogla biti i do tri puta veća.

Ovo je odlučujući trenutak. Šta treba da uradimo da ne bismo došli do još pet miliona?, rekao je dr Albert Ko, specijalis­ta za zarazne bolesti.

n

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia