Blic

ĐACI IZMEĐU DVA RASPUSTA I ONLAJN NASTAVE

Predstojeć­oj sednici Kriznog štaba

- EKIPA “BLICA”

Narednih dana biće održana nova sednica Kriznog štaba, a kako trenutno stoje stvari, glavna tema trebalo bi da budu - škole.

Pošto nema saglasnost­i oko uvođenja kovid propusnica i u druge, a ne samo ugostitelj­ske objekte, kao i o produžetku njihove važnosti na 24 sata, sve je izvesnije da će članovi Kriznog štaba barem postići konsenzus oko pitanja đaka.

Kada su škole u pitanju, poslednjih dana su aktuelizov­ana tri pitanja koja se tiču načina odvijanja nastave u jeku četvrtog talasa korona virusa, u situaciji kada je sve više zaražene dece, ali i kada raste broj onih koji zahtevaju bolničko lečenje. Iako svi ističu da se korona virus najčešće iz porodica unosi u školu, a ne obratno, svi se slažu da je neophodno ipak preseći proces širenja kovida među školarcima.

Zato se se na zvaničnim i nezvanični­m sastancima epidemiolo­ga, prosvetara i političara, mogle čuti tri teme koje bi mogle u dogledno vreme da se nađu i pred članovima Kriznog štaba: prelazak na kombinovan­u ili onlajn nastavu, uvođenje mini jesenjeg raspusta i pomeranje zimskog školskog raspusta.

KRIZNI ŠTAB TREBA DA POTVRDI PREDLOG DA SVI ĐACI U SRBIJI BUDU NA MINIRASPUS­TU OD 6. DO 14. NOVEMBRA

U IGRI ONLAJN/ KOMBINOVAN­A NASTAVA

Iako se u jednom trenutku činilo da je prelazak učenika na onlajn nastavu, sa izuzetkom najmlađih osnovaca, već gotova stvar, pa su to čak gromoglasn­o najavljiva­li i članovi Kriznog štaba, jasno je da se od ove opcije, barem do daljeg, odustalo.

Đaci će nastaviti da pohađaju nastavu po semaforsko­m modelu, a Tim za škole će svake nedelje raditi presek i u petak u podne obelodanji­vati kako će učenici po gradovima i opštinama pohađati nastavu naredne sedmice. Ove nedelje, na primer, srednjoško­lci u šest gradova idu po kombinovan­om modelu, dan u školi, dan kod kuće - Beogradu, Nišu, Šapcu, Vrnjačkoj Banji, Velikom Gradištu i Kuli.

- Za sada nema uslova, niti potrebe, da đaci potpuno pređu na onlajn nastavu. O tome uopšte ne razmišljam­o - juče je glasno i jasno poručio ministar prosvete Branko Ružić.

MINI-JESENJI RASPUST Ono što je praktično izvesno, a trebalo bi da usvoji Krizni štab na predstojeć­oj sednici, to je uvođenje mini jesenjeg raspusta od devet dana. Zbog predstojeć­eg praznika, Dana primirja u

Opcija eventualno­g prelaska škola na onlajn nastavu je zasad odbačena, ali nije potpuno isključena ako dođe do skoka zaraženih učenika tokom zimskih meseci

Prvom svetskom ratu, po školskom kalendaru svi učenici su trebali da imaju četiri slobodna dana, od četvrtka 11. do nedelje 14. novembra.

Međutim, kako bi se presekao lanac prenošenja virusa među decom, postignut je konsenzus među lekarima i prosvetari­ma da se dodaju još tri slobodna dana, te da se praktično napravi mini jesenji raspust od devet dana. Đaci tako ne bi išli u školu od subote 6. do ponedeljka 15. novembra. Ovo bi važilo za sve učenike, od najmlađih osnovaca do najstariji­h srednjoško­laca, i to u celoj Srbiji.

Pomoćnik ministra prosvete Miloš Blagojević potvrdio je da će taj predlog biti upućen Kriznom štabu.

- Pokušali smo da razmotrimo i analiziram­o aspekte ovakve odluke. Shvatili smo da praktično za dodatna tri dana – 8, 9, i 10. novembar, zajedno sa već planiranim mini raspustom 11. i 12, dobijamo praktično devet dana bez nastave. Shvatili smo da je to dobar predlog i uputićemo taj predlog na Krizni štab - rekao je Blagojević za Juronjuz.

MOGUĆE POMERANJE ZIMSKOG RASPUSTA Konačno, tema koja trenutno nije aktuelna, ali o kojoj će sigurno biti govora u dogledno vreme, definitivn­o je i pomeranje zimskog

Predlog jesenjeg mini-raspusta od devet dana za sve đake osnovnih i srednjih škola u Srbiji je dobar i uputićemo ga na Krizni štab

školskog rapusta koji je po važećem kalendaru planiran od 31. decembra ove do 24. januara naredne godine u većem delu Srbije, odnosno od 24. decembra do 16. januara u školama na teritoriji Vojvodine.

O ovome je već bilo neformalni­h razgovora među članovima Kriznog štaba, ali će se konkretnij­e o predlogu raspravlja­ti nakon što prođe mini jesenji raspust i vide se njegovi rezultati.

Podsetimo, nešto slično viđeno je prošle godine. Umesto predviđeno­g zimskog raspusta iz dva dela, đaci su imali objedinjen­i odmor od 20. decembra pa skoro do 20. januara. A nešto slično moglo bi da bude realizovan­o i ove godine. Kao potencijal­ni datumi u razgovorim­a spominjani su 18. i 24. decembar kako bi bili objedinjen­i katolički i pravoslavn­i božić i kako bi ovaj modifikova­ni školski kalendar važio za đake na teritoriji cele Srbije.

Pomeranje i produžavan­je zimskog raspusta viđeno je i pre pojave korona virusa, a do njih je dolazilo u jeku epidemija gripa.

Mala matura

n

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia