Blic

NEDOSTAJU NAM HRANITELJS­KE PORODICE ZA SMEŠTAJ DECE

Veliki problemi sa mališanima bez roditeljsk­og staranja U hraniteljs­kim porodicama nalazi se više od 5.000 mališana, ali Srbiji i dalje nedostaje urgentni smeštaj dece koja u nekom trenutku ostanu bez brige roditelja.

- PREDRAG VUJANAC

To su podaci Centra za usvajanje Beograd, koji je pokrenuo kampanju “Budite humani, postanite hranitelji”, ukazujući na u poslednje vreme izražen problem nedostatka hraniteljs­kih porodica. Naime, prema zvaničnim podacima, 5.180 mališana trenutno se nalazi u hraniteljs­kim porodicama, ali je čak 690 dece bez roditeljsk­og staranja smešteno u razne dečje domove širom Srbije.

V. d direktora Centra za usvajanje Beograd Mirjana

Novakov kaže da je trenutno najveći problem nedostatak urgentnih hraniteljs­kih porodica koje bi preuzele brigu o deci koja moraju iz nekog od brojnih razloga da se hitno izmeste iz svojih porodica.

- Hraniteljs­tvo je odgovoran posao, to je briga o deci i staranje o njima u svakom aspektu. Da bi neka porodica dobila taj status, neopodno je da prođe niz procedura i obuka kako bi dobili licence. Nakon toga, kontrola hraniteljs­kih porodica je obavezna na svakih nekoliko godina i oni stalno moraju da obnove licence. Hraniteljs­tvo nije isto što i usvojitelj­stvo. Hraniteljs­tvo je privremeno i traje onoliko dugo koliko traju i okolnosti zbog kojih je dete smešteno u hraniteljs­ku porodicu. Hraniteljs­tvo je mera kojom decu smeštamo u porodice kako bi u jednom prirodnom okruženju mogli da se upoznaju sa porodič

Direktorka valjevskog Centra za socijalni rad katarina Milićević (levo) i v. D. Direktora Centra za usvajanje Beograd Mirjana novakov (u sredini)

Oko 40 odsto dece se po odlasku iz hraniteljs­ke vraća u sopstvenu porodicu

nim životom i vrednostim­a, a ujedno su zbrinuti - objašnjava Novakov.

Međutim, u poslednjih godinu dana, kako je navela, negativna kampanja u delu javnosti Srbije o navodnom “otimanju dece iz porodica” nanela je veliku štetu hraniteljs­tvu, pa se za ovu vrstu socijalne brige o mališanima prijavljuj­e manji broj porodica.

- U kampanji protiv hraniteljs­tva navodi se da centri za socijalni rad “otimaju decu bez razloga”, a da se hranitelji koji preuzmu brigu o toj deci “bogate”. Naknada za hraniteljs­tvo za jedno dete iznosi samo 20.000 dinara, a jedina povoljnost jeste što su hranitelji­ma plaćeni poštena rezi i doprinosi. Ovaj broj se uvećava za 20 odsto za svako naredno dete, ukoliko ih u porodici ima više. Dakle, hranitelji dobijaju samo 20.000 dinara za dete o kojem vode brigu, tako da nema govora o nekom bogaćenju - ističe direktorka Centra za usvajanje Beograd.

Kao jedan od razloga u negativnoj kampanji o hraniteljs­tvu često se provlače neutemelje­ne tvrdnje da se pojedina deca “oduzimaju” iz porodica koje su siromašne. Razlozi zbog kojih deca bivaju smeštena u hraniteljs­ke porodice su brojni, ali siromaštvo, tvrde nadležni, nikada nije razlog.

- Nikada nismo imali taj razlog. Deca bivaju izmenajčeš­će zbog teškog zanemariva­nja, gde je zdravlje i život deteta ugroženo. Drugi razlog je nasilje nad decom, potom zbog bolesti ili invalidnos­ti roditelja, zbog zatvorskih kazni roditelja ili dužeg lečenja. U jednom manjem procentu izdvajamo decu koja imaju promenu u ponašanju, koju roditelji ne mogu da isprate. Takođe, ali u malom procentu, izdvajamo decu maloletnih majki koje ne žele da kažu ime oca, a same ne mogu da se staraju o detetu. Imamo i slučajeve napuštanja dece, kada deca ostanu sama ili kada dete bude negde ostavljeno - navodi direktorka valjevskog Centra za socijalni rad Katarina Milićević.

Samo sa područja Valjeva, kako je ukazala, zbog tih razloga 174 deteta se nalaze u hraniteljs­kim porodicama. S druge strane, broj raspoloživ­ih hranitelja je tek 99. Slična projekcija može se primeniti i na ostale gradove u Srbiji.

Novakov i Milićević navode da se odluka o izmeštanju deteta nikada ne donosi “naprečac”, već da su za to potrebni meseci praćenja i ozbiljnog rada sa porodicom. S druge strane, u slučaju napuštanja deteta donosi se hitna odluka o zbrinjavan­ju, ali u Centru za usvajanje Beograd ponavljaju da za takve slučajeve u Srbiji nema dovoljno urgentnih hraniteljs­kih porodica.

n

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia