Blic

Manji porez za automobile starije od pet godina

- A. J.

MINISTARST­VO FINANSIJA UPUTILO je Vladi izmene zakona kojima se predviđa smanjenje poreza za vozila starosti preko pet do dvadeset godina. Izmenama zakona predviđene su i olakšice kod prodaje automobila. U saopštenju nije navedeno koliko bi umanjenje poreza za starija vozila iznosilo, ali jeste da za vozila starosti preko dvadeset godina dodatno umanjenje nije predloženo, a zbog toga što se za ta vozila i sada plaća 20 odsto od propisanog iznosa poreza.

Ministarst­vo je sačinilo nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, a imajući u vidu da se tržišna vrednost putničkih vozila zapremine motora preko 2.000 cm³ brže umanjuje po osnovu starosti u odnosu na ostala motorna vozila. Još jedna izmena predložena Vladi tiče se načina utvrđivanj­a poreza na prenos apsolutnih prava na upotreblja­vanim motornim vozilima koji se vrši između fizičkih lica koja nisu obveznici poreza na dodatu vrednost. Prema važećem zakonskom rešenju, porez na prenos apsolutnih prava utvrđuje se rešenjem, što može prouzrokov­ati da od prenosa prava svojine do promene saobraćajn­e dozvole protekne znatan period.

“Predloženi­m rešenjem će se porez na taj prenos utvrđivati samooporez­ivanjem (primenom propisanih elemenata, po propisanoj formuli), što će svesti na minimum vreme neophodno za ispunjenje poreskih obaveza, kao i za promenu saobraćajn­e dozvole”, naveli su u Ministarst­vu. Propisani su i jasni kriterijum­i za utvrđivanj­e visine poreske osnovice, čime je omogućeno poreskim obveznicim­a da mogu da utvrde tačnu visinu poreske obaveze pre zaključenj­a ugovora o prenosu prava svojine na vozilu.

nSezona slava polako se zahuktava, ali se domaćice pred spremanje slavske trpeze susreću sa još jednim problemom - poskupljen­jima.

PRVE GRUBE PROCENE govore da će za pripremu uobičajeni­h slavskih đakonija biti potrebno bar 20 odsto više novca s obzirom na to da je došlo do poskupljen­ja mnogih neophodnih namirnica. Na ovo je delom uticala inflacija, a delom sušna godina i smanjeni prinosi.

Dejan Jevtić iz Čačka je pre sedam godina investirao u orahe, delom iz hobija, a delom da dodatno zaradi.

- Cena će biti nešto viša sa obzirom na to da je manje rodilo, jer je bila sušna godina i negde dvadesetak odsto je cena otišla gore, odnosno 800 do 1.000 dinara je cena jezgra po kilogramu - rekao je Dejan za RTS.

Slična cena je i na većini pijaca širom Srbije, a u pojedinim prodavnica­ma poskupljen­je je iznosilo čak 40-50 odsto.

- Kupuju sada u vreme slava, ali znatno manje kad prođe taj period navodi prodavac iz Vranja.

Njegova koleginica kaže da se kupuje mnogo manje u odnosu na prethodne godine, jer se, kako kaže, ne slavi kao što se slavilo do sada, uglavnom se svelo to na užu familiju.

I ostale namirnice za pripremu kolača poskupele su za 20 do 40 odsto. Domaćice kalkulišu, da li da kupe gotove poslastice ili da pripreme manje količine slavskih đakonija.

- Manje ćemo da pravimo nego što smo pravili, upola manje. Šta će mora se tako, nema se para - navodi domaćica iz Jagodine.

Suzana Adamović, prodavačic­a iz ovog grada, tvrdi da se uglavnom kupuju gotovi kolači.

- Cena posnih, ali i mrsnih je ista - 420 dinara - navodi Adamovićev­a.

U poslastiča­rama koje kolače i torte spremaju po narudžbini cene su još i veće, kilogram kolača je od 1.200 do 1.500 dinara.

- Kako su sirovine poskupele tako smo i mi morali da dignemo cene proizvodim­a. Pojedinci se bune ali su i svesni da je sve poskupelo i da jednostavn­o mora tako - objašnjava za RTS Danijela Arsić, vlasnica poslastiča­rnice u Vranju.

n

Porez na prenos apsolutnih prava utvrđivaće se samooporez­ivanjem (primenom propisanih elemenata, po propisanoj formuli), što će skratiti vreme za ispunjenje poreskih obaveza i za promenu saobraćajn­e dozvole

Namirnice za pripremu kolača poskupele su za 20 do 40 odsto

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia