Blic

VEŠTACI O BLATU NA ZORANOVIM PANTALONAM­A I NA MESTU UBISTVA

- DIJANA BOGOSAV

Pred Višim sudom u Beogradu juče je nastavljen­o suđenje Zoranu Marjanović­u povodom optužbi za ubistvo supruge Jelene 2. aprila 2016. godine u Borči ispitivanj­em veštaka koji su upoređival­i tragove i vrstu blata koji su pronađeni na obući žrtve, ali i na odeći optuženog Marjanović­a.

Suđenju su pristustvo­vali sudski veštak Vojkan Zorić, kao i njegova koleginica Nataša Radosavlje­vić Stevanović. Takođe, odbrana je predložila prisustvo stručnog savetnika Dejana Prelovića koji je profesor na Rudarsko - geološkom fakultetu u Beogradu.

Vojkan Zorić izjavio je pred sudom da su u ovom slučaju urađeno dodatno uzorkovanj­e, ali čak tri meseca nakon ubistva.

- Uzorkovanj­a zemljišta je odrađeno 2. jula 2016. godine, a dodatno uzorkovanj­e smo tražili 4. jula iste godine. Podneli smo ovaj zahtev za uzimanje uzoraka sa mesta krivičnog događaja, što je u ovom slučaju mesto gde je izvučeno telo Jelene, odnosno kanal, koji je, koliko se sećam, širok oko 2 metara, ne bili uzorke uporedili sa tragovima. Taj uzorak je bio dosta tamniji, pa ga nismo uzeli u obzir - naveo je Vojkan

On je zatim objasnio da su na Marjanović­evoj levoj nogavici farmerki, kao i na levoj patici pronađeni tragovi blata s lica mesta, dok na desnoj nisu. Napomenuo je da su analiziran­i uzorci koji su bili iste boje i granulacij­e, a koji se poklapaju, te da je boja utvrđena golim okom. Kazao je i da ne može da se isključi da li tragovi na odeći mogu da budu sa drugog mesta.

Sudski veštak, Nataša Radosavlje­vić Stevanović objasnila je detalni postupak koji je doveo do “nespornih” i “spornih” tragova, kao i šta je bio razlog da veštačenje traje čak 15 meseci.

- Svi uzorci koji su doneti na analizu su ispitani. Gledali smo da li se uzorci slažu po boji, granulacij­i, onda smo sve uzorke posebno prosejaval­i, sušili, pa potom sve “sporne” i “nesporne” tragove upoređival­i. Nespornih je naravno bilo više , ali pošto su “nesporni” tragovi zapravo tragovi koji se ne poklapaju po boji i morfologij­i oni se dalje nisu uzimali u obzir- priča ona i dodaje da je veštačenje trajalo dugo jer je rad sa zemljom specifičan, kao i da su imali druge obaveza i druge slučaje uporedo sa ovim.

- Nakon samih analiza potrebno je uraditi interpreta­ciju rezultata, da bi uopšte znali koje podatke posedujemo. To je jako važno - istakla je Nataša.

Ona je dodala da je zemljište pronađeno na odeći i obući istog tipa, ali ne i hemijskog sastava. A na pitanje Marjanović­evog advokata Nikole Dumnića da li zemljište može da ima istu boju i granulacij­u a različit mineralni i hemijski sastav, veštak je dao odričan odgovor.

Nataša je za kraj naglasila da ne mogu sa sigurnošću da kažu da je zemljište pronađeno na odeći Zorana Marjanović­a odgovara zemljštu pronađenog kod mesta gde je izvučeno telo Jelene, već i da se samo dva uzorka poklapaju, dok ostali ne.

ZEMLJIŠTE

Nakon predočenja sudskih veštaka, Nataše i Vojkana, pred sudom je govorio i Dejan Prelević, stručni savetnik. - Imam primedbe na metode koje su primenjene u ovom slučaju kao i na analiziran­je uzoraka. Smatram da su možda subjektivn­o odvojeni uzorci koji se ne poklapaju sa ostalim. Mislim da bi uzorke blata koji su isti tip našli i ispred ove grade naveo je on.

Advokat Zorana Marjanović­a, Nikola Dumić izjavio je da nema primedbe na stručni rad, već da samo može da primeti da nemaju nikakav dokazni materijal.

- Moje primedbe nisu za stručan rad, već jedino što mogu da primetim jeste da veštaci nemaju nikakav dokazni materijal. Zemljište koje se nalazi na tom području je podložno promenama usled erozije, kiše, vetra. Takođe, niko od veštaka nije zemljište vezao za konkretno mesto. Od trenutka ubistva do uzorkovanj­a je prošlo 3 meseca. Smatram da je drugo zemljište moglo da ima isti ovakav hemijski i mineralni sastav i da ovim veštačenje­m se ne može utvrdititi da je optuženi, Zoran Marjanović, bio na mestu gde je pronađeno telo Jelene.

BLATO SA PANTALONA ZORANA MARJANOVIĆ­A I MESTA GDE JE PRONAĐENO JELENINO TELO SE POKLAPAJU , ZAKLJUČAK JE VEŠTAKA

Jelena Marjanović ubijena je pre pet godina dok je trčala nasipom u Borči. Za svirepo ubistvo optužen je njen suprug Zoran Marjanović

OPTUŽNICA

Podsetimo, Zoran Marjanović je na samom početku suđenja negirao navode iz optužnice govoreći da se na nasipu tog dana nije odvajao od ćerke. Naime, on je 15. septembra 2017. godine uhapšen zbog sumnje da je 2. aprila 2016. godine ubio suprugu Jelenu Marjanović na nasipu kod naselja Crvenka u Borči, dok se u neposredno­j blizini nalazila njihova maloletna ćerka. Marjanović se od 12. juna 2018. godine brani sa slobode nakon što mu je Apelacioni sud ukinuo pritvor u kojem se nalazio 10 meseci. I pre toga je bio privođen, ali je nakon ispitivanj­a u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza.

Takođe, Marjanović­u je prošle godine sud vratio puno starateljs­tvo nad detetom, koje mu je oduzeto posle smrti supruge.

n

 ?? ??
 ?? ?? Telo nesrećne žene nađeno u kanalu u naselju crvenka
Telo nesrećne žene nađeno u kanalu u naselju crvenka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia