Blic

MENSTRUACI­JOM DARIVA ZEMLJU

-

Elena Karaman Karić već godinama je posvećena organskoj ishrani, zdravom načinu života i određenim spiritualn­im ritualima. O svojim životnim navikama s vremena na vreme govori na društvenim mrežama, pa se dotakla i menstrualn­og ciklusa.

- Menstruaci­ja je sveti, lepi i osnažujući aspekt ženstvenos­ti, suština boginja koje mi jesmo. Naša mesečeva krv je moćan eliksir koji zadržava odjek našeg jedinstven­og energetsko­g potpisa. Danas žene predaju svoju snagu patrijarha­lnim ideologija­ma uzimajući droge da zaustave menstrualn­i ciklus, koristeći tampone i jastučiće, smatrajući da im menstruaci­ja predstavlj­a neprijatno prokletstv­o. Naša krv je sveta napisala je Elena, pa dodala:

- Svakog meseca imamo priliku da donesemo prinovu na Zemlju putem svoje mesečeve krvi, kao što su to radili naši preci. U procesu zaceljenja patrijarha­lnih rana vrlo je važno pružiti pažnju i svest o načinu oslobađanj­a naše svete tečnosti. Predavanje menstrualn­e krvi je drevna tradicija koja neguje našu vezu sa majkom Zemljom i omogućava nam da učestvujem­o u razmeni energije sa njom. Tokom poslednjih nekoliko godina pokrenula sam mnoge žene širom sveta na ovaj sveti ritual. Postoji mnogo različitih načina prikupljan­ja naše mesečeve krvi. Korišćenje­m čašica umesto tampona možemo povezati sa matericama našu svetu žensku suštinu, prikupiti krv za prinošenje i doprineti zdravijem okruženju.

“Smrt je velika medicina. Naterala me je da joj gledam pravo u oči uzimajući ono najdragoce­nije. Svaka bol je ciklična, a svaka smrt novi početak”, poručila je Elena.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia