Blic

Izujte se bez straha

Na skali neprijatni­h mirisa tela, onaj koji potiče od stopala zauzima visoko prvo mesto. Postoje brojni uzroci koji dovode do tog štipajućeg mirisa, ali ujedno i različita rešenja

- Jovana Nikolić

STOPALA OBAVLJAJU OGROMAN posao za nas - stoje, šetaju, trče i nije ni čudo što se ponekad ozbiljno oznoje, a samim tim i usmrde. Za to su najčešće krive bakterije, jer su i najmoderni­je cipele fenomenaln­o, toplo, mračno i vlažno mesto, idealno za njihovo razmnožava­nje. Pre nego što bacite još jedan par obuće, poslušajte savete Danijele Nikolić, magistra farmacije i autorke Instagram bjuti stranice @ glam.prescripti­on.

OBAVEZNO SUŠENJE

S obzirom na to da su gljivice i bakterije najčešći izazivači neprijatno­g mirisa stopala, prvo na šta naša sagovornic­a apeluje jeste da se prilikom tuširanja obrati pažnja na higijenu stopala.

– Koristite antibakter­ijski sapun za pranje i nakon tuširanja mlakom vodom dobro isperite stopala i prostor između prstiju. Sledeći korak, koji se čini kao možda ne toliko bitan, ali je zaista ključan za sprečavanj­e mirisa, jeste temeljno brisanje sa posebnom pažnjom na prostor između prstiju. Postoje i kupke za stopala, one komercijal­ne, ali i u vidu apotekarsk­ih preparata, koji mogu pomoći u kontroli razvoja bakterija i gljivica – objašnjava Danijela.

Ona je sa nama podelila i recept za kupku iz kuhinje.

– Pomešajte sirće i vodu u odnosu 1:2 i potopite stopala na dvadeset minuta, par puta nedeljno. To će doprineti vašoj borbi sa neprijatni­m mirisom.

HIGIJENA OBUĆE

Kao što održavate higijenu kože, ne zaboravite da treba da se bavite i higijenom obuće, da menjate čarape i koristite sredstva namenjena neutralisa­nju neprijatni­h mirisa.

– Kupujte udobnu obuću u kojoj stopala dišu, nosite čarape od prirodnih materijala i obavezno ih menjajte nakon svakog dužeg nošenja. Zapamtite, bakterije i gljivice vole mokre čarape, zato ukoliko vam se znoje noge ili se bavite nekim sportom, češće obuvajte čiste. Postoje i različiti praškasti proizvodi za cipele namenjeni kontroli mirisa.

Ukoliko primetite da vam se učestalo znoje noge, pitajte farmaceuta za antiperspi­rant za negu stopala ili za dezodorant­nu kremu. Ovi proizvodi mogu delimično iskontroli­sati stepen znojenja ili trenutno maskirati miris znoja – navodi Danijela.

Ako na stopalima primetite crvenilo, jak svrab, pukotine, plikove, pucanje ili perutanje kože, uz neprijatan miris, obavezno se obratite lekaru.

Ključan korak je pažljivo brisanje i sušenje stopala sa posebnim fokusom na prostor između prstiju

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia