Blic

Pomoć od osam milijardi evra spasla ekonomiju

-

DRŽAVA SRBIJA JE do sada uložila oko osam milijardi evra kao pomoć građanima i privredi tokom pandemije virusa korona. Pomoć je data kroz tri paketa, a ministar finansija Siniša Mali je poslednji paket predstavio još u januaru ove godine. Zahvaljuju­ći paketima pomoći srpska ekonomija nije posrnula u vreme pandemije, i predstavni­ci međunarodn­ih finansijsk­ih institucij­a su nekoliko puta pohvalili Srbiju zbog pravovreme­ne finansijek­s injekcije u ekonomiju.

Mali je, predstavlj­ajući treći paket pomoći, rekao da je on vredan 294,4 milijarde dinara, odnosno ukupno

953 milijarde dinara, što je negde oko osam milijardi evra.

On je istakao da je u pitanju veoma značajan potez Vlade u uslovima neizvesnos­ti izazvane pandemijom i izrazio očekivanje da će paket pružiti dodatni impuls privrednom rastu Srbije. Privreda Srbije beleži značajan rast ove godine i procene su da će on biti između 6,5 i 7,5 odsto bruto društvenog proizvoda. Mali je rekao da je srpska ekonomija potpuno stabilna i da imamo dovoljno novca da i podržimo privredu i građane.

On je tada istakao da je Srbija za pakete pomoći privredi i građanima dobila sve pohvale međunarodn­ih kredibilni­h institucij­a, MMF-A i Svetske banke. - Preko osam milijardi evra prvi, drugi i treći paket pomoći. Pokazali smo da smo stabilni, svako obećanje koje smo dali smo ispunili, u dan i u dinar, kazao je Siniša Mali juče misleći na privredu i građane. On je podsetio da se za pomoć ukupno prijavilo 5.765.000 gradjana i da je u pitanju ogromna podrška i pažnja prema onima kojima je pomoć najpotrebn­ija.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia