Blic

DOKLE ĆEMO VELIČATI OSUĐENE ZARATNE ZLOČINE?

- EKIPA BLICA

Osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić dobio je još jedan u nizu murala, i to u centru Beograda, na Slaviji, zbog čega se nakon sličnog veličanja Radovana Karadžića, Vladimira Lazarevića, Nebojše Pavkovića postavlja pitanja dokle ćemo slaviti haške osuđenike kao heroje? I zašto to radimo?

Od završetka ratova u bivšoj Jugoslavij­i prošlo je više od četvrt veka, a mi se i dalje vraćamo u zlosrećne devedesete kada smo živeli u bedi, jadu i očaju pošto smo se zakrvili, najpre, sa svima oko nas, a onda i sa gotovo celim svetom. Čak i na dan kada je Beograd domaćin inicijativ­e „Otvoreni Balkan“u kojoj se propagiraj­u, pre svega, otvorene granice i regionalna ekonomska i svaka druga saradnja, i dalje postoje snage koje nas vraćaju na staru, nikad rašćišćenu priču ko su pravi, a ko lažni heroji, čije su ratne žrtve veće, ko je pobednik, a ko gubitnik ratova devedestih...

MURALI OSUĐENIKA

Tako svako malo širom Srbije imamo murale haških osuđenika Ratka Mladića i Radovana Karadžića, promovisan­je lika i dela lidera radikala Vojislava Šešelja, zatim Nebojše Pavkovića, bivšeg načelnika Generalšta­ba Vojske Jugoslavij­e i Vladimira Lazarevića, bivšeg generala Vojske Jugoslavij­e koji su, takođe, osuđeni u Hagu.

Letos je osvanuo mural Mladića na zgradi u Ulici Alekse Nenadovića na Slaviji zbog čega su stanari tražili od nadležnih da uklone tu zidnu fotografij­u. Međutim, kako nadležni nisu reagovali građani su se samorganiz­ovali i zakazali brisanje murala Mladiću za sledeći utorak u 16 sati.

Slično uzdizanje poslednjih meseci prolazi i osuđivani ratni zločinac na čelu srpske paravojne jedinice „Knindže“koji se u tom veličanju toliko pogubio da je pokrenuo peticiju za oslobađanj­e ni manje ni više nego Zvezdana Jovanovića, osuđenog ubice premijera Srbije Zorana Đinđića?!

Osuđeni koji su na slobodi jer su izdržali kaznu redovni su gosti mnogobrojn­ih televizija, objavljuju intervjuee u novinama...

Logično da se posle svega, zapitamo kuda nas veličanje ljudi osuđenih za ratne zločine vodi, osim u već viđene podele i u regionu i u zemlji koje kao po pravili završavaju u krvi, bedi i nemaštini?

RECIDIVI RATA

Sociolog Ratko Božović ističe za „Blic“da je glavni problem što još nismo raskrstili sa recidivima rata.

- Mi nismo raščistili sa prošlošću. Nismo se kritički odredili prema ratnoj prošlosti. Nemamo mirnodopsk­i i tolerantan jezik. Jezik iz vremena rata preneo se na sadašnjost. Imaginacij­a nam je prepreprek­a između onoga što je bilo i što tražimo da bude. Trpimo zbog polovično prezentova­ne istine – ocenjuje Božović.

Kako kaže, sve nam se ovo događa zbog neočišđeni­h „Augijevih štala“koje odišu

Nismo raščistili sa prošlošću. Nismo se kritički odredili prema ratnoj prošlosti. Nemamo mirnodopsk­i i tolerantan jezik. RATKO BOŽOVIĆ SOCIOLOG

Ne bih se složio da Srbija veliča osuđene ratne zločince, već jedan deo Srbije, odnosno pojedine grupe. I to ćemo imati doveka. VLADIMIR VULETIĆ SOCIOLOG

S jedne strane, glumimo da idemo u Evropu, a s druge imamo veličanje ratnih zločinaca. ŽARKO TREBJEŠANI­N PSIHOLOG

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia