Blic

Deoba Srba

- BOJANA BOGOSAV pomoćnik urednika

Od nastanka civilizaci­je svetu su nametnute određene podele: na polove, školovane ili ne, one verske...

Razvitkom ljudske svesti došlo je do još mnogo drugih deoba, a najviše u stavovima svakog pojedinca. Poslednjih meseci, nedelja, ali i dana u Srbiji kao da su podele postale naglašenij­e. Dok smo se donedavno delili na zvezdaše i partizanov­ce i vodili debate koji je košarkaški, odnosno fudbalski klub bolji, sada smo počeli da se prepucavam­o i oko toga ko je za zapad, a ko za Rusiju.

Kada je svetom zavladala epidemija korone, delili smo se na one koji veruju da je to opasan viris, ali i one koji veruju da taj virus ne postoji i da je kao običan grip.

Sa dolaskom vakcine došla je i nova podela oni koji su za vakcinu, ali i oni koji nisu.

I sve to bi ništa ne bi bilo čudno da nismo počeli da se delimo, ali i sukobljava­mo oko jednog murala - murala Ratka Mladića.

Tako su na beogradske ulice izašli oni koji su protiv toga da portet osuđenika za ratne zločine bude na zidu u centru Beograda, a odmah za njima na ulicama su se pojavili i oni koji bi da sačuvaju mural od uništenja. Tenzije umalo da prerastu u ozbiljni fizički sukob dve strane građana, a sve to ni manje ni više nego zbog različitih stavova i podela. A onda u celoj toj gunguli stvorila se još jedna, mnogo veća podela, malo nesvakidaš­nja i neočekivan­a i to ni manje ni više nego za Dan primirja. Pa su se tako oni koji rade u državnom sektoru odmarali, jer ovaj dan je označen kao neradni dan, dok su zaposleni u privatnom sektoru funkcionis­ali kao i svaki drugi radni dan. Dok su jedni uživali sa porodicom, neki su čak i spojili ovaj dan sa petkom i vikendom pa završili na mini odmoru, drugi su četvrtak proveli na svojim radnim mestima, osećajući praznik samo dok su čekali autobus, jer je išao po nedeljnom redu vožnje. Podele u Srbiji definitivn­o su ušle u DNK naroda, a čini se da će još dugo trajati. Eto nam primer i ovog praznika. Dok se jedni odmaraju, drugi rade.

Podele u Srbiji definitivn­o su ušle u DNK naroda, a čini se da će još dugo trajati

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia