Blic

ZAŠTO SRPSKA DESNICA SLAVI MLADIĆA, A NE MIŠIĆA

- MARKO TAŠKOVIĆ

Da znaju ko su bili Živojin Mišić, Radomir Putnik, Stepa Stepanović ili Petar Bojović desničari širom Srbije bi verovatno crtali murale sa njihovim, a ne likovima osuđenih ratnih zločinaca Ratka Mladića ili Radovana Karadžića. Ovako i na Dan primirja deli nas već decenijama isto pitanje ko su istinski heroji i ko u ratu nije ubio nijednog zarobljeni­ka?

Nažalost, i na dan završetka Prvog svetskog rata u kome je srpska vojska imala veličanstv­enu i čudesnu ulogu u velikoj pobedi nad centralnim silama, glavna tema u javnosti je da li mural Mladiću na Vračaru treba da bude izbrisan, prekrečen ili sačuvan?! U takvom opštem haosu i metežu verovatno malo ko od tvoraca Mladićevog lika na fasadi zna ko su bili srpski heroji tokom Prvog svetskog rata, a kamoli zbog čega im se ceo svet divio.

Da li zbog neznanja, neinformis­anosti ili potrebe za mržnjom, ekstremni desničari u Srbiji veličaju osuđene ratne zločince tokom devedeseti­h godina i tako po ko zna koji put izazivaju, najblaže rečeno, podele u društvu i rugaju se žrtvama. Što je najgore, argument za svoje ponašanje pronalaze u jednako izopačenom delovanju ekstremist­a u regionu koji na istovetan način oslikavanj­em fasada uzdižu krvnike.

PRAVI HEROJI

A kada bi samo hteli, barem na Dan primirja, da se osvrnu jedan vek unazad pronašli bi prave, ekstremni desničari u Srbiji našli bi istinske heroje u svom narodu, među vojvodama Prvog svetskog rata. Kada bi hteli da oslikaju murale Mišića, Putnika, Stepanović­a

ili Bojovića imali bi nedvosmisl­enu podršku svig građana. I ne samo njih, protiv lika i dela slavnih srpskih vojskovođa iz Velikog rata ne bi mogao ama baš niko ništa ružno da kaže ni u regionu ni u svetu. Šta više, planeta i dan danas pamti istorijsku ulogu srpske vojske na strani pobednika pre nešto više od 100 godina.

A zašto je ta uloga bila veličanstv­ena? Možda i zbog toga što srpska armija u Prvom svetskom ratu nije ubila nijednog jedinog zarobljeni­ka!

PLEMENITOS­T

Na tu blistavu činjenicu ukazao je istoričar Predrag Marković.

- Srpska vojska u Prvom svetskom ratu je bila ono čuveno oko sokolovo. To je srpski vojnik, znači gladan, u opancima, voli svoju zemlju, ceo narod je branio svoju zemlju, taj rat ostaje u svetloj uspomeni jer nije bilo izdajnika, nije bilo svađe oko ciljeva. Ceo narod se borio za isti cilj, za slobodu. To je izuzetno plemenita vojska. U kasnijim ratovima se kolebamo ko je nacionalni heroj, ko nije. Treba da znate da srpska vojska nije ubila nijednog zarobljeni­ka. Mi smo zarobili po 50.000-60.000 ljudi tokom velikih borbi na početku Velikog rata i nijedan nije streljan – naglasio je Marković.

Kako je rekao, Srbija je u

Srpski ekstremist­i argument za svoje ponašanje pronalaze u jednako izopačenom delovanju ekstremist­a u regionu koji isto uzdižu krvnike

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia