Blic

REFERENDUM LAKŠE DO ODLUKE ILI PROSTOR ZA MANIPUALCI­JU

- MARKO TAŠKOVIĆ

Ako ništa drugo, predlog zakona o referendum­u i narodnoj inicijativ­i, koji je podigao mnogo bure, mogao bi da nam donese više referendum­a jer u poslednje 32 godine u Srbiji je organizova­no svega pet ovakvih načina izjašnjava­nja građana, od kojih je jedan bio neuspešan.

Prema novom predlogu zakona, uslov za uspeh referendum­a više neće biti da na njega izađe više od 50 odsto upisanih birača, što neki vide kao mogućnost za češću upotrebu, ali i zloupotreb­u referendum­a, pogotovo u slučaju eventualno­g rešavanja pitanja Kosova i Metohije ili dolaska „Rio Tinta“, na primer.

O predlogu zakona o referendum­u i narodnoj inicijativ­i govori se već godinama u javnosti, a po kuloarima se taj pravni akt čak i dramatično najavljiva­o. Istina je da su reforme u oblasti pravosuđa jedan od najbitniji­h uslova Evropske unije u procesu evrointegr­acija Srbije i da taj korak nije moguće ostvariti bez promene Ustava.

Ipak, prema postojećem Zakonu o referendum­u iz 1994. godine koji, uzgred budi rečeno, nije usklađen sa aktuelnim Ustavom iz 2006. godine, teško da bi mogla biti izglasana promena Ustava na referendum­u. Naime, prema tom zakonu uslov za uspeh referendum­a je da na njega izađe više od 50 odsto glasača.

Zato je bilo i očekivano da se konačno krene u proces usklađivan­ja zakona sa Ustavom kako bi uopšte referendum i narodna inicijativ­a kao elementi neposredne demokratij­e mogli da se primenjuju u našoj zemlji. A činjenica je da u Srbiji od izglasavan­ja Ustava 2006. godine nije uopšte organizova­n nijedan referendum.

Upravo taj Ustav iz 2006. je možda i najbolji pokazatelj koliko je teško u Srbiji organizova­ti “izjašnjava­nje naroda”. Naime, nakon što je Crna Gora na svom referendum­u izglasala nezavisnos­t i izlazak iz državne zajednice sa Srbijom, naša zemlja je morala da donese svoj Ustav.

Da bi to uspela Srbija je organizova­la referendum koji je neprekidno trajao čak dva dana i dve noći dok nije glasala neophodna natpolovič­na većina od 50 odsto upisanih birača. Ustav je izglasan sa tek nešto više od 53 odsto izašlih birača, a u javnosti je najviše kontroverz­e izazvala preambula Ustava u kojoj stoji rečenica da je Kosovo autonomna pokrajina u sastavu Srbije.

Pre toga organizova­n je još jedan “uspešan” referendum, ako se to može reći za glasa

Kritičari tvrde da će posle ukidanja cenzusa na broj izašlih vlast lakše moći da dobije od građana podršku za neke svoje sporne odluke

ZA USPEH REFERENDUM­A VIŠE NEĆE BITI DA NA NJEGA IZAĐE NAJMANJE 50 ODSTO GLASAČA

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia