Blic

DA LI VERONAUKA I(LI) GRAĐANSKO TREBA DA BUDU KAO MATEMATIKA?

- ALEKSANDAR LATAS ZLATKO ČONKAŠ

Veronauka u školama treba da postane predmet, a ne školski program kao što je sada slučaj, smatraju zvaničnici Srpske pravoslavn­e crkve, jer u trenutnom statusu sve više gubi na smislu i značaju u nastavi.

Patrijarh Porfirije pozvao je vlasti na “odgovaraju­će izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanj­a i vaspitanja” iz 2018. godine kada su veronauka i građansko vaspitanje promenili naziv i umesto obaveznih izbornih predmeta postali izborni programi. Na nedavnom sastanaku na Pravoslavn­om bogoslovsk­om fakultetu, predstavni­ci tradiciona­lnih crkava i verskih zajednica zatražili su da oba ova pomenuta predmeta postanu ponovo obavezni izborni predmeti. Bez obzira na to što se u praksi zapravno ništa nije promenilo jer u aktuelnom zakonu i dalje stoji odredba da “učenik obavezno bira sa liste izbornih programa versku nastavu ili građansko vaspitanje”.

- Predmeti su poznavanje prirode, muzičko, matematika, likovno, a programi su čuvari prirode, ruke u testu, verska nastava. Mi status tog predmeta vidimo drugačije i ne mislimo da je današnje rešenje održivo ni na kraći rok. Problemi, koje izaziva njen sadašni status, doveli su do toga da je sada manje od pola miliona polaznika veronauke, što do pre koju godinu nije bio slučaj – rekao je Porfirije.

Patrijarh dodaje da kada verska nastava nije ni izborni predmet, ona se održava u rasporedu pred-čas, osmi čas i slično, potom stižu i uputstva o podizanju cenzusa na 30 đaka za formiranje grupa, pravljenje međuodelje­nskih grupa i drugo. Danas po njegovim rečima ima blizu 450.000 učenika koji su se opredelili da pohađaju versku nastavu.

DECU U RAZREDU NE TREBA RAZDVAJATI Učesnici skupa su izneli i konkretne predloge, da se nastava organizuje na nivou odeljenja, a ne na nivou grupa, da se časovi održavaju istovremen­o sa časovima alternativ­nog predmeta, da se zakonski reguliše radnopravn­i položaj 2.100 veroučitel­ja, kao i da se omogući njihovo zaposlenje na neodređeno vreme.

Dve decenije kasnije od uvođenja veronauke i građanskog vaspitanja, mnogi u Srbiji ih vide kao rivale, svrstavaju­ći se često u jedan ili drugi tabor.

Verski analitičar Draško Đenović kaže za „Blic” da status veroučitel­ja mora da se reši, ali i da nije dobro imati ovakvu vrstu veronauke, koja je pre svega konfesiona­lna.

- Najveća nesreća je što mi deci od sedam godina brojimo krvna zrnca, da li su pravoslavc­i, muslimani, kome je baba Mađarica i slično. Konfesiona­lna veronauka dovela je do toga da na teritoriji Beograda ne postoji nijedno odeljenje katoličke veronauke. Reorganiza­cija je nužna, ali da veronauka bude zajednička, na nivou odeljenja, da decu ne razdvajamo. Nešto poput verske etike gde bi deca svih konfesija učila o svim verama. osnovnim školama napravljen kao da decu spremamo za bogoslovij­u, za šta nema potrebe. Javna je tajna dodaje i da ogroman broj dece, pogotovo u gradovima, tokom školovanja prelazi sa veronauke na građansko, ali te podatke niko ne želi da otkrije.

- Tražio sam nekoliko puta podatke koliko je dece tokom školovanja odustalo od učenja veronauke, ali nisam uspeo da ih dobijem. Problem je verujem negde u programu, a moguće i u veroučitel­jima. Jedno je Beograd, a drugo su seoske škole gde veronauku predaju sveštenici. Ne znači da su oni i školovani za rad sa decom. Veroučitel­ji moraju da budu zaposleni na neodređeno, njihov sadašnji status je neodrživ, ali ne znam kako je crkva zamislila da ih resorno ministarst­vo zaposli za stalno, a da oni u svakom momentu mogu da povuku blagoslov i veroučitel­j dobije otkaz. Gde su oni onda zaposleni, u ministarst­vu ili crkvi – nastavlja Đenović.

Na veronauku ide oko 450.000, a na građansko vaspitanje oko 315.000 učenika, podaci su SPC, dok u školama radi 2.010 veroučitel­ja, od čega 1.602 pravoslavn­ih, 247 islamskih, 131 iz Rimokatoli­čke crkve i 30 iz Crkava reformacij­e.

POLITIČKA ODLUKA IZ 2001. GODINE

Bivši ministar prosvete Srđan Verbić kaže da veronauka ne bi trebalo da bude predmet u školama, jer je bila politička odluka da se ona, kao i građansko vaspitanje, uvedu u škole uredbom Vlade 2001. godine.

- Mi ne znamo kako

Problemi koje izaziva sadašnji status veronauke doveli su do toga da sada imamo manje od pola miliona polaznika, istakao je patrijarh Porfirije

Javna je tajna da imamo ogroman broj dece, pogotovo u gradovima, koja tokom školovanja sa veronauke prelaze na građansko, tvrdi Draško Đenović

izgleda verska nastava, jer mi nemamo nadzor, prosvetni savetnici ne ulaze u učionice. Niko ne može da proveri da li je nešto iz religije dobro prezentova­no u školi i zato to ne treba da se radi u školi, već u crkvenim institucij­ama. U školi može jedino da bude predmet koji se bavi uopšteno religijama – kako funkcioniš­u i da bolje razumemo svet koji je očigledno mnogo vezan za religiju - ističe Verbić.

PROMENA 2018. Podsetimo, tadašnja prosvetna vlast iz 2018. je terminološ­kim promenama našla način da reši dugogodišn­ji problem neusklađen­osti propisa kojima je regulisano opterećenj­e učenika brojem časova na nedeljnom nivou. Naime, godinama su zakoni bili u raskoraku sa pravilnici­ma o nastavnom planu i programu, jer su zakoni propisival­i manje nedeljno opterećenj­e učenika nego što je to pisalo u pravilnici­ma i važilo u školskoj praksi.

Pomenutim izmenama 2018. su uvedeni novi termini, pa je tako nastavni plan i program postao plan nastave i učenja, umesto fonda časova pominje se vreme koje učenik provodi u školi (izraženo u satima), a izborni predmeti poput veronauke, građanskog i drugog stranog jezika su promenili naziv u izborni programi. ■

Mi ne znamo kako izgleda verska nastava, prosvetni savetnici ne ulaze u učionice, tvrdi Verbić

I LO LI ŽLA

N ISAV SMAALC AD L O

A VL

 ?? ?? predlog da ne bude podele odeljenja
predlog da ne bude podele odeljenja
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia