Blic

I OVE GODINE će SNEG KASNITI...

Predstojeć­a zima trebalo bi da nam donese više snega nego neke prethodne, ali ćemo na prve bele pahulje, sa izuzetkom planinskih predela, najverovat­nije ipak morati da sačekamo do decembra.

- BILJANA VUČKOVIĆ

Udrugom delu nedelje očekuje nas prolazno pogoršanje i umereno zahlađenje, uz kišu u nižim i sneg na višim planinama. Od 21. novembra na kratko toplije, a zatim je moguće zahlađenje koje bi sneg moglo doneti i nizijama u regionu, glasi okvirna srednjoroč­na prognoza Marka Čubrila, meteorolog­a i profesora geografije iz Novog Sada.

- Trenutno postoje signali moguće pojave snega i u nizijama, posebno posle 24.11. ali ukoliko do toga i dođe ne treba očekivati neku “sibirsku” hladnoću. U nizijama bi se mogao formirati manji snežni pokrivač, dok bi na planinama bilo obilnijeg snega.

To i nije toliko neuobičaje­no pošto podaci govore da je srednji datum pojave prvog snega u Beogradu, za koji postoje meteorološ­ki podaci još od 1889. godine, 23. novembar. Međutim, ovo je samo prosek, a u meteorološ­kim analima je ostalo zapisano da je sneg padao 7. oktobra 1897. godine, mada postoje i nezvanični da je zabeležen 4. oktobra 1972.

Ali, ako je tada sneg poranio, šta da kažemo na nedavnu zimu 2019/2020. kada smo na prvi sneg koji se zadržao na tlu morali da čekamo sve do 27. februara 2020! I malo je nedostajal­o da u prestonici imamo prvu zimu bez snega.

A sve se dešavalo bukvalno u predvečerj­e pre nego što je našu zemlju, ali i čitavu planetu zadesila pandemija virusa korona. Kao da je vreme nešto nagovestil­o...

Kako je Čubrilo najavio pre nedelju dana za “Blic”, prve prognoze govore da bi zima pred nama mogla da bude podeljena iz prvog hladnijeg i drugog toplijeg dela.

- Prvi deo trebalo bi da bude hladniji od proseka, količinski bogatiji padavinama, a očekuje se česta pojava jakih ciklona i pojačanog vetra, obilniji planinski sneg i češći sneg u nizijama u odnosu

centimetar­a rekordna debljina snežnog pokrivača u Beogradu 1962.

dana Srbija bila pod snežnim pokrivačem zime 1961/1962.

Srednji datum pojave prvog snega u prestonici je 23. novembar, mada je nekada znao da pada i tokom oktobra

Postoji mogućnost pojave snega i u nizijama nakon 24. novembra, ali čak i ako do toga dođe ne treba očekivati neku sibirsku hladnoću, tvrdi meteorolog Marko Čubrilo

na protekle zime. Očekuje se znatno više padavina uz tipične zimske ciklone koji bi mogli doneti i znatno veću količinu padavina od proseka - rekao je Čubrilo.

Proračuni govore da bi na području Beograda i okoline bilo između 13 i 18 dana sa snežnim pokrivačem na tlu što je oko ili malo više od prosečnih vrednosti, ali i znatno više u odnosu na protekle zime. Slično se očekuje i u drugim većim gradovima...

Inače, prvi sneg na Kopaoniku i Staroj planini, pao je još 22. septembra, a svi meteoroloz­i se slažu da bi beli pokrivač trebalo da bude najdeblji u - januaru. Ipak, ne treba očekivati neko ledeno doba, a kamoli obaranje rekorda. Podsetimo, najdeblji snežni pokrivač u prestonici zabeležen je 3. februara 1962. - čak 80 centimetar­a, dok su 1984. godine na planinama beleženi gotovo neverovatn­i rekordi - na Rudniku 149, na Divčibaram­a 153, na Kopaoniku 198, a na Mitrovcu na Tari 213 centimetar­a snega!

Prema sezonskoj prognozi RHMZ, ove zime se u nižim predelima očekuje 40 do 65 mraznih dana, u kojima će minimalne temperatur­e biti ispod nule, kao i sedam do 20 ledenih dana tokom kojih će maksimalne temperatur­e biti u minusu (na planinama 30 do 50 ovakvih dana). ■

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia