Blic

Kako smo od “poruči picu” došli do svetskih giganata RAT ZA TRŽIŠTE DOSTAVE VREDNO 11 MILIONA EVRA

- NIKOLA VOJNOVIĆ

Tržište dostave, na kojem se mesečno obrne i do 11 miliona evra, poslednjih meseci pretrpelo je više tektonskih potresa, a na scenu su stupili i veliki svetski igrači.

Potpuno neočekivan­o, američka kompanija za dostavu hrane “Doordash” objavila je da će kupiti finski “Wolt” kako bi proširila poslovanje na Evropu. Nova transakcij­a globalno teška sedam milijardi evra, druga je velika promena na tržištu dostave u Srbiji, i to za vrlo kratko vreme. Pre samo dva meseca, svedočili smo širenju španske kompanije “Glovo” preuzimanj­em “Donesi”, a svemu tome nesporno je doprinela činjenica da je tražnja za uslugama dostave hrane snažno ojačala u pandemiji kovida 19 i postala i više nego profitabil­na.

Tržište dostave hrane u Srbiji, ali i sijaset drugih proizvoda i sitnica, ima relativno kratku istoriju. Prvo smo da bi nam dostavili obrok na kućnu adresu mogli da zovemo samo nekoliko restorana brze hrane. Oni su, pored nekoliko kurirskih službi, jedini radili dostavu. Onda se sa nastankom sajta Donesi. com 2006. godine, javio prvi tračak nastanka pravog tržišta dostave hrane.

SVE JE POČELO SA “DONESI”

Tada je na ideju o izradi onlajn platforme za naručivanj­e i dostavu hrane došao bračni par Ivana i Vladan Zirojević. Napravili su “Donesi” i isprva je bilo moguće poručiti hranu iz samo osam odabranih restorana u Beogradu. Kako je Ivana tada rekla za jedan beogradski mediji, postojali su planovi da se on pokrene i dve godine ranije, ali je ipak prevagnula ocena da je za takav potez bilo rano. Par godina kasnije, napravili su prvu aplikaciju za mobilne telefone, i ostalo je većini poznato.

Lokalni “Donesi” 2014. je kupila ”Food Panda”, firma koja je tada bila deo grupe “Rocket Internet”, kompanije specijaliz­ovane za brz razvoj tehnološki­h kompanija. Spajanjem je sve ostalo isto, i brend i organizaci­ja, s tim što se originalno­m timu pridružilo nekoliko zaposlenih. Slično se desilo i 2016. kada je “Food Pandu” kupio konkurents­ki “Delivery Hero”. Iako su domaći mediji ispratili i ovu akviziciju, ništa sem vlasničke strukture se nije drastično promenilo u poslovanju servisa za dostavu.

DOLAZAK STRANIH KOMPANIJA

Pre nešto više od dve godine, na tržištu dostave u kojem je apsolutno dominirao “Donesi”, pojavile su se i prve, i zasad jedine, inostrane kompanije za dostavu. Prvo “Wolt”, finski startap, u aprilu 2019. godine. Srbija je u tom trenutku bila 15. država, a Beograd 45. grad u kojem je ova kompanija krenula sa dostavom. Zatim, u junu iste godine španska kompanija “Glovo” je počela da posluje u Srbiji. “Glovo” je osnovan 2015. u Barseloni i vrlo brzo je proširio svoje poslovanje na 26. zemalja širom sveta.

Da je domaće tržište počelo da liči na inostrana, podstakla je i pojava prvih biciklista sa ogromnim

rančevima, što žutih što plavih, po ulicama u Srbiji.

VREDNOST

11 MILIONA EVRA

Prema podacima Centra za istraživan­je javnih politika pod nazivom “Uspon mobilnih aplikacija za dostavu hrane i prevoz putnika: Slučaj Srbije”, samo prošle godine za vreme “lokdauna” tržište je poraslo za 20 odsto.

Distribuci­ja korisnika po aplikacija­ma na domaćem tržištu je izgledala ovako: 60 odsto korisnika u Srbiji je biralo “Donesi”, 25 odsto “Glovo” i “Wolt” 15 odsto. U većim gradovima, kao što su Novi Sad i Beograd, udeo “Glova” i “Wolta” je bio veći.

Najveći procenat ostvarenih porudžbina, čak 75 odsto, odvijao se preko “Donesi” aplikacije, dok su “Glovo” i “Wolt” ostvarili 28 i 26 odsto svih porudžbina. U studiji je objašnjeno da je ovakvo preklapanj­e moguće zato što deo korisnika koristi više aplikacija istovremen­o.

Srpsko tržište aplikacija za dostavu hrane je tom prilikom procenjeno na skoro 11 miliona evra.

“GLOVO” JE

POJEO “DONESI”

Krajem maja 2021. “Glovo” je preuzeo nekoliko kompanija iz grupe “Delivery Hero”, između ostalih i “Donesi” u Srbiji. Ukupna vrednost te akvizicije je bila 170 miliona evra. Pored uzimanja većinskog udela na tržištu dostave hrane u Srbiji, čini se da je “Glovu” cilj da u Srbiji predstavi i koncept Q-commerca (tj. quick commerca/brze prodaje i isporuke). To bi sve bilo u redu, pa čak i poželjno, da od 2. septembra, kada je zvanično ugašen “Donesi”, kvalitet usluge nije postepeno krenuo da se urušava.

“DOORDASH” PREUZEO “WOLT” Američka kompanija “Doordash” je nedavno ugovorila kupovinu “Wolta” u transakcij­i vrednoj sedam milijardi evra, nudeći deoničarim­a finske kompanije vlastite deonice. Svih 4.000 zaposlenih u “Woltu” će ostati u “Doordashu”, a ugovor stupa na snagu zvanično u drugoj polovini 2022. godine. “Doordash” će se tom transakcij­om proširiti na 22 evropska tržišta, uključujuć­i Nemačku, Dansku, Švedsku, Hrvatsku i Srbiju.

Uporedo sa najavom pomenute akvizicije, “Doordash”, koji na berzi vredi više od 70 milijardi dolara, objavio je svoje podatke o zaradi u trećem kvartalu 2021. godine. Zarada im je za godinu dana porasla za 45 odsto, na 1,3 milijarde dolara, što je izuzetan skok u odnosu na 879 miliona u 2020. godini, kada je kompanija izlistana na berzi. Ukupan broj porudžbina je takođe porastao za 44 odsto sa 235 miliona na 347 miliona. ■

KADA JE ZVANIČNO UGAŠEN “DONESI”, KVALITET USLUGE POSTEPENO JE POČEO DA SE URUŠAVA

Lokalni “Donesi” 2014. je kupila ”Food Panda”, firma koja je tada bila deo grupe “Rocket Internet”, kompanije specijaliz­ovane za brz razvoj tehnološki­h kompanija

 ?? ?? Tražnja za uslugama dostave hrane snažno je ojačala u pandemiji kovida 19
Tražnja za uslugama dostave hrane snažno je ojačala u pandemiji kovida 19
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia