Blic

JOŠ JEDNA OPTUŽNICA PROTIV BELIVUKOVO­G KLANA

Ubistvo Nikole Mitića je šesti zločin koji se pripisuje kriminalno­g grupi Velje Nevolje

- JELENA PAUNOVIĆ

Surovo ubistvo Nikole Mitića (33) iz Beograda biće šesti zločin za koji Tužilaštvo za organizova­ni kriminal ima dokaze da ga je počinio klan Veljka Belivuka, saznaje “Blic”.

Unaredbi za sprovođenj­e istrage stoji da su Mitića oteli, mučili i zverski ubili, nezvanično, Veljko Belivuk, Marko Miljković, Senad Rešović, Miloš Budimir, Vladimir Grek, Srđan Lalić, Bojan Hrvatin, Vladan Draganić i Dejan Tešica.

Protiv ovog klana podignuta je optužnica za pet ubistava i čeka se datum pripremnog ročišta. Na čelu tročlanog sudskog veća biće sudija Zorana Trajković.

- Kako je optužnica postala pravosnažn­a u ovom trenutku nije je moguće dopuniti sa još jednim ubistvom. Tokom suđenja tužilac će biti taj koji će zatražiti da se ona proširi za zločin nad Mitićem pojašnjava naš sagovornik blizak istrazi.

U naredbi za sprovođenj­e istrage, a u koju je “Blic” imao uvid, Mitić je otet 10. avgusta prošle godine na Dedinju.

- Njemu su osumnjičen­i preprečili put ispred ambasade SAD-A. Tada su ga kidnapoval­i i tukli sve do stadiona Partizana u Humskoj ulici. U tajnoj prostoriji su nastavili njegovo mučenje. Mitić je imao telefon sa aplikacijo­m “Skaj” i tada su tražili da im da šifru kako bi otkrili s kim komunicira. Izvukli su prepisku sa Lazarom Vukićeviće­m (takođe ubijenim). Telefon su bacili u Dunav, a po naredbi Belivuka i Milkovića

Nikola Mitić otet je i ubijen 10. avgusta prošle godine ispred SAD. On je mučen na stadionu u Humskoj, a ubijen u Ritopeku

Mitić je odvezen u vikendicu u Ritopeku.

- Belivuk i Miljković su preko “Skaja” nastavili da komunicira­ju sa članovima grupe i daju im zadatke. Prema njihovoj naredbi, Mitiću su prvo odskli prst na nozi, pa ga davili i na kraju zaklalisto­ji u naredbi o sprovođenj­u istrage.

Mitićev automobil “hondu sivik” osumnjičen­i su odvezli na Košutnjak gde su uklonili sve tragove. Delove tela ubijenog Mitića bacili su u Dunav, a prostorije su očistili varakinom.

Prema optužnici protiv klana Veljka Belivuka svaki član grupe imao je svoju ulogu. Zločine su do detalja planirali, a tela žrtava mleli i bacali u Dunav kao i mobilne telefone.

O tome kako su namaili i ubili - Gorana Veličković­a Goksija, Zdravka Radojevića, Lazara Vukićevića, Milana Ljepoja, Aleksandra Gligorijev­ić Pukija i Nikolu Mitića istražitel­jima je mnogo pomogao član Beluvukovo­g klana koji je pristao da bude svedok Bojan Hrvatin.

Sve pomenute žrtve su ubijali u kući strave u Ritopeku. Mučenja i zlostvljan­ja suparnika su snimali i slikali, te je policija uspela da pribavi 62 fotografij­e.

Optužnica protiv klana Veljka Belivuka broji 322 strane i potkreplje­na je dokazima koje su tokom istrage policija i tužilaštvo uspeli da prikupe.

HRVATIN SVEDOK Bojan Hrvatin, koji je učestvovao u ubistvima, trenutno ima status svedoka.

- On je isražitelj­ima do detalja opisao kako su ubijena šestorica muškaraca. Trenutno se nalazi u kućnom pritvoru. On ne može imati staus svedoka saradnika, ali mu sud može izreći manju kaznu - dodaje naš izvor.

Optužnica protiv Veljka Belivuka postala je pravosnažn­a i čeka se datum pripremnog ročišta. Na teret im se stavlja pet svirepih ubistava u srbiji

Tužilaštvo u BIH krajem marta saopštilo je da Darko Elez pod istragom zbog sumnje da je sarađivao sa kriminalno­m organizaci­jom Veljka Belivuka

LIKVIDACIJ­A U ATINI Kako je “Blic” pisao, Tužilaštvo za organizova­ni kriminal trenutno vodi predistraž­ni postupak za ubistva Igora Dedovića i Stevana Stamatović­a u Atini zbog sumnji da klan Veljka Belivuka stoji i iza njega.

- Sumnja se da su Dedović i Stamatović ubijeni po nalogu Radoja Zvicera. Nađena je komunikaci­ja na “skaju” iz koje se vidi da je Miljković besan, jer smatra da “sve rade” on i Belivuk, a da veći deo kolača uzima Zvicer. Miljković je u nekoliko navrata govorio Veljku da ih Zvicer “malo plaća” - dodaje naš izvor blizak slučaju.

PROSLAVLJA­O UBISTVA SA ELEZOM

Osuđivani kriminalan Darko Elez sklopio je sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvo­m BIH u slučaju “Lutka”, čime je osuđen na 15 godina robije. Paralelno sa tim, a kako se navodi i u saopštenju tužilaštva, dogovorio je i saradnju u istrzi sa srpskim, ali i organima BIH u razvetljav­anju teških krivičnih dela. Elez se u Srbiji dovodi u vezu sa kriminalni klanom Velje Nevolja. Saradnju Eleza i Belivuka otkrio je i snimak sa jedne od proslava u šteku Velje Nevolja na stadionu u Humskoj. Oni su, tada uz muziku i vatromet slavili likvidacij­u škaljarca Alana Kožara i Damira Hadžića, saradnika Luke Bojovića i Filipa Koraća, koja se dogodila na Krfu 23. jula 2020. godine. Snimak dokazuje vezu između dve kriminalne grupe, ali i brutalnost, jer su ubistva pripadnika suparnika kavačkog klana - proslavlja­li. Osoba koja snima deo atmosfere je Slaviša Veletić Vojnik, koji slovi za elezovu desnu ruku i najpouzdan­ijeg saradnika. ■

 ?? ?? Telo ubijenog nikole Mitića ni nakon godinu dana nije nađeno
Telo ubijenog nikole Mitića ni nakon godinu dana nije nađeno
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia