Blic

Velikani domaćeg posleratno­g slikarstva u Galeriji „Arte“

-

NADEŽDA PETROVIĆ, JOVAN Bijelić, Milan Konjović, Petar Lubarda, Ivan Tabaković, Petar Omčikus, Ljuba Popović, Radomir Reljić, Radomir Damnjanovi­ć Damnjan, Dušan Otašević, Mrđan Bajić, Lazar Vozarević, Mira Brtka, Milena Čubraković… samo su neka od imena velikana domaćeg posleratno­g slikarstva, čiji radovi su do petka, 19. novembra, izloženi u Galeriji „Arte“u okviru projekta “Kolekciona­r kao kustos i selektor”.

U pitanju je kolekcija Marjanović, koja broji sedamdeset­ak radova izloženih na dve lokacije ove poznate beogradske galerije - u Kralja Milana 3 i na Andrićevom vencu broj 12. Kolekcija Marjanović formirana je tokom poslednjih 50 godina, dakle još od sedamdeset­ih godina prošlog veka, a ono što je čini specifično­m je upravo sam karakter izložbe koji ostavlja jak utisak na posetioce poslednjih mesec dana.

izložba traje do 19. Novembra

- S obzirom na ograničenj­a u pogledu prostora, bio je izazov odabrati radove za ovu izložbu. Ali, sa vlasnikom Galerije “Arte” smo se dogovorili da izložimo samo radove nastale pedesetih, šezdesetih i početkom sedamdeset­ih godina prošlog veka, te nam je to olakšalo sam izbor. Uvek je lepo kada se radovi iz privatnog prikažu u javnom prostoru, a sam utisak se pojačava kada ih vidimo izložene u velikom galerijsko­m prostoru. Izložbe po pravilu izazivaju komentare publike i naravno da smo naročito srećni kada čujemo mnogo pozitivnih komentara, kao što je bio slučaj sa ovom izložbom - izjavili su Jelena i Nikola Marjanović.

Izložbu prati veoma sadržajan katalog na više od 200 stranica, sa velikim brojem reprodukci­ja radova iz kolekcije Marjanović. ■

 ?? ??
 ?? ?? Petar lubarda, „sutjeska“
Petar lubarda, „sutjeska“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia