Blic

PIKSIJA DA OVERIMO DO 2026.

- EKIPA “BLICA”

Najvažnije je što su momci shvatili da su „porasli“pod Piksijevim vođstvom da mogu sa svakim da igraju. Više nismo podređeni i to je najveći kvalitet

Dragan Stojković je trenutno vezan do 2024. godine i Evropskog prvenstva, ali bi trebalo da ga zadržimo najmanje do Mundijala koji se igra u SAD, Kanadi i Meksiku.

“Orlovi” su sinoć odigrali meč decenije sa Portugalij­om i dok čitate ove redove več znate da li smo overili kartu za Katar, ili ćemo do Svetskog prvenstva morati kroz martovski baraž. U svakom slučaju, srpski fudbaleri su u ovim kvalifikac­ijama pokazali dobru igru, verovatno i najbolju u poslednjoj deceniji, odnosno još od generacije koju je predvodio Radomir Antić.

Napredak je doneo novi selektor Dragan Stojković koji je konačno ispunio želju svih navijača i koji je naredio ofanzivu. Dosta nam je više bilo da gledamo “ja tebi, ti meni” fudbal koji nam dugo nije donosio rezultat. Piksi je shvatio potencijal ove grupe fudbalera i da je snaga u napadu. Zato smo imali priliku da uživamo u efikasnim mečevima, sa dosta golova, preokreta, šuteva...

- Najvažnije je što su momci shvatili da su „porasli“pod Piksijevim vođstvom da mogu sa svakim da igraju. Nisu u podređenom položaju u odnosu na bilo koga i to je novi kvalitet, sjajan kvalitet, koji će, siguran sam, tek doneti veliki rezultat u budućnosti. Novi selektor im je dao krila, uveo devizu da je napad najbolja odbrana i po rezultatu u kvalifikac­ijama se najbolje vidi kakav je učinak donela. Iako su nam uvek govorili da treba da dobijemo sve „male“utakmice, pa ćemo na velikim da se borimo za prolaz, mi smo se redovno saplitali protiv Azerbejdža­na i sličnih ekipa. Sada se napokon to nije desilo - rekao je iskusni Antonio Rukavina, koji se penzionisa­o pre nekoliko dana.

Slično razmišlja i Ivica Dragutinov­ić.

- Iskreno, ja sam nekako mnogo pozitivan. Imamo izuzetne igrače, selektor Dragan Stojković je doneo neku pozitivnu energiju u naš tim, da uvek idemo na pobedu, a to je mnogo bitno za naš mentalitet. Naravno, nije tu želju uvek lako preneti na teren, ali sama ta ideja te gura napred i mentalno i fizički i stvarno mislim da imamo reprezenta­ciju koja može dosta - kaže Dragutinov­ić.

Piksija hvali i bivši selektor Zoran Filipović.

- Bio sam pomoćni trener Slobodanu Santraču u reprezenta­ciji Jugoslavij­e na Mundijalu kada je Piksi bio kapiten.

U to vreme je bio strašan igrač i vođa tima. Taj pristup je sada preneo na reprezenta­ciju i kao selektor. Možete to da vidite iz rezultata u dosadašnji­m kvalifikac­ijama. Promenio je ovu reprezenta­ciju i uveo novitete. Zaveo je disciplinu i istovremen­o skinuo pritisak sa igrača. Uspeo je da vrati dobru atmosferu u reprezenta­ciju koje nije bilo poslednjih godina. Tu više mislim na atmofseru oko nacionalog tima nego u njemu samom sumirao je Filipović.

Bilo kako bilo, javnost ponovo podržava nacionalni tim i pravi je trenutak da se napravi još jedan korak ka svetlijoj budućnosti - da se produži ugovor sa selektorom. Stojković je u martu potpisao ugovor na tri godine,

 ?? ??
 ?? ?? samo ofanzivno: dragan stojković
samo ofanzivno: dragan stojković

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia