Blic

“Molimo se za njega, ali više nama trebaju njegove molitve”

- Dina Simić

“Mi se ovde svi molimo za njega, ali ne trebaju njemu naše molitve koliko nama trebaju njegove. Kao narod treba da budemo ponosni što imamo takvog zastupnika pred Bogom”, bile su reči jednog od vernika koji su se juče okupili na grobu patrijarha Pavla.

U MANASTIRU SVETIH arhangela Mihaila i Gavrila u Rakovici, gde je po sopstvenoj želji sahranjen, obeležen je dvanaestog­odišnji pomen patrijarhu srpskom Pavlu, 44. poglavaru Srpske pravoslavn­e crkve (SPC).

Na njegov grob u manastir u Rakovici vernici dolaze svakodnevn­o, kako bi se molili za zdravlje i izlečenje sebe i svojih najbližih, jer kako kažu, na grobu patrijarha Pavla dešavaju se čuda. Juče ih je bilo znatno više.

Na razglasu se čuo govor sadašnjeg patrijarha Porfirija koji se dirljivim rečima obratio vernicima govoreći o skromnosti, dobroti i drugim vrlinama koje je posedovao patrijarh Pavle, dok su vernici tražili svoj mir kako u njegovim rečima, tako i na ovom, njima možda i najsvetije­m mestu.

- Ja dolazim na njegov grob svakog dana. On je za mene bio svetinja kojoj se treba klanjati od zemlje do neba - rekla je za “Blic” jedna od okupljenih vernika.

Građani su se okupljali u porti manastira odajući počast omiljenom srpskom patrijarhu u miru slušajući molitve i klanjajući se njegovoj veličini.

Patrijarh Pavle i juče je bio okružen ljubavlju kojoj se za života molio i kroz svoje izreke isticao kao najvažniju vrlinu.

- On će biti jedan od najvećih svetitelja srpskog roda. Molitve jednog takvog svetitelja ono su što Srbiju i sada u svim iskušenjim­a održava - kažu vernici.

Patrijarh Pavle je od 1990. do 2009. bio na čelu SPC, sve do svoje smrti. ■

Na grob patrijarha Pavla u manastiru Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Rakovici svakodnevn­o dolaze građani

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia