Blic

Piksijev pečat

- VLADIMIR LOJANICA novinar

Što bi rekli fudbalski radio-reporteri: „Devedeseti je minut, vreme teče u korist Portugalac­a. Korner za Srbiju, možda i poslednja šansa, svi naši reprezenta­tivci su u šesnaester­cu protivnika. Loptu prihvata Tadić, centrira na rogalj peterca, najviši u skoku je Mitrović...“. Dok lopta leže na glavu golgeteru „orlova“, i otvara se prilika, da utišamo radio. Imamo sekund, možda ni toliko, da se prisetimo koliko puta smo u tom fudbalu prokockali šansi, pogodili stativa, izgubili utakmica, propustili velikih takmičenja.

Treba se setiti i što, a desetinke nas dele od ishoda šuta koji će odrediti da li će naši momci teren napustiti uzdignutih ruku ili pognutih glava.

Prosto, nedostajao nam je selektor od znanja, harizme i autoriteta koji zna kako u duhu modernog fudbala da postavi igru, svakom izabraniku nađe mesto, pomiri sujete. I ima hrabrosti da „zatvori splavove“i razmrsi menadžersk­e šeme. Lopta odskače ispred gol-linije, ide u mrežu, hoće li je golman Portugalij­e stići i poslati Srbiju u baraž? Dragan Stojković Piksi je selektor i od reči. Za razliku od nekih prethodnik­a koji su pred važne utakmice najavljiva­li „znamo šta hoćemo, idemo po pobedu“, a igrali defanzivno i bezidejno čekajući kraj da se auditoriju­mu požale kako „nismo imali sreće“i konstatuju „da svi danas igraju fudbal“, Piksi je održao obećanje. Znao je i šta hoće, ali i kako, s kojim snagama. Napao je Ronaldov Portugal i bio bolji od njega. Gol je, svi igrači Srbije su na terenu, u buketu proslavlja­ju vođstvo.

Ali ima još da se igra. Nesmotreno­st nas može vratiti u baraž. Maltene isti sastav reprezenta­cije prošao je kvalifikac­ije za letošnje Evropsko prvenstvo, ali Srbije na njemu nije bilo. Do čega je? Da izuzmemo Vlahovića, možda i Pavlovića, ali Mitrović, Tadić, Milinković Savić, Gudelj, Milenković nisu bili ništa lošiji fudbaleri nego danas. Pa, do selektora je i njegovog trenerskog pečata. Sad opet da pojačamo radio: Isteklo je i zaustavno vreme i Srbija direktno ide na Mundijal u Katar, među 32 najbolje selekcije sveta. Odvrni do daske - i zaslužila je!

Nedostajao nam je selektor od znanja, harizme i autoriteta koji zna kako u modernmg fudbalu da postavi igru, svakom nađe mesto, pomiri sujete...

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia