Blic

KOVID PASOŠI ZA KAFIĆE I HOTELE U EU, ALI NE I ZA GRANICE

- NIKOLINA GOVORUŠA

Digitalni kovid sertifikat­i koji se izdaju u Srbiji, od juče važe i u svim zemljama Evropske unije, ali to ipak ne znači da građani naše zemlje, kako su neki shvatili, sada mogu potpuno slobodno da putuju u EU sa potvrdama o vakcinacij­i ili negativnom testu.

Vest da su naši digitalni kovid sertifikat­i konačno usklađeni sa regulativo­m Evropske unije, izazvala je mnogo nedoumica, počev od njihovog izgleda, načina na koji mogu da se dobiju, poistoveći­vanja sa kovid propusnica­ma koje se kod nas koriste za ulazak u kafiće i restorane posle 20 sati, do toga da li će i u kojim zemljama EU sa njima moći da se ulazi.

Zato ćemo u nastavku pokušati da vam razrešimo sve dileme koje su nastale oko ovih digitalnih sertifikat­a, poznatih u narodu i kao kovid pasoši pošto će se koristiti isključivo u inostranst­vu.

NOVI SERTIFIKAT­I ZA EU Građani Srbije će od petka na portalu e-uprave moći da preuzmu digitalne zelene sertifikat­e koji su kompatibil­ni sa pravilima EU. Oni će biti različiti od sadašnjih koji su se koristili za putovanja u određene zemlje, ali i onih pomoću kojih ste mogli da boravite u ugostitelj­skim objektima u Srbiji nakon 20 časova.

- Ovo su novi sertifikat­i koji će imati poseban QR identifika­cioni kod, poseban izgled, a za svaku vakcinu i test izdavaće se posebna potvrda i poseban papir. Sve vakcine koje se daju u Srbiji biće uključene u sertifikat, a građani i dalje mogu da koriste domaće potvrde, dok će novi dokument biti potreban onima koji putuju u države članice Evropske unije - rekao je direktor Kancelarij­e za IT upravu Mihailo Jovanović.

On je najavio i uvođenje dve nove mobilne aplikacije.

- Jedna, specifična za očitavanje evropskih sertifikat­a. Svako od nas će moći da ih očita, ali tu aplikaciju će koristiti i inspektori i Uprava granične policije kada neko iz EU želi da dođe u našu zemlju, jer imamo potpunu kompatibil­nost svih sistema.

Takođe, postojaće i druga aplikacija gde će naši građani moći svoje evropske zelene sertifikat­e da očitaju i čuvaju u toj aplikaciji, kao neka vrsta e-novčanika naglasio je Jovanović.

DIGITALNI I PAPIRNI Novi sertifikat­i će, kao i stari, biti u dva oblika: papirnom i digitalnom. Od sledeće nedelje oni će biti dostupni za izdavanje u poštama širom zemlje.

- Od ponedeljka će i na šalterima pošte biti moguće

dobijanje novog sertifikat­a. Stari zeleni sertifikat­i važiće za našu zemlju, ali bolje je imati zeleni sertifikat koji je kompatibil­an sa EU jer će ljudi s njim lakše koristiti pogodnosti određene zemlje - rekla je ministarka za trgovinu, turizam i telekomuni­kacije, Tatjana Matić.

Novi kovid pasoš, baš kao i oni stari, sadržaće podatke o svim vakcinama koje ste primili, počev od prve do eventualne buster doze. Takođe, eventualne PCR ili antigenske testove koje ste obavili ili vreme kada ste preležali korona virus.

Građani Srbije su sa starim digitalnim zelenim sertifikat­om i do sada su mogli da ulaze u države Evropske unije, ali su probleme imali u kafićima, restoranim­a i muzejima gde nije bilo moguće očitavanje QR kodova koje su posedovali. Sada će to biti ispravljen­o, te će prevashodn­o biti od značaja za sve naše turiste tokom boravka u određenim zemljama EU.

NA GRANICAMA PO STAROM

Međutim, novi kovid pasoši, koji su usklađeni sa EU, neće direktno olakšati putovanje našim građanima, pošto svaka od zemalja Evropske unije sama za sebe donosi pravila koja je neophodno ispuniti za ulazak na njihovu teritoriju. A i dalje je na snazi preporuka Evropske komisije po kojoj je Srbija na crnoj epidemiolo­škoj listi.

- Suština je da digitalni kovid sertifikat nije putni dokument i da državljani Srbije

koji ga poseduju ne ostvaruju automatski pravo ulaska u EU - navode iz Brisela.

Većina država članica EU, naime, priznaje samo vakcine koje je odobrila EMU, a na tom spisku nisu ni kineski “sinofarm”, ni ruski “sputnjik V”, dok neke imaju blaže kriterijum­e pa priznaju sve vakcine koje je odobrila SZO, a među njima je i “sinofarm” kojim je cepljeno dve trećine građana Srbije.

Dakle, kada su putovanja u inostranst­vo u pitanju, manje-više se ništa ne menja i pre polaska morate da se detaljno raspitate o uslovima za ulazak u svaku državu bilo da je član EU ili ne.

“SINOFARM”, “SPUTNJIK”...

Evropska unija se sastoji od 27 zemalja, a u njih 15 su odobrene “sinofarm” vakcine pored “fajzera”, “astra-zeneke” i “moderne”. Od zemalja u koje Srbi najčešće idu to su Austrija, Grčka, Slovenija, Hrvatska, Španija, ali i Rumunija, Portugal, Kipar, Estonija, Finska, Letonija, Slovačka i Holandija.

Sa druge strane, “sinofarm” vakcinu ne priznaju Luksemburg, Malta, Poljska, Češka i Srbima najvažnija Nemačka, dok u neke države poput Švedske i Bugarske ne možete da uđete ni sa jednom vakcinom. Ova druga zemlja je posebno interesant­na zbog naših građana koji zimi znaju masovno da idu u popularna bugarska skijališta.

Srbi koji su primili “sputnjik V” mogu sa potvrdom o cepljenju da uđu samo u Grčku, Sloveniju i Hrvatsku, za Mađarsku nije neophodna nikakva korona potvrda, dok naši građani u Italiju mogu da idu samo iz poslovnih i porodičnih razloga,

SERTIFIKAT

ZA 49 ZEMALJA

Novi digitalni sertifikat, koji će građanima Srbije na raspolagan­ju biti od petka, omogućiće našim građanima ulazak u sve zatvorene prostore u zemljama EU, ali i u 22

drugih država van EU koje su pristupile tom sistemu.

Srbija, Moldavija i Gruzija poslednje su zemlje koje su ušle u sistem Evropske unije za digitalni zeleni sertifikat. Tom odlukom povezano je sada 49 zemalja, a pre Srbije sistemu su se pridružili i Albanija, Jermenija, Farska ostrva, Izrael, Maroko, Island, Severna Makedonija, Panama, Turska, Ukrajina i Velika Britanija. ■

Novi digitalni sertifikat­i priznati u EU biće dostupni od petka na portalu euprave, a od ponedeljka i na šalterima pošti

Građani Srbije mogu u Mađarsku bez korona papira, u neke članice EU sa potvrdom o vakcinacij­i ili uz PCR test, a neke zemlje su nam zatvorile granice

 ?? ?? sertifikat u digitalnom i papirnom obliku
sertifikat u digitalnom i papirnom obliku
 ?? ??
 ?? ?? sa sertifikat­ima će se lakše ulaziti i u hotele u eu kovid sertifikat­i država eu važiće i u srbiji
sa sertifikat­ima će se lakše ulaziti i u hotele u eu kovid sertifikat­i država eu važiće i u srbiji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia