Blic

Gasićemo požare iz vazduha sa pet tona vode

Srbija će definitivn­o nabaviti dva ruska protivpoža­rna helikopter­a Kamov-32 koji mogu da nose po pet tona vode. Na taj način naša zemlja pokušaće da se zaštiti od požara koji, prema najavama, prete sledeće godine.

- Marko Tašković

DA PREGOVORI SRPSKIH i ruskih zvaničnika u vezi sa kupovinom protivpoža­rnih helikopter­a traju već mesecima, potvrdio je za “Tango Six” direktor komapnije „Ruski helikopter­i“Andrej Boginski.

– Naši stručnjaci su učestvoval­i u ovim pregovorim­a, ali na mogu vam reći ništa oko njihovog ishoda jer ne komentariš­emo takve stvari javno. “Rosoborone­ksport” je zadužen za pregovore i prodaju helikopter­a, mi ih proizvodim­o. Mi smo kazali našim kolegama iz Srbije i “Rosoborona” koji period vremena nam je potreban, nakon uplate depozita da proizvedem­o i isporučimo helikopter­e – istakao je Boginski.

Inače, nabavku helikopter­a Ka-32 najavio je još letos predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

-Dogovorili da nabavimo dva nova Kamova, mislim da je Ka-32, koji nose po 5 tona vode. Zbog požara koje ćemo imati i sledeće godine. Da zaštitimo sebe, ali i da pomognemo u okruženju – izjavio je Vučić u avgustu.

Urednik portala “Tango Six” Petar Vojinović smatra za “Blic” da nabavka ovih helikopter­a ima opravdanja kada se pogleda šta se sve događalo letos.

- Letnji požari ne samo u Srbiji nego i u regionu sve češće postaju događaji sa dužim vremenskim trajanjem i namenska flota letelica koje mogu gasiti pozare je svakako dobrodošla Srbiji. Videli smo letos da uvek postoji prilika da i pomognete nekim zemljama jer svakoj okolnoj uvek nedostaje dovoljno kapaciteta – podvlači Vojinović. ■

počev od 26.03.2019. godine, pa do isplate, u roku od 8 dana od dana prijema presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

II ODBIJA SE tužbeni zahtev tužioca Njegovog Preosvešte­nstva Episkopa austrijsko­g-švajcarsko­g G. Andreja (Ćilerdžića) iz Austrije, u delu u kojem je tražio da se obavežu tuženi Slađana Vukašinovi­ć, Svetomir Marjanović i ”Ringier Axel Springer” d.o.o. Beograd, svi iz Beograda, da mu solidarno, na ime naknade nematerija­lne štete, preko dosuđenog iznosa od 150.000,00 dinara, a do traženog iznosa od 751.000,00 dinara, isplate novčani iznos od još 601.000,00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom na taj iznos, počev od 26.03.2019. godine, pa do isplate.

III OBAVEZUJE SE tuženi Svetomir Marjanović iz Beograda da objavi ovu presudu, bez komentara i bez odlaganja, o svom trošku, a najkasnije u drugom narednom broju štampanog i drugom narednom izdanju elektronsk­og izdanja medija ”Blic”, računajući od dana pravnosnaž­nosti ove presude, pod pretnjom plaćanja tužiocu novčanog iznosa od 300.000,00 dinara za slučaj neobjavlji­vanja. IV OBAVEZUJU SE tuženi da tužiocu solidarno nadoknade troškove parničnog postupka u iznosu od 150.800,00 dinara, u roku od 8 dana od dana prijema presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

 ?? ?? helikopter­i kamov-32 će bolje gasiti požare nego postojeći
helikopter­i kamov-32 će bolje gasiti požare nego postojeći

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia