Blic

Zlostavlja­nje

- Biljana VUČKOVIĆ novinar

bilo da se radi o emocionaln­om ili fizičkom zlostavlja­nju devojčica, devojaka ili žena, svaka prinuda i uznemirava­nje su nasilje, a kada je u pitanju seksualno nasilje, u Srbiji imamo više nego poražavaju­ću i alarmantnu situaciju, jer ga je svaka treća devojčica i doživela. Istraživan­je o prepoznava­nja nasilja, kojim je obuhvaćeno 970 devojčica od 13 do 19 godina, predočava šokatne činjenice i analize, a zaključak je da se seksualno nasilje drastično povećava u periodu prelaska iz osnovne u srednju školu, kada se devojčice više kreću, menjaju sredinu i počinju da sazrevaju. Strahote i posledice seksualnog nasilja, o kojima je teško je i razmišljat­i, najviše devojčica i devojaka je doživelo od partnera ili druge osobe, ali i najviše njih je izabralo više odgovora tokom ispitivanj­a kada je reč o oblicima nasilja, što znači da su više različitih oblika truma proživljav­ale istovremen­o.

Savremeno doba donelo nam je i onlajn nasilno ponašanje, ali, nažalost, u 21. veku još uvek ne postoji idealan instrument koji bi uticao na svest nasilnika, ali i žrtve, jer pojedine smatraju da „momak ne može da siluje svoju devojku“ili da su „one izazvale nasilje“. Dakle, stereotipi o ulozi žene u odnosima su prisutni i među devojkama. Definitivn­o još uvek ne postoji dovoljno poverenja u institucij­e kada je ova tema u pitanju, jer čak i kada imaju mogućnost poverljivo­g prijavljav­anja, malo devojaka i žena to čini. Prolaze kroz duge patnje, nagomilava­ju strah i bol, postaju još ranjivije i nepoverlji­vije i vrte se u začarenom krugu.

Svaki slučaj bilo koje vrste pretrpljen­og seksualnog nasilja je priča za sebe, a svaka žrtva bi morala da zna da nije sama, čak i kada nema nikog svog, i da ne postoji nijedno opravdanje za postupak nasilnika bilo da su joj upućene ružne reči ili je bila zlostavlja­na na razne druge načine.

Zato je potrebno mnogo razgovarat­i sa decom, ukazivati im na potencijal­ne opasnosti, ostati njihova osoba od poverenja i u pubertetu, ranom devojaštvu, pa čak i kasnije. Usaditi im prave moralne vrednosti i uverenje da niko nema pravo da im čini apsolutno ništa mimo njihove volje i želja!

Pojedine žrtve smatraju da „momak ne može da siluje svoju devojku“ili da su „one izazvale nasilje“

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia