Blic

KOJI KORONA TESTOVI POSTOJE, KOLIKO TRAJU, ALI I GDE (NE) VAŽE

Uvođenje kovid propusnica (digitalni zeleni sertifikat) i kovid pasoša (EU digitalni zeleni sertifikat) u kratkom vremenskom roku unelo je priličnu pometnju među građanima koji i dalje imaju mnogo dilema i nedoumica.

- MARICA JOVANOVIĆ

Veliki je broj onih kojima nije jasno da li se radi o dva ili jednom istom dokumentu, da li su oba namenjena za upotrebu i u Srbiji i u inostranst­vu, kako i gde se izdaju, koje uslove morate za njih da ispunite, a možda i ponajviše koji su testovi u opticaju, da li se priznaju i oni rađeni kod privatnika, koliko koštaju i koliko se čekaju rezultati...

Zato krenimo redom.

KOVID PROPUSNICE I KOVID PASOŠI

Digitalni zeleni sertifikat u Srbiji je uveden u maju ove godine, ali se on tada koristio isključivo za putovanja. Sve do pre desetak dana nije bio verifikova­n od strane EU, sa njim je moglo pod određenim uslovima da se ulazi u zemlje koje su to dozvoljava­le, ali nije bio validan za hotele, restorane, kafiće, muzeje, u državama koje su tražile takvu potvrdu. I u to vreme sertifikat je mogao da se dobije i sa antigenski­m testom koji je rađen u akreditova­nim privatnim laboratori­jama.

Danas praktično imamo dva različita nova, a slična dokumenta - digitalni zeleni sertifikat, odnosno kovid propusnicu koja je namenjena za upotrebu u Srbiji, za ulazak u ugostitelj­ske objekte i kladionice posle 20 časova i EU digitalni zeleni sertifikat, osnosno kovid pasoš, koji je namenjen za putovanja, a prevashodn­o omogućava ulazak u ugostitelj­ske objekte u zemljama EU i još dvadesetak drugih država.

KAKO IZGLEDAJU, GDE SE IZDAJU...

I kovid propusnice i kovid pasoši mogu da budu u papirnom i digitalnom obliku, a najlakši način je da ih poručite preko sajta euprave. Kasnije, možete da ih odštampate ili čuvate u pdf formatu, dok će EU digitalni sertifikat biti uskoro dostupan i putem aplikacije.

Osim preko euprave, oba sertifikat­a je moguće dobiti i na šalterima pošti.

KOJE USLOVE TREBA DA ISPUNITE

Najbolji i najjeftini­ji način je svakako vakcinacij­a jednim od pet cepiva koja su u ponudi u našoj zemlji. Važno je da od druge ili eventualno treće, buster doze, nije prošlo više od sedam meseci.

Drugi, komplikova­niji i skuplji je da testom dokažete da ste trenutno negativni ili da ste preležali koronu u poslednjih sedam meseci. A to možete da uradite sa nekoliko različitih testova: PCR, brzim antigenski­m testom ili serološkim IGG testom. I tu dolazimo do serije dilema sa kojima se suočavaju građani u poslednje vreme. Zato ćemo pokušati da razrešimo sve nedoumice, test po test.

PCR TEST

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia