Blic

ČELIČNA UČITELJICA TRČI MARATON, PLIVA I VOZI BICIKL 180 KM

Vesela Mačkić iz Novog Sada osim što je najbolja učiteljica, sigurno je i jedna od najizdržlj­ivijih žena u Srbiji, pa i šire.

- ALEKSANDAR LATAS

Za ovu tvrdnju ima i dokaz. Ona je u „Ajronmen“triatlon trci uspela da ispliva 3,8 kilometara, vozi bickl 180 kilometara i istrči maraton od 42.195 metara. Bez pauze! „Čelična žena“inače predaje u Osnovnoj školi “Ivan Gundulić” u Čeneju i pre dve godine je proglašena za jednog od najboljih edukatora u Srbiji.

Nakon nekoliko godina rekreativn­og trčanja, sasvim slučajno je zakoračila u svet triatlona. Kad je počela da trenira nije ni imala predstavu koliko je to zahtevan sport i koju dozu posvećenos­ti iziskuje. Njenom karakteru je to zapravo jako odgovaralo. Napraviti neki cilj i njemu se posvetiti.

- Kad sam nakon četiri godine intenzivno­g treniranja ušla u Ajronmen svet shvatila sam zapravo koliki je to poduhvat bio. Mogu odmah reći da sam uživala u svakom momentu, pa čak i kad je bilo najteže - rekla je Mačkić koja je na takmičenju u Mađarskoj ove godine uspela da savlada stazu za nešto više od 13 sati i upiše se u listu najizdržlj­ivijih ljudi na planeti.

Pošto je krenula od nule, njen put ka Ajronmen triatlonu je trajao četiri sezone. Radila je sve školski, bez preskakanj­a koraka i strpljivo. Prve godine je učila da pliva i borila se sa strahom od vožnje bicikla na otvorenom putu, upoznavala se sa triatlonom kao sportom. Druga i treća godina su već bile prožete ozbiljniji­m treninzima i dužim trkama, da bi četvrta godina bila fokusirana na Ironman. Kako dodaje, proces joj je bio teži od same trke.

- Trenirala sam skoro svaki dan jednu disciplinu, a vikendom sam obično imala spajanje što je podrazumev­alo nakon duge vožnje bicikle sat vremena trčanja. U toku nedelje imala sam dva puta plivanje, uglavnom to bude između 5.000 i 6.000 metara, oko 250 kilometra bicikla i 35 do 45 kilometara trčanja. Naravno kako se trka približava­la i kilometri su se povećavali, naročito

Vesela je proglašena za jednog od najboljih edukatora u Srbiji, sa đacima je brinula o velikoj bašti

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia