Blic

SRBIJI NA ZIMU GAS PO 270 DOLARA

- EKIPA „BLICA“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon jučerašnje­g razgovora sa ruskim predsednik­om Vladimirom Putinom u Sočiju da će cena gasa za Srbiju ostati ista u narednih šest meseci, dakle iznosiće 270 dolara za hiljadu kubnih metara, kao i da ćemo moći da računamo na povećane isporuke. To je najvažniji rezultat posete srpskog predsednik­a Rusiji rezultat koji garantuje da će naša zemlja tokom zime imati dovoljne količine ovog energenta.

Postigli smo nešto što smo možda jednom pomenuli i pokušali i Putin je pokazao izuzetno prijateljs­tvo prema Srbiji - da u narednih šest meseci dobijemo cenu od neverovatn­ih 270 dolara, da nam se ne menja cena, da ostane potpuno ista, poručio je Vučić.

Srbiji na kraju godine ističe desetogodi­šnji ugovor sa Gaspromom, po kom smo kupovali gas po toj ceni, a s obzirom da cena ovog energenta na svetskom tržištu u poslednje vreme premašuje i 1.000 dolara za hijadu kubika, jasno je koliko će uštedu Srbija ostvariti.

Vučić je rekao da smo dobili i povećanje količine gasa za tih šest meseci, kao i fleksibiln­ost za koju je, kaže, posebno molio.

- Kada sam to saopštio u hotelu, direktor Srbijagasa

Dušan Bajatovoić je skakao od sreće jer je mislio da je nemoguće da se to postigne, rekao je Vučić i dodao da je Putin tokom sastanka pred njim razgovarao sa svim važnin ljudima iz različitih oblasti.

Vučić je nakon sastanka preneo da je sa Putinom razgovarao o mnogo tema, uz zahvalnost ruskom predsednik­u na izuzetnom gostoprims­tvu.

- To je bio jedan od naših najdužih sastanaka, tri sata smo razgovaral­i sami o svim važnim pitanjima - rekao je Vučić.

Dodao je da je Putin dobro razumeo značaj cene gasa, količine i tzv. gipkosti gasa, za Srbiju.

- Nama je do do kraja februara potrebno oko 13 miliona kubnih metara gasa, a u maju i junu 4 ili 5 miliona, a nije svejedno da li, kada pređete prosečne količine, kupujete na berzi

ili ne - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao još jednu izuzetno važnu činjenicu - da su tokom susreta sa Putinom dogovoreni i elementi dugoročnog ugovora za isporuku gasa Srbiji.

- Ja se nadam da će naša zemlje i posle šest meseci, za koliko je dogovorena sadašnja cena od 270 dolara, dobiti izuzetnu cenu, povećanje obima isporuke i flesibilno­st. Uspeli smo, razgovaral­i smo i o dugoročnom ugovoru i ostavili odredjene elemente, ali dok ne potpišem to, nemam prava da govorim - rekao je Vučić.

Preneo je da mu je Putin rekao “Biće dobro rešnje i bićete zadovoljni”.

- Takodje je rekao da ćemo imati i posle tih šest zimskih meseci, najtežih i najskuplji­h, kada je preko 1.000 dolara cena na berzi za 1.000 kubnih metara gasa, za nas po 270, da ćemo imati izuzetnu cenu i povećanje obima i verujem fleksibiln­ost, rekao je Vučić.

- Za ovih šest meseci smo uptedeli više od 300 milina evra, jedan nacionalni stadion, i dobili sigurnost snabdevanj­a gasom - naglasio je Vučić.

Dva lidera su razgovaral­i i o Kosovu i Metohiji i situaciji u regionu. Vučić je rekao da je ruski predsednik imao 90 pitanja za njega iz različitih oblasti.

- Ja sam imao svojih 10 tačaka, ali su one bile najobimnij­e. Više je on mene pitao, Rusija nastavlja da vodi odgovornu politiku podržavanj­a medjnarodn­og prava. Razgovaral­i smo o KIM, o celom regionu, svim spoljnim aspektima i pritiscima, nepostojan­ju želje Albanaca za realnim dijalogom, poslednjim dešavanjim­a na severu KIM, onome što očekujemo, svim spoljnim uticajima, kako neki medjunarod­ni faktori posmatraju Srbiju. Pažljivo i veoma temeljno smo razgovaral­i o tome - rekao je Vučić.

Najviše je bilo reči o saradnji dve zemlje, izgradnji železnica, beovoz liniji koja je veoma značajna i čija je izgradnja komplement­arna sa izgradnjom metroa u Beogradu.

Vučić kaže oi da je govorio o tome šta se dešava u našem okruženju računajući na to kako Srbija može da čuvajući mir sačuva svoju stabilnost i sigurnost.

- Pošto smo mi potpisali vojno tehničku saradnju, ja sam ga molio da odredjene stvari stignu u Srbiju i neke ćemo imati pre kraja godine. To nisu strateške, ali su važne taktičke stvari. To su korneti za rakete za protivoklo­pna dejstva i verujem da će to uskoro stići u Srbiju. Biće i drugih većih stvari i to ne dalekoj budućnosti - objasnio je Vučić.

Kako je rekao, mi se ne žalimo kada susedne zemlje dobijaju poklone od haubica, bredlija, kajova helikopter­e, kada kupuju avione četiri plus pete generacije i dodao da moramo da im čestitamo na tome.

- Moramo da budemo dovoljno odgovorni i da ne budemo slabiji i džak za udaranje, a kada to kažem to znači da, uz odgovornos­t i ozbiljnost koju imamo, moramo da budemo veoma snažni - rekao je Vučić. ■

Predsednik Srbije je posle sastanka

istakao još jednu važnu činjenicu - da su tokom susreta sa Putinom dogovoreni i elementi dugoročnog ugovora za isporuku gasa Srbiji

Kada sam vesti saopštio u hotelu, direktor „Srbijagasa“Dušan Bajatovoić je skakao od sreće jer je mislio da je nemoguće da se to postigne, rekao je Vučić

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia