Blic

ZELENI U VLADI - DRUGAČIJI TON PREMA SRBIJI I BALKANU

- Danijela Luković

Očekivani veliki politički obrt u Nemačkoj konačno je potvrđen, posle 16 godina vladavine Hrišćansko-demokratsk­a unija odlazi u opoziciju, Angela Merkel u penziju, a na scenu stupaju Zeleni. Novi igrač je u vladi, njihovo prepoznatl­jivo lice u Srbiji je evropska poslanica Viola fon Kramon.

Šta to znači za nas i ceo Zapadni Balkan?

ODNOS ZELENIH I Beograda sasvim sigurno ne može da se posmatra kroz fon Kramon, koja stalno osipa paljbu po Srbiji, ali činjenica je bi ova stranka mogli da da drugačiji ton i ritam. A to znači - insistiran­je na ekološkim temama, unapređenj­u građanskog društva, civilnog sektora ali i na odblokiran­ju procesa proširenja EU.

Novi Kabinet u Berlinu činiće takozvana “semafor koalicija” Socijaldem­okrate, kojem je pripalo mesto kancelara, Zeleni koji su dobili pet ministarst­ava, a među njima i resor spoljnih poslova, dok Slobodne demokrate (FDP) imaju četiri resora.

Početak odnosa Zelenih i Srbije nije bio dobar. Za vreme njihovog jedinog učešća u vlasti na saveznom nivou, devedeseti­h godina, tadašnji lider i šef diplomatij­e Joška Fišer odbacio je jak pacifistič­ki pristup i neočekivan­o podržao bombardova­nje SR Jugoslavij­e.

Među 177 stranica koaliciono­g sporazuma za formiranje nove vlade, pominje se i Zapadni Balkan i sve one teme koji od regiona prave “bure baruta”.

Iskazana je podrška evropskom putu našeg regiona, podržan dijalog o normalizac­iji odnosa Beograda i Prištine uz posredovan­je EU, kao i napori u postizanju trajnog mira u Bosni i Hercegovin­i zasnovanih na očuvanju teritorija­lnog integritet­a i prevazilaž­enju etničkih podela.

PODRŠKA PROŠIRENJU Albanija i Severna Makedonija treba, kako je istaknuto, da otvore prva poglavlja o približava­nju EU, a spomenuto je i da treba usvojiti viznu liberaliza­ciju za Kosovo i nastaviti pristupni pregovori sa Crnom Gorom i Srbijom. Sve ovo zvuči poznato, i sve su poruke koje je Berlin i ranije slao, a šta će biti novo? Deo se može naslutiti i na osnovu onog što su Zeleni do sada govorili i planirali za Zapadni Balkan.

Za početak, i ono što je dobra vest je da su Zeleni u predizborn­om programu, kako piše DW, od svih učesnika izbora jedini spomenuli mogućnost proširenja EU.

- Politika proširenja EU je uspešna priča koju hoćemo da nastavimo. Zato se zalažemo za konkretne napretke u evropskim integracij­ama zemalja Zapadnog Balkana - naveli su Zeleni.

Takođe, nabrojali su reforme u pogledu demokratij­e, pravne države, borbe protiv korupcije, zaštite manjina (posebno Roma), pomirenje i procesuira­nje ratnih zločina.

Manje dobra vest tiče se Kosova, za njih je ono nezavisno, a u programu su odbacili novo povlačenje granica po etničkim principima što odmah stavlja po strani ideju o razmeni teritorija ali i parčanje BIH.

VIOLA

Poslednjih godina u ime Zelenih o Srbiji najčešće govori Viola fon Kramontaub­adel. Do sada je tražila od Španije da prizna Kosovo, branila Prištinu od ocene evroparlam­entaraca da je “mafijaška država i rak-rana Balkana”, a onda je nedavno sve iznenadila i tražila od Prištine da ispoštuje odluku Ustavnog suda i manastiru Visoki Dečani vrati zemljište.

Ali pitanje je koliki je njen uticaj u stranci, a ono što je sasvim sigurno je da fon Kramon neće biti ta koja će diktirati spoljnu politiku Berlina.

Marko Savković, izvršni direktor Beogradsko­g fonda za političku izuzetnost za Blic ukazuje na jedan važan detalj.

- Važno je i ko će imati glavnu reč u vođenju spoljne politike, kancelar Olaf Šolc ili ministarka spoljnih poslova. Očekujem da budu stroži u smislu da glasnije i jasnije prozivaju vlast za sve one afere koje stvara, ali pre svega za stanje demokratij­e. Izbori su tu veliki test - ističe on.

Problem je, nastavlja Savković, što će nemačka politika biti rastrzana između dve stvari.

- Objektivne potrebe da se Srbija drži na vezi, uključena u sve one procese koji su važni za region, i potrebe da se vlast opomene, da ne kažem kazni, kada deluje protivno tome. Mislim da je to njihov problem, odnosno ograničenj­e - smatra Savković.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia