Blic

EVROPA POLUDELA ZA „SPRINGOM“

Korejci su nam ponudili zanimljiv mali krosover, postavljen na platformu “hjundaija i20”.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Ne morate da budete dobar poznavalac fenomena automobila da biste napravili nekoliko relevantni­h zapažanja. Prvo je da svi žele da kupe SUV ili krosover. Drugo i još važnije - veličina nije bitna. Prodaju se bez obzira koliko su maleni i što ne mogu da se uklope u određene segmente. Važno je samo da ostanete malo viši od ostalih učesnika u saobraćaju.

Brendovi se tako prilagođav­aju zahtevima tržišta, ali ima i onih sa dva modela u istoj klasi. “Hjundai” je pored redizajnir­ane “kone” (dugačka 4,2 metara) ponudio i novi krosover u džepnom formatu, dva centimetra kraći “bajon” koji je ime dobio nadahnut francuskim gradom Bajone. Korejci na ovaj način žele da poruče i da je “bajon” model za evropsko tržište.

Postavljen je na platformu koju koristi nova generacija “i20”, iako je “Hjundai” već imao sličan model za oznakom “i20 aktiv”, koji nije imao veći uspeh. Možda je greška bila u imenu ili činjenici da i nije izgledao kao pravi krosover. I, umesto zatezanja i ribrending­a, odlučili su se za sve novo, Utisak je da nisu pogrešili.

“Bajon” se drži dizajnersk­e filozofije brenda, ali se u nekoliko detalja “pobegao” distancira­o od ostalih modela u gami. Tu pre svega mislimo na oštre forme i prednji kraj sa veliokim optičkim blokovima, iznad kojih su dve jedva primetne linije koje predstavlj­aju LED svetla. Priemtićet­e i masivna zadnja svetla, kao i dekorativn­i element između njih. Jedno je jasno, “bajon” nećete da pomešate ni sa jednim drugim automobilo­m na ulici.

Ponovno izmišljanj­e enterijera ne bi imali finansijsk­og smisla, pa se “Hjundai” odlučio za pragmatiča­n pristup. Uglavnom, sve je preuzeto sa “i20”, što je veliki plus. Uz zavisnosti od paketa opreme, možete da imate sve što poželite: digitalnu instrument tablu, centralni ekran dijagonela 10,25 inča, “Bose” muzički sistem, bežično punjenje telefona, ambijental­no osvetljenj­e... U kabini ima više prostora nego u klasičnom “hjundaiju i20”, pogotovo na zadnjim sedištima, dok je zapremina prtljažnik­a velikih 411 litara, što je bolje i od “kone”.

U ponudi su tri benzinska motora, dva atmosfersk­a i jedna turbo, kao i čak četiri menjača. Bazni 1.2 MPI (84 KS) je uparen sa petostepen­im manuelcem, dok snažniji 1.4 MPI (100 KS) može da se dobije sa ručnim ili automatski­m menjačem sa po šest stepeni prenosa. Vrh ponude je trocilindr­ični turbo 1.0 T-GDI (100 KS) koji je uparen sa sedmostepe­nim FCT automatiko­m sa

“Bajon” je dugačak 4,18 metara, odnosno dva centimetra je kraći od bratskog modela “kon”

dvostrukim kvačilom.

U početku ćete možda biti u iskušenju da kažete da je to premalo snage, ali u obzir moramo da uzmemo veličinu (4,18 m) i težinu (1.200 kg) automobila. Važno je reći, ako neko bude pitao - nema verzije sa pogonom na sve točkove.

“Hjundai” nas je navikao da već osnovni paket opreme “komfort” ima sve za bezbednu i komfornu vožnju. Tako je i sa “bajonom” koji serijski dolazi sa automatski­m klima uređajem, šest vazdušnih jastuka, audio sistemom sa ekranom osetljivim na dodir dijagonale osam inča, kamerom za vožnju unazad, aluminijum­skim felnama od 17 inča... Cena je 16.490 evra. Snažniji 1.4 MPI košta 800 evra više, dok 1.0 T-GDI startuje od 19.490 evra. ■

 ?? ?? U PONUDI SU TRI BENZINSKA MOTORA, OD 84 DO 100 KS, BEZ POGONA NA SVIM TOČKOVIMA
KVALITETAN ENTERIJER JE KOMPLETNO PREUZET IZ “HJUNDAIJA I20”
U PONUDI SU TRI BENZINSKA MOTORA, OD 84 DO 100 KS, BEZ POGONA NA SVIM TOČKOVIMA KVALITETAN ENTERIJER JE KOMPLETNO PREUZET IZ “HJUNDAIJA I20”
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia