Blic

SAHRANE U SRBIJI SKUPLJE I DO 30%

U moru poskupljen­ja, poslednjih nedelja povećane i cene pogrebne opreme

- BILJANA VUČKOVIĆ

Broj sahrana u Srbiji je u pojedinim opštinama i gradovima znatno povećan u odnosu na isti period prošle godine, a oprema za sahranjiva­nje poskupela je za 15 do 30 odsto.

Poskupljen­ju je sa jedne strane doprinela epidemija kovida, a sa druge veća nabavna cena opreme jer su dobavljači povećali svoje cene.

Vlada Radović, predsednik Udruženja privatnih pogrebnika Srbije, potvrđuje za „Blic“poskupljen­je opreme i kaže da u Udruženju ima više od 170 članova koji su se dogovorili da zbog svih povećanja troškova oni umanje cene svojih usluga za neophodnu dokumentac­iju sa oko 10.000 na 8.000-8.500 dinara.

- Nemaština je, ali i pandemija je doprinela da ljudi imaju manje posla i zarade i ne želimo da otežavamo već tešku situaciju. Naši dobavljači su podigli cene opreme, a za razlog navode da su im radnici bolesni i da moraju da rade i prekovreme­no. Tu je i veća cena goriva, pa zatim limeni i drveni ulošci - kaže Radović.

Napominje da je država izašla u susret kada je povećala sa 36.000 na 44.107 dinara refundiran­e troškove PIO fonda za sahranu. Nije bitno čime se bavila i gde je radila osoba koja je preminula, da li je bila vojni penzioner ili zanatlija, novac stiže pogrebnici­ma na ime računa za sahranu.

- Pokušavamo i lično da pomognemo porodicama. U mom pogrebnom preduze- ću su kompleti odela za pokojnika 15.000 dinara, ali sam upu- tio porodicu na svog dobavljača jer je kod njega jeftinije za oko 1.700 dinara. I to im je mnogo značilo.

JOŠ SKUPLJE

AKO JE KORONA

Kako kaže, “veoma je povećan broj sahrana u Beogradu, Kragujevcu, Kruševcu...”.

- Nije samo korona uzrok, mnogo ih je.

U slučaju da je uzrok smrti kovid za sahranu je neophodan limeni kovčeg koji košta 15.000 dinara, i on ide u drveni, koji košta od 16.000 do skoro 300.000 dinara. Izbor je veliki, a cena zavisi od kvaliteta, materijala i veličine.

- Sada, ako je korona uzrok smrti, u drveni idu limeni sanduci bez stakla, a ranije su bili sa staklom. Za manje sanduke su limeni 15.000, a za veće 18.000 do 21.000, sve zavisi koliko je pokojnik krupan, da li je u pitanju prošireni ili produbljen­i sanduk. Sahranu poskupljuj­e i to što je dokumentac­ija komplikova­nija kada je potrebno pribaviti je iz kovid bolnice. Dokumentac­ija utiče na cenu, različita je, cena je od 3.500 ako je pokojnik umro kod kuće, 8.000 do 8.500 ako je smrt nastupila u bolnici. Kod JKP je drugačije, odnosno, njihove cene određuje skupština grada - kaže Vlada Radović.

OD 35.000

DO 65.000 DINARA Kako objašnjava, ako je preminuo penzioner, na 44.107 dinara, treba doplatiti još oko 12.000 ili 15.000 dinara, ali je moguće da doplata bude i 32.000 i više dinara ako je pokojnik krupan i neophodan je veći sanduk u kome već zauzima mesta i limeni kovčeg.

- Cena sahrane zavisi i da li neko ima grobnicu, grobno mesto ili nema ništa i mora da zakupi novo grobno mesto. Na jugu Srbije za to treba oko 35.000 dinara, u Nišu oko 65.000, Leskovcu slično, a u Novom Sadu oko 60.000 dinara. Skupština grada je odredila da se kod ovog zakupa naplaćuje deset godina unapred, jer je vreme počivanja pokojnika deset godina, a nakon toga može da se eshumira - kaže pogrebnik.

Međutim, srpski običaji nalažu mnogo više od kovčega, pokrova, krsta, i opreme, te je potrebno računati i na troškove za crninu, posluženje na groblju i kod kuće, postavljan­je spomenika i drugo. U proseku, ako je osoba preminula od kovida, troškovi su do 1.300 evra kada je potrebno i grobno mesto, dok je sama sahrana oko 65.000 dinara.

NAJVIŠE POSKUPELI SANDUCI

I oprema koju prodaju pogrebna javna komunalna preduzeća je skuplja zbog toga što su dobavljači povećali prodajne cene.

- Imamo dva velika dobavljača i jedan je od 15. novembra povećao cene za 15 odsto tako da smo bili prinuđeni da učinimo isto. Jedno je što se svi usklađuju sa cenama zbog povećanja cena goriva i ostalih troškova, a drugo je što se povećava trošak za same stranke ako je smrt nastupila usled korone. Poskupljen­je se pre svega odnosi na sanduke, čije su cene od 16.000 do 280.000 i više dinara - kaže Vesna Prćić, direktor JKP “Pogrebno” u Subotici.

Na refundiran­ih 44.107 dinara, prema njenim rečima, potrebno je još oko 15.000-20.000 dinara, sa povećanjem. U slučaju da pokojnik nije bio penzioner, porodica plaća kompletan iznos. ■

Sahranu poskupljuj­e prikupljan­je neophodne dokumentac­ije, ali i ako je pokojnik krupan jer je neophodan veći sanduk

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia