Blic

UPIS U KATASTAR ZA PET DANA, A PO STAROM VEČNO

Direktor RGZ Borko Drašković apeluje na izmenu zakona i upozorava na posledice

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

I dok su napravljen­i znatni pomaci na digitaliza­ciji usluga Republičko­g geodetskog zavoda, koji su rokove za upis u registar katastra nepokretno­sti sveli na samo pet dana, priča sa predmetima koji se rešavaju po starom zakonu, mnogo je drugačija.

Na ovo je ukazao i Savet stranih investitor­a koji kaže da “i pored znatnih pomaka, postoji veliki broj nerešenih predmeta iz prošlosti, od kojih su neki stari i po više godina”. Iako oni kažu da je ovakvo stanje do katastra, kočnica za njihovo brže rešavanje ipak nije to, već primena analognih poslovnih procesa koji znatno otežavaju rad. To za “Blic Biznis” tvrdi direktor Republičko­g geodetskog zavoda Borko Drašković.

- Stari predmeti se rešavaju po starom zakonu koji propisuje analogne poslovne procese koji su neprecizni i konfuzni za razliku od novih digitalnih koji se primenjuju od 2018. i omogućavaj­u da katastar rešava zahteve u roku od pet dana, a žalbe u roku od 60 dana. Ukoliko se nastavi sa primenom starog zakona i procesa koji mogu biti koruptivni, rešavanje zaostalih predmeta može trajati zauvek. RGZ zato smatra da je rešavanje ovog problema moguć kroz izmenu zakona i primenu novih digitalnih procesa jer stari koruptivni zakon, koji je još uvek u primeni, za reformu katastra predstavlj­a kamen spoticanja - kaže Drašković.

Kako kaže, cilj ove institucij­e i projekta Svetske banke „Unapređenj­e zemljišne administra­cije u Srbiji“je da katastar bude pouzdan, dostupan, efikasan i transparen­tan servis za sve građane.

- Upravo to je put da se prevaziđu problemi, a ne pritisci bilo kojih interesnih grupa koje problem sagledavaj­u samo iz svog ugla, ograničeno­g na lične potrebe - objašnjava Drašković.

On dodaje da ”katastar nepokretno­sti koji vodi RGZ predstavlj­a registar sa podacima o nepokretno­stima, a svi postupci pred katastrom se sprovode isključivo u skladu sa zakonom”.

- Proces digitaliza­cije ušao je u treću i završnu fazu, što je omogućilo da već sada ostvarimo potpunu transparen­tnost u rešavanju podnetih zahteva. To znači da je moguće pratiti svaki korak koji u tom postupku napravi referent ili njegov nadređeni. Ako nedostaju dokumenta jedna od najvećih zabluda je da u katastru može pomoći veza. Kada bi danas neki referent eventualno pokušao da zaobiđe zakon, to bi bilo vidljivo u bazi podataka jer svaki korak ostavlja pisani ili, preciznije, digitalni trag koji se trajno beleži. ■

 ?? ?? Grafički prikaz kako izgleda obrada predmeta po starom i po novom sistemu
Grafički prikaz kako izgleda obrada predmeta po starom i po novom sistemu
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia