Blic

JEZERA „NESTALA“, A SLIKE KAO DA STE NA MESECU...

Alarmantna situacija na Zlatarskom, Zaovinskom i Uvačkom jezeru Veoma male količine padavina u prethodnim mesecima dovele su do toga da su pojedina poznata srpska jezera trenutno neprepozna­tljiva, odnosno da su - presušila!

- VLADIMIR LOJANICA, RINA

Na Zlatarskom jezeru, drugoj hidroakumu­laciji od tri u nizu na reci Uvac, ovih dana prizori kao sa mesečeve površine – voda se daleko povukla od obala, a iza nje je ostalo golo dno. Zbog povećane proizvodnj­e struje prethodne zime, a za potrebe „Limskih hidroelekt­rana“su uvačka jezera i nastala, nivo Zlatarskog jezera je opao najmanje 20 metara, ali je i dalje šest-sedam metara ispod biološkog minimuma.

Ne pamti se, kažu meštani Kokinog Broda u kome se nalazi brana ovog jezera, da je poslednjih decenija nivo bio toliko nizak u ovo doba godine.

Desetak kilometara uzvodno od brane, u mestu Puljci, pre mesec dana „izronilo“je groblje koje je voda prekrila 1962. godine kada je potopljen uvački kanjon. Ovo se za proteklih 50 godina, pričali su žitelji Puljaka, dešavalo samo još jednom.

Koliko je vodostaj opao govori podatak da se ostrvu u Kokinom brodu, udaljenom kilometar i po od Vizitorsko­g centra trenutno može prići automobilo­m. Radi jasnije slike treba znati da je dubina jezera na ovom mestu, kada je ono puno, čak 20 metara!

U sličnoj situaciji je Uvačko ili Sjeničko jezero, prvo od tri u nizu na Uvcu, čijim čuvenim meandrima, u kojima je vodostaj opao za 30 metara, sada krivuda reka. Treće jezero na Uvcu, Radoinjsko, nema problem sa vodostajem kao Uvačko i Zlatarsko.

Veliko je pitanje da li će se dva jezera na Uvcu ove godine uopšte napuniti, jer se sneg sa Zlatara i Peštera u znatnoj meri otopio. Jedino jake kiše koje bi potrajale, kažu meštani sela oko ovih akumulacij­a, mogle bi jezerima da vrate prepoznatl­jiv izgled u letnjem periodu.

Ništa bolja situacija nije ni sa nadaleko poznatim Zaovinskim jezerom, koje je presušilo i ovog proleća. Sa jedne od najatrakti­vnijih lokacija u Srbiji stižu dramatične slike, jer je vodostaj spao na oko 840 metara, što je za samo desetak više od vodostaja u 2019. godini kada je situacija bila alarmanta. Ono što najviše plaši žitelje

U mestu Puljci „izronilo“staro groblje koje je voda prekrila 1962. godine kada je potopljen uvački kanjon

prizori kao da se nalazite na površini meseca

 ?? ??
 ?? ?? umesto čamcima do sredine jezera sada možete i peške
umesto čamcima do sredine jezera sada možete i peške
 ?? ?? biglovi su se pokazali kao idealni psi za lov
biglovi su se pokazali kao idealni psi za lov
 ?? ?? brana zlatarskog jezera u kokinom brodu
brana zlatarskog jezera u kokinom brodu
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia