Blic

SALAH OSTAJE U LIVERPULU, MANJE PARA, ALI DUŽI UGOVOR

“Magiko” je ove sezone postigao tri het-trika, 20 golova u Superligi i rekordnih 26 u svim takmičenji­ma, ali ni to nije dovoljno da dobije poziv selektora Dragana Stojkovića.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

KRAJ SAGE SA hepiendom, najavljuju britanski mediji: Mohamed Salah potpisaće novi ugovor sa Liverpulom!

Egipćanin je dugo odbijao da potpiše novi ugovor jer je tražio da ima najveću platu u Premijer ligi u iznosu od 30 miliona evra po sezoni. Govorilo se da će u Mančester siti, Pari Sen Žermen, madridski Real, pominjao se i Juventus, ali na kraju je ipak pristao na Liverpulov­u ponudu od 23 miliona evra po sezoni.

Klub će mu ponuditi trogodišnj­i ugovor, sa opcijom produžetka za još jednu sezonu, tako da bi sjajni 29-godišnji napadač još dugo mogao da oduševljav­a publiku na „Enfildu“.

Salah je u Liverpul stigao u leto 2017. godine iz Rome za 42 miliona evra. Za klub je odigrao 240 utakmica, na kojima je postigao 153 gola, uz 57 asistencij­a. Osvojio je Ligu šampiona 2019. i titulu u Premijer ligi 2020. godine.

Crvena zvezda je pobedom u Nišu (5:1) i zvanično preuzela vodeću poziciju na tabeli, kolo pre kraja Superlige. Šampion bi, međutim, startovao kao prvi i da Partizan ima bolju gol razliku, jer se u doigravanj­u, u slučaju istog broja bodova, računa međusobni skor, koji je na strani crveno-belih (1:1 i 2:0).

Znači, već je jasno da nas već u prvom kolu plej-ofa, 16. aprila, očekuje 167. večiti derbi. Samo je pitanje na čijem stadionu? Za sada, “Marakana” je u prednosti. Zvezdi je u finalnom meču ligaškog dela sezona potreban trijumf nad gostujućim Radničkim iz Kragujevca, bilo kojim rezultatom, dok Partizan mora da slavi na Banovom brdu protiv Čukaričkog i da se nada kiksu komšija.

A, da ne bude iznenađenj­a brine se Aleksandar Katai koji igra sezonu života. Zvezdin

Gudelj je standardan kod stojkovića

“Magiko” je na “Čairu” upisao het-trik, treći u Superligi, a sva tri gola je postigao glavom. Tako je stigao do 20. gola u domaćem šampionatu, odnosno nalazi se na dva koraka iza vodećeg Rikarda Gomeša.

Ako pogledamo statistiku, Katai je najbolju godinu imao 2015/16. - tada je bio prvi strelac lige sa 21 golom na 33 utakmice, a crveno-beli su stigli do titule. Danas je do 20 golova stigao za deset mečeva i 930 minuta manje nego pre šest godina. Upravo je te sezone debitovao i za reprezenta­ciju Srbije, kod selektora Radovana Ćurčića, za koju je sakupio ukupno deset nastupa. Te iste sezone je u svim takmičenji­ma sakupio 24 gola, sada je već na 26, a ostalo je da se odigra još osam mečeva u Superligi, kao

i maksimalna tri u Kupu.

Bez da se mešamo u posao selektora Dragana Stojkovića, možda je ipak prenaglio sa izjavom da u Srbiji nema fudbalera koji zaslužuju mesto u reprezenta­ciji. Katai je u najboljim igračkim godinama (31) i, za razliku od mnogih “orlova”, redovno igra i redovno je najbolji na terenu. Poređna radi, Nemanja Radonjić je ove sezone za Benfiku odigrao ukupno 323 minuta (11 utakmica, 1 gol), a za naš nacionalni tim samo osam manje (devet utakmica).

Njegov problem je što igra na poziciji koja je već godinama u rukama kapitena Dušana Tadića, iza napadača. Tadić je neprikosno­ven ali se, bar do sada, pokazalo da kada ga nema, dosta “škripi”. “Orlovi” će do odlaska na Svetsko prvenstvo u Kataru odigrati osam ili devet mečeva, od kojih čak šest u Ligi nacija. Ako ništa, Katai je zaslužio bar da bude na širem spisku. Možda Piksi bude promenio mišljenje?

A, kada pričamo o Kataiju, ne možemo da ne pomenemo Milana Rodića koji je u Nišu dva puta “Magika” pogodio u glavu. Rodić je ove sezone eksplodira­o, iako je na početku sezone, praktično, bio prežaljen. Govorilo se da nije u planovima Dejana Stankovića i da mu Zvezda neće ponuditi novi ugovor, već da klub traži način da ga proda. A, onda je počela njegova sinergija sa Kataijem koja je rezultoval­a da dve trećine napada crveno-belih ide po levoj strani. Rodić je u Superligi postigao tri gola, a sa Kataijem i Ivanićem je prvi asistent tima (7).

I, njegova reprezenta­tivna karijera je počela iznenada, 2018. kada ga je tadašnji selektor Mladen Krstajić poveo na u Rusiju. Na SP nije igrao, a posle Krstajića, još dva puta ga je pozivao i Ljubiša Tumbaković. Od novembra 2019. nije član nacionalno­g tima. Katai je poslednji meč odigrao 2020. sa Škotskom, u baražu za Evropsko prvenstvo. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia