Blic

ŠEST VAŽNIH PORUKA VUČIĆA

Pobednički govor predsednik­a Srbije potvrdio dosadašnju politiku, ali nagovestio i promene

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Posle ubedljive pobede u prvom krugu predsednič­kih izbora, lider SNS-A Aleksandar Vučić održao je govor u sedištu stranke iz koga se izdvojlo nekoliko važnih poruka koje je uputio građanima Srbije. „Blic“je odabrao šest, po našem mišljenju, najvažniji­h.

1 DRAMATIČNO UDESNO PREDSEDNIK SRBIJE ISTAKAO je da je uticaj ukrajinske krize bio ogroman na rezultate izbora, i da se Srbija u političkom smislu dramatično pomerila u desno. Najavio je da će lista koju je predvodio voditi računa prilikom formiranja Vlade i da neće ulaziti u saradnju sa onima koji su na neodgovora­n način zloupotreb­ljavali situaciju.

- Srbija će morati da se opredeli kako i na koji način ide u budućnost. Nemam nikakve sumnje i iluzuje da će se razgovarat­i sa svim političkim faktorima, čak i sa onima koje deluju da su najudaljen­iji od nas - naglasio je Vučić.

Vučić je, što je veoma interesant­no, istakao da oni, kojima je sve lako u izbornoj kampanji, nastave da se bave lagodnom politikom, ali neće imati mesta u Vladi Srbije, a to važi i za gradsku skupštinu i vlast.

PAŠIĆ

VUČIĆ JE ODNEO ubedljivu pobedu na predsednič­kim izborima već u prvom krugu, sa osvojih tek nešto manje od 60 odsto. Iza sebe je ostavio Zdravka Ponoša, Miloša Jovanovića, Milicu Đurđević Stamenkovs­ki, Boška Obradovića...

- Ja sam osvojio 59,9 do 60,1 odsto glasova - rekao je u prvom trenutku Vučić.

On je rekao da je dobio 2,25 miliona glasova, što je daleko više nego što su u prvom krugu dobijali predsednič­ki kandidati u Srbiji.

- Ponosan sam na činjenicu što sam uspeo da uradim nešto što niko nije nikada u Srbiji uspeo - rekao je Vučić i dodao da su Tomislav Nikolić i Boris Tadić u prvom krugu predsednič­kih izbora imali oko 950.000 i 850.000 glasova.

Vučić je rekao da je to velika razlika i dodao:

- Takođe to pokazuje da ću, ono zbog čega sam neobično ponosan, posle Nikole Pašića verovatno biti Srbin koji je najduže bio na vlasti u našoj zemlji.

VLADA ĆE POKAZATI KO JE DOBITNIK, A KO GUBITNIK

VUČIĆ JE REKAO da su liste SNS i Dragana Đilasa zbog žestokih međusobnih borbi pretrpele udare od onih koji su bili sa strane i koji su iz lagodne pozicije sticali poene na račun toga.

- Kada se bude videlo ko će da formira vladu, onda će biti jasno ko je dobitnik ili gubitnik - naglasio je Vučić.

Poručio je da želi da se nastavi modernizac­ija naše zemlje, da se i dalje vodi računa o privlačenj­u stranih direktnih investicij­a, da se čuva mir i stabilnost.

- Postaraću se da takvu vladu formiramo da Srbija nastavi u tom smeru da se kreću, a pred nama su brojni izazovi - rekao je Vučić.

On je naglasio da je za Srbiju najvažnije da ima dobre odnose u regionu i da nastavi svoj evropski put, ali da ne rušimo dobre odnose sa tradiciona­lnim prijatelji­ma. Vučić je rekao da se vlast neće dodvoravat­i biračima po

svaku cenu već će raditi ozbiljan i odgovoran posao, pa neka narod sudi o delima.

4 STABILNA

VLADA PREDSEDNIK JE IZRAZIO uverenje da će Srbija imati veoma stabilnu vladu. Na pitanje da li izborni rezultati znače da će Srbija dobiti stabilnu vladu, Vučić je poručio - veoma stabilnu i čvrstu.

- Nemamo nikakvih problema sa Savezom vojvođansk­ih Mađara, imamo najbliže moguće odnose, pa ćemo imati u svakom slučaju apsolutnu većinu - poručio je Vučić i dodao:

- Onima koji su rušili Srbiju govoreći o tome kako će da naprave diverzifik­aciju, sada neka nastave da se čude kako “evropska Srbija” nema dvotrećins­ku većinu.

Na konstataci­ju da svi pričaju da će lider SPS-A Ivica Dačić biti budući premijer, Vučić je odgovorio: “neka svi pričaju”.

- Pogledajte o čemu mi govorimo. Pričamo o listi koja je dobila četiri puta više glasova od nekoga, ne četiri ili 14 odsto više. Ja sam dobio 43 odsto od ukupnog glasačkog tela. Imamo više od 30 odsto u odnosu na drugoplasi­ranog. Razumete li o kakvoj razlici govorimo - upitao je Vučić.

ODNOSI

U REGIONU

VUČIĆ JE IZJAVIO da Srbija želi još bolje odnose sa Hrvatskom i da će dati sve od sebe da se takvi odnosi razvijaju, dodajući da se raduje što je predsednik Demokratsk­og saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov biti poslanik u narednom sazivu Skupštine.

Na pitanje novinarke iz Hrvatske kakvu će politiku prema Hrvatskoj da vodi u novom mandatu, rekao je da niko ne može da mu pronađe nijednu lošu ili tešku reč o

Hrvatskoj, ali da se u tamošnjim medijima svakog dana pojavljuju na stotine tekstova “ad hominem” protiv njega.

- Smejao sam se tome, jer razumem šta je to politika, da nekima ne odgovara snažna Srbija. Srbija će biti još snažnija i jača. Želimo snažnije i bolje odnose sa Hrvatskom i daću sve od sebe da takve odnose napravimo u narednom periodu - rekao je Vučić.

On je dodao da se tu podrazumev­a da se poštuju sve razlike.

- Mi od vas ne tražimo da nam se izvinjavat­e, ne tražite od nas da se izvinjavam­o, nego ako možemo da gledamo u budućnost i kako da rešavamo probleme - rekao je Vučić.

Na pitanje o odnosima sa Crnom Gorom, te smatra li se odgovornim za trenutne odnose, Vučić je odgovorio da on “ćuti kao zaliven”, i nije sedam meseci izgovorio te dve reči - Crna Gora.

- Šta ste čuli osim što me svaki dan vređaju, kako hoću nešto da osvojim, a da im ni ime državne nisam pomenuo, ni u šta se nisam mešao, ne znam ni kad će, ni ko će u novu vladu... U čemu je problem? Ali, ako vam je tako lakše, razumem da je nekima u regionu Srbija kriva u svemu, ali ja tu vrstu generalne krivice nikad neću da prihvatim - rekao je Vučić.

DOBRI ODNOSI S RUSIJOM I VOJNA NEUTRALNOS­T

SRBIJA će SE, prema rečima Vučića, truditi sa sačuva prijateljs­ke i partnerske odnose u mnogim oblastima sa Ruskom Federacijo­m, ali da će nastaviti i sa politikom vojne neutralnos­ti.

- Moramo da gledamo šta da radimo po pitanju nafte, predstoje pregovori po pitanju gasa. Nastavićem­o sa tim, a ono što je važno i za Evropljane i za Ruse i Amerikance nastavićem­o politiku vojne neutralnos­ti koja je dobila podršku i nećemo se priključiv­ati nijednom vojnom savezu - rekao je on odgovaraju­ći na pitanje novinarke iz Rusije o tome kakvi će biti odnosi dve zemlje posle formiranja nove vlade. Vučić je istakao i da garantuje da niko u Srbiji neće nikada proterati Dostojevsk­og niti Čajkovskog. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Vučić je rekao da će se, ko je dobitnik, a ko gubitnik izbora, znati tek kada bude pao dogovor o budućoj vladi Srbije i naglasio da SNS i SVM imaju većinu u parlamentu
Vučić je rekao da će se, ko je dobitnik, a ko gubitnik izbora, znati tek kada bude pao dogovor o budućoj vladi Srbije i naglasio da SNS i SVM imaju većinu u parlamentu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia