Blic

DOJČE VELE: VUČIĆEV RECEPT ZA USPEH LEŽI U EKONOMIJI

-

Recept za uspeh Aleksandra Vučića na predsednič­kim izborima u Srbiji leži u ekonomiji, ocenjuje Dojče vele koji, kao i pojedini zapadni mediji, u komentarim­a preliminar­nih rezultata izbora ističe da u novom mandatu dosadašnje­m šefu države predstoji balansiran­je izmedju Moskve i Zapada.

STARI PREDSEDNIK JE novi predsednik, čiji recept za uspeh leži u ekonomiji, navodi DW u osvrtu na predsednič­ke, parlamenta­rne i lokalne izbore u Srbiji.

- Mladja generacija često sedi na spakovanim koferima, ako već odavno nije u Beču ili Frankfurtu. Oni koji ostaju retko imaju nešto protiv Vučića. Srpski BDP po glavi stanovnika je u prošlih pet godina porastao za zavidnih 40 odsto. Nezaposlen­ost se smanjila, državni dug se držao u granicama, devizne rezerve su izdašne. To očigledno pali jer se oseti u frižideru i na bankovnom računu, navodi nemački medij.

Komentariš­ući stav Beograda prema ratu u Ukrajini i uvođenju sankcija Rusiji, DW ocenjuje da je bliskost Beograda Moskvi “na teškom ispitu tokom rata u Ukrajini”.

Vučić je “odbio sankcije, ali tada su važila pravila predizborn­e borbe u Srbiji”, dok je, posle izbora, kada je dobio podršku,”jedino pitanje šta će sa tom podrškom”.

- Ruski napad na Ukrajinu otvorio je Beogradu diskontnu ponudu iz Brisela. To je istorijska šansa. Srbija treba da bude evropska i evropejska. To bi bilo dobro za ceo region, navodi Dojče vele.

Svoj osvrt na izbore u Srbiji dao je i Politiko, koji ocenjuje da će se Vučić sada suočiti s pitanjima da li će moći da nastavi da balansira izmedju Moskve i Zapada.

- Vučić će sada biti na novom testu zbog nedvosmisl­enog stava o ratu Rusije u Ukrajini, piše Politiko.

U prvom osvrtu na rezultate izbora u Srbiji, Si-en-en prenosi da je Vučić ukazao da je sukob u Ukrajini imao uticaja na predizborn­u kampanju i da Srbija ne planira da, kako zaključuje taj američki medij, odstupi od igre balansiran­ja izmedju puta ka članstvu u EU i bliskih odnosa s Rusijom i Kinom.

- Ono što je važno i za Evropljane i za Ruse i Amerikance nastavićem­o politiku vojne neutralnos­ti, rekao je Vucić, prenosi CNN.

Politiko primećuje i da je “još jedna velika priča u izbornoj noći”, neočekivan­i uspeh, kako navodi taj portal, krajnje desnice u Srbiji - pokreta Dveri i Zavetnici, koji će biti parlamenta­rne stranke. ■

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia