Blic

BEOGRAD NA POSTIZBORN­OJ KLACKALICI

- LANA GEDOŠEVIĆ

Iako su se glasovi na beogradski­m izborima još brojali tokom jučerašnje­g dana, Srpska napredna stranka (SNS) i dalje je bliža formiranju gradske vlade jer su scenariji koji im to omogućuju mnogo realniji i uključuju manje političkih igrača, koji pritom imaju sličnu političku orijentaci­ju.

Sdruge strane, i opozicija bi mogla da osvoji Beograd, ali samo uz velike preokrete na političkoj sceni, a takva gradska vlast bi podrazumev­ala mnogo veći broj igrača drastično različitih orijentaci­ja.

U ovom trenutku, prema podacima Ipsosa i Cesida, u Beogradu dve stranke, SNS i SPS, koje su u prestonici partneri već čitavu deceniju, imaju ukupno 56 mandata, što

je dovoljno za tesnu većinu u gradskoj skupštini od 110 odbornika.

- Lista koju vodi Aleksandar Vučić i naša lista siguran sam da imaju preko 50 odsto mandata, tako da sam ubeđen da je i u Beogradu ostvarena pobeda - rekao je lider SPS Ivica Dačić.

Prema trenutnim podacima, u gradskom parlamentu SNS će imati 48 mandata, SPS 8, Zavetnici 4, Ujedinjena opozicija 26, koalicija NADA 7, koalicija „Moramo“13 i koalicija oko Dveri 4

mandata.

MATEMATIKA ZBOG BORISA TADIĆA

Zasad je nepoznanic­a izborni rezultat kolicije “Ajmo ljudi” Borisa Tadića, koja je blizu cenzusa, ali i istovremen­o daleko, sa 2,7 odsto osvojenih glasova. Da li će ga i preći, trebalo je da bude poznato sinoć, kada je, kako su za “Blic” rekli u Gradskoj izbornoj komisiji, trebalo da budu poznati preliminar­ni rezultati.

Ukoliko se dogodi da “Ajmo ljudi” pređe cenzus, za njih bi to značilo tri mandata u Skupštini grada, a dva manje za SNS i jedan manje

“Ujedinjeni­ma za pobedu”.

- Svakako bi prelazak cenzusa bitno promenio sastav Skupštine grada Beograda. Tada bismo mogli očekivati situaciju da SNS i SPS nemaju dovoljno za većinu, ali to je sve nagađanje. Sve dok ne postoje tačni i precizni rezultati, sve su to hipotetičk­e ocene - kaže za “Blic” Bojan Klačar, programski direktor Cesida.

BOGAT MIRAZ OD 15 ODBORNIKA

Na jednoj strani SNS i SPS, na drugoj vodeći deo opozicije predvođeni Ujedinjeni­ma za pobedu i koalicijom „Moramo“. Da su svakakvi dogovori mogući, te da su Zavetnici poželjna “udavača”, potvrdio je i Miroslav Aleksić, potpredsed­nik Narodne stranke, otvorivši vrata za razgovore.

- Ako postoje teme koje nisu jasno ustrojene, ako se dogovorimo oko komunalnih tema, mislim da saradnja može da postoji. Razgovaral­i bismo i sa Zavetnicim­a - rekao je Aleksić.

Ali, šta kažu ostali koji u svojim rukama, trenutno raspolažu sa čak 15 mandata.

Miloš Jovanović, kandidat za predsednik­a Srbije ispred koalicije NADA i lider DSS, izjavio je da beogradski re

zultat “upućuje na to da će baš oni biti odlučujući faktor za buduću vlast u Beogradu”.

Upitan da li postoji mogućnost da NADA uđe u koaliciju sa SNS, Jovanović je odgovorio:

- Nismo ni otvoreni ni zatvoreni. Ja bih voleo da mogu da sarađujem sa SNS, ali mislim da je to nemoguće.

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je na TV Prva da “Vučićevo vreme prolazi” i da misli da “Beograd treba da se prepusti opoziciji”. Kako je rekao, to bi donelo veliki pomak na srpskoj političkoj sceni.

ŠTA JE POTREBNO OPOZICIJI

Odgovor na ovo pitanje je - “mnogo toga”. U ovom trenutku, Ujedinjena opozicija,

GRADSKI PARLAMENT SE SASTOJI OD 110 ODBORNIKA, ZA VEĆINU JE NEOPHODNO DA IMATE 56 MANDATA

Pravo glasa u Beogradu imalo je 1.600.214 birača, u ponudi je bilo 12 izbornih lista, a prvi put je cenzus na gradskim izborima iznosio samo tri odsto

„Moramo“i koalicija oko Dveri imaju 26+13+4, što su ukupno 43 mandata. Za kontrolu gradskog parlamenta potrebna im je većina od najmanje 56 poslanika.

Ako im se priključi i koalicija NADA sa svojih sedam poslanika, to bi ukupno bilo 50, što je opet nedovoljno. Čak i da Tadić pređe cenzus, taj broj bi se popeo na 52 mandata, što opet nije većina.

To znači da bi opoziciji trebalo još jedan partner da bi postali vlast, a to su Zavetnici ili SPS, što je malo verovatno. I da se pritom niko iz koalicija NADA ili DVERI-POKS iznenada ne predomisli i dođe do spoznaje da mu je saradnja sa Vučićem ipak isplativij­a.

Jer, za razliku od opozicije, Vučić ima i najjači adut: svoju prestižnu ulogu predsednik­a Srbije, ali i mamac raspodele vlasti na republičko­m nivou.

ŠTA JE POTREBNO NAPREDNJAC­IMA

U ovom trenutku, SNS i SPS imaju 48+8 mandata, što čini dovoljnih 56 za većinu u gradskom parlamentu.

Problem je, međutim, što je ta većina nestabilna i što bi odsustvo jednog odbornika u bilo kom trenutku dovelo do pat pozicije. Nije nepoznanic­a da Vučić ne voli nestabilne većine i da je sklon većim koalicijam­a da bi rizike dnevne politike sveo na minimum.

Zato je moguće da bi Vučić u pregovorim­a privoleo na saradnju Zavetnike, pa čak i koaliciju NADA, koji su i politički najbliži naprednjac­ima. Situacija je, međutim, trenutno takva da i Zavetnici i NADA tvrde pazar i dižu sebi cenu - logično - govoreći da ova koalicija nije opcija.

Ipak, Vučićev kec iz rukava je trenutno ono što opozicija nema, a to je da svojim potencijal­nim partnerima može da ponudi da uđu u vlast i na republičko­m nivou jer je istih sedam izbornih lista prešlo cenzus i u Srbiji i u Beogradu. ■

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia