Blic

ORBANOVA POBEDA - GLAVOBOLJA ZA EU

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Mađarski premijer Viktor Orban suočen je sa izazovima bez presedana nakon što su on i njegova stranka Fides osvojili četvrti uzastopni mandat jer će morati da vodi svoju “neliberaln­u državu” kroz ekonomski zastoj i rastuću izolaciju zbog stava prema invaziji na Ukrajinu.

Desničarsk­i populistič­ki lider osvojio je četvrti mandat na izborima u nedelju, a njegova stranka dobiće dve trećine mesta u mađarskom parlamentu. Iako se naširoko očekivalo da Orban pobedi – ne samo zbog njegovog čvrstog stiska nad medijima – razmere njegove pobede su, kako piše “Politiko”, šokirale njegove protivnike koji su se ujedinili da ga izazovu.

- Naša pobeda je ogromna. Vidi se čak i sa Meseca, ali svakako je vide i u Briselu - izjavio je Orban nakon pobede.

Za Fides je glasalo 53 odsto mađarskih birača, dok je 35 odsto dalo glas opoziciono­j alijansi od šest partija. Orban će se, dakle, zadržati još za stolom Evropske unije, što znači još sukoba oko suštinskih vrednosti bloka i više odbijanja da Budimpešta zauzme oštar stav prema Moskvi.

Invazija Rusije na Ukrajinu, istočnog suseda Mađarske,

„Ovo nije samo naša pobeda. Čitav svet može da vidi da konzervati­vna politika nije prošlost već budućnost“, rekao je Orban

transformi­sala je izbornu kampanju u Mađarskoj. Prekinula je Orbanove decenijske napore da produbi poslovne i političke veze sa Moskvom i postavi svoju kampanju na novi kurs. Od tada su Orbanov ambivalent­ni stav prema sankcijama EU i neuspeh da osudi invaziju doveli do udaljavanj­a poljskih i čeških saveznika ali, kako ukazuje Rojters, izgleda da su njegove poruke mira imale odjek kod mnogih Mađara u vreme sukoba.

Orban je unazad osudio napad Rusije na Ukrajinu, ali je izbegao lične kritike na račun predsednik­a Vladimira Putina. Takođe je zabranio isporuku oružja Ukrajini preko teritorije Mađarske, za razliku od drugih NATO članica koje se graniče sa Ukrajinom - Poljske, Rumunije i Slovačke - i snažno se protivi sankcijama ruskoj energetici, što je stav koji su podržali mnogi glasači. Blizak

odnos sa Putinom (koji mu je već čestitao na pobedi) nije naškodio Orbanu, već pre deluje da je dobio glasove predstavlj­ajući se kao garant mađarskog mira i stabilnost­i koji će osigurati da se zemlja ne uvuče u rat. Kako ukazuje Rojters, Orbanove izazove komplikuje to što se Mađarska oslanja na Rusiju za naftu, gas i nuklearnu energiju. Njegova izborna pobeda znači da će on verovatno i dalje da zauzima sličan, meki stav. Izborni uspeh Orbana mogao bi podstaći njegove ambicije da projektuje svoj uticaj u inostranst­vu.

“Politiko” piše da Orban, kao jedan od najduže služećih evropskih lidera, ima tendenciju da “zagrize više nego što može da pojede” u evropskoj politici. Želeo je da stvori alijansu nacionalis­ta i desničarsk­ih snaga u Evropi, sklapajući prijateljs­tva sa figurama poput francuske Marin Le Pen i italijansk­og Matea Salvinija. Takođe je radio na tome da oformi odnose sa konzervati­vcima bliskim Trampu. ■

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia