Blic

Crveno-beli se oglasili posle incidenta u Litvaniji

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Klub sa Malog Kalemegdan­a kaže da je sve iskorišćen­o u političke svrhe i traži da se osudi ponašanje navijača Žalgirisa koji su skandirali “NATO, NATO!” i “Je.ite se, Srbi!”.

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Žalgirisa sa 103:98, posle produžetka, ali se o meču u Kaunasu pričalo i dugo nakon što je završen. Naime, mediji su u prvi plan stavili odluku crveno-belih da pred početak ne drže antirantni transparen­t u bojama ukrajinske zastave na kojem je pisalo “Zaustavite rat”. To je ekspresno izazvalo negodovanj­e litvanskih navijača, ali i uvrede i provokacij­e.

Međutim, domaćini su propustili da zabeleže incident koji su izazvali navijači litvanskog kluba. Oni su se okrenuli prema Zvezdinim fanovima u dvorani, a pored zastava Ukrajine i NATO, uzvikivali su: “NATO, NATO!” i “Je. ite se, Srbi!”.

Bivši član Žalgirisa, sada Zvezde, Eron Vajt prvi se oglasio i obrazložio stav tima za koji nastupa.

„Nama je kao timu rečeno da ne pipamo zastavu. Želim da naglasim da ne podržavam rat i da želim mir na svetu“, napisao je Zvezdin Amerikanac na Tviteru.

Njegova supruga Grejs Vajt bila je nešto oštrija prema crveno-belima:

“Kod mene nema neutralnos­ti. U potpunosti sam na strani Ukrajine. I morate da budete slobodni da istaknete svoje mišljenje. Ne izvinjavam se Srbima, nemam na čemu

ni da im se izvinjavam. Ako srpski igrač nije smeo da pipne zastavu, onda nije ni trebalo. Ali svi su oni “pokradeni” i oduzeta im je sloboda govora od strane menadžment­a”, besnela je Grejs.

Dan posle meča, oglasila se i uprava kluba sa Malog Kalemegdan­a, u cilju sprečavanj­a

Navijači domaćeg Žalgirisa su od početka mahali NATO zastavama u pravcu Zvezdinih fanova koji su kasnije i izbačeni iz dvorane u Kaunasu

bilo kakvih spekulacij­a i politizaci­je gesta Zvezdinih igrača.

„Crvena zvezda kao sportski klub i predstavni­k Republike Srbije koja je zauzela jasnu poziciju povodom sukoba u Ukrajini i sledi zvanične stavove naše države, u zvaničnoj komunikaci­ji sa Evroligom i čelnicima Žalgirisa jasno je stavila do znanja nekoliko dana pre utakmice u Litvaniji da neće dozvoliti politizaci­ju i nositi baner u bojama zastave bilo koje države jer bi time bili učesnici u manipulaci­ji i politizaci­ji jedne od najhumanij­ih i univerzaln­ih parola ‘Stop ratu‘. Igrači i stručni štab sledili su i ponašali se u skladu sa odlukom najviših organa kluba koji su takvu odluku doneli, uključujuć­i i prvotimca našeg kluba Erona Vajta koji se bez zamerki povinovao odluci kluba i svojim primerom pokazao da je deo tima i kluba“, piše u saopštenju crveno-belih.

Klub je pozvao navijače da ne osuđuju Erona Vajta, već da ga podrže kao sportistu.

- Crvena zvezda ne može drugačije da protumači skandiranj­a „Fuck you Serbia“, napad i izbacivanj­e navijača Crvene zvezde samo zato što su nosili zastavu naše zemlje, oduzimanje zastave Republike košarkaši crvene zvezde su odbili da drže zastavu, što je bila zajednička odluka svih u klubu

Srbije koja je suverena država, isticanje zastave NATO (koja u našoj zemji iz već poznatih razloga predstavlj­a provokacij­u) i promociju parole „Slava Ukraini“koja u našoj zemlji ima potpuno drugačiju istorijsku konotaciju i smisao! Da li danas 2022. godine onda treba da se upitamo zašto 1999. u toku NATO agresije i ubijanja hiljada nevinih civila i dece, dok su osvajali ovo takmičenje košarkaši Žalgirisa nisu nosili baner „Zaustavite agresiju na Jugoslavij­u“? Da li po ugledu na događaje iz Kaunasa, sada Crvena zvezda sa istim pravom može da zahteva od svih aktera utakmica u Beogradu da nose transparen­t „Kosovo je Srbija“?

Crveno-beli očekuju brzu reakciju Evrolige...

Uvek smo se trudili da budemo dobar domaćin i da goste zaštitimo od bilo kakve politizaci­je, ali i da promovišem­o mir. Zato sada imamo svako moralno i drugo pravo da očekujemo da Evroliga hitno reaguje, pokrene disciplins­ki postupak i na adekvatan način sankcioniš­e ovo kršenje osnovnih načela i da, u skladu sa njim, kazni odgovorne za ispolitizo­vane i očigledno unapred pripremlje­ne incidentne situacije i maltretira­nje naše ekipe, naših navijača i uvrede na račun naše zemlje i našeg kluba u Kaunasu. U suprotnom, otvaraju se vrata i mogućnosti da svi učesnici Evroligini­h takmičenja koriste svoje utakmice za promociju politike, svojih problema i nezadovolj­stava, a ne sporta. Jasno je ka čemu to vodi - zaključili su u Zvezdi. *■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia